2016-10-12 20:19:01
Φωτογραφία για Κλινικές: Αγώνας να προλάβουν τα χειρότερα
Σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επόμενη Συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET.GR

Τρέχουν για να προλάβουν τα χειρότερα οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται να κάνουν πρόταση –ως κοινωνικοί εταίροι- να συμμετάσχουν στην επόμενη Συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η τελευταία επεξεργάζεται το Σχέδιο Νόμου «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων». Η πληροφόρηση είναι ότι στη συνάντηση θέλει να μετάσχει και εκπρόσωπος από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αλλά και από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών. Την ίδια στιγμή, και άλλοι πάροχοι υγείας –από το χώρο των διαγνωστικών κέντρων και των ιατρικών προϊόντων- ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κλινικών.

Ο λόγος; Το άρθρο 53 του Σχεδίου Νόμου που ορίζει τα ποσοστά των εκπτώσεων για τις οφειλές προς παρόχους πριν τις 31-12-2012
. Σε αυτό λοιπόν ορίζεται ότι η έκπτωση για τις κλινικές θα είναι 10%, για τη Βιομηχανία 8%, για τα φαρμακεία 3,5%, για τα βιοτεχνολογικά προϊόντα 25%, για τα διαγνωστικά κέντρα 5% έως 15.000 το μήνα και πάνω από αυτό 10%, για τους φυσικοθεραπευτές 5%, για τους Γιατρούς 5% έως 4.000 ευρώ και ανεβαίνει στο 10% για ποσό πάνω από το προαναφερθέν.

Συνομιλώντας με εκπρόσωπο από τον κλάδο των κλινικών, αυτός μας επισήμανε ότι το ποσοστό της έκπτωσης -10%- είναι αδικαιολόγητα υψηλό, όταν τα οικονομικά δεδομένα του κλάδου έχουν καταρρεύσει και εξαιτίας αυτού σχεδόν το 20% των επιχειρήσεων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Και η έκπτωση αυτή, κατά την ίδια πηγή, αποτυπώνει μία μονομερή πολιτική απόφαση, καθώς οι κλινικές αν και παρείχαν υπηρεσίες δεν θα πληρωθούν για αυτές όπως πρέπει. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση που σκοπεύουν να καταθέσουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών είναι ο περιορισμός της έκπτωσης στο 5%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει μία διάταξη που ορίζει ότι αν για το διάστημα πριν τις 31-12-2012 δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα παραστατικά τότε δεν υπάρχει οφειλή. Επί της ουσίας, υποστηρίζει ο επιχειρηματίας, το κράτος μεταθέτει την ευθύνη της αποθήκευσης στην κάθε επιχείρηση η οποία αν δεν τα έχει θα πρέπει να τα αναζητήσει στα 30 ασφαλιστικά ταμεία που υπήρχαν προ ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά οι οφειλές μετά την πάροδο πενταετίας παραγράφονται. Και αναρωτιέται ο ίδιος, πώς είναι δυνατόν να αναζητά το κράτος πάντα ευθύνες, ενώ το ίδιο με τις αποφάσεις και πράξεις του δείχνει πλήρη ανευθυνότητα!
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ