2016-10-13 16:22:12
Φωτογραφία για «Η τεχνολογία αλλάζει την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία»
Στις 25 Οκτωβρίου οι καινοτόμες ιδέες θα συναντήσουν τους συντελεστές του χώρου της υγείας της περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ. Ευρώπης και θα συζητήσουν τη δυναμική ...είσοδο της τεχνολογίας στη ζωή μας και, ειδικά, στην Υγεία μας. Το ehealth Forum φιλοδοξεί να εδραιώσει την πόλη της Αθήνας ως κόμβο επαγγελματικής συνεργασίας των φορέων της ηλεκτρονικής υγείας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, και παράλληλα να κάνει προσιτές τις αρχές και τις πρακτικές εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας στους τελικούς χρήστες, τους πολίτες της Αθήνας.

Συναντήσαμε την κα Λίνα Νικολοπούλου, eHealth Forum Director, και μιλήσαμε για τις προκλήσεις της σύγχρονης Υγείας, τα οφέλη της τεχνολογίας, αλλά και το τι να περιμένουμε από το συνέδριο που θα ξεκινήσει τις εργασίες του σε λίγες μέρες.

Συνέντευξη στον Θεόδουλο Παπαβασιλείου

Κυρία Νικολοπούλου, τι σας οδήγησε στην ιδέα της διοργάνωσης του ehealth forum;


Η ομάδα μου και εγώ έχουμε πολυετή εμπειρία στην διοργάνωση μεγάλων ιατρικών και φαρμακευτικών συνεδρίων. Η μεθοδικότητα και επαγγελματικότητα των διοργανώσεών μας δημιούργησε ένα εκτενέστατο δίκτυο προσωπικοτήτων παγκοσμίου βεληνεκούς, οι οποίοι σήμερα είναι πρωταγωνιστές στη δημιουργία οικοσυστημάτων και στρατηγικών, υλοποίησης υπηρεσιών και λύσεων ηλεκτρονικής υγείας σε όλο τον κόσμο. Ήταν αυτονόητο για μένα να αξιοποιήσουμε την δυναμική αυτή των διασυνδέσεών μας, να δημιουργήσουμε τον θεσμό του eHealth Forum και να γίνει μια ετήσια συνάντηση ‘κορυφής’ για την ηλεκτρονική υγεία στην Αθήνα.

Οργανώσαμε το πρώτο ελληνικό eHealth Forum με επιτυχία το 2015 επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ένα φόρουμ για την ηλεκτρονική υγεία, όπου θα συναντώνται οι ειδικοί της πληροφορικής, οι ιατροί και άλλοι επαγγελματίες της υγείας, η πολιτεία σε όλα τα επίπεδα, αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες, αξιωματούχοι και ιθύνοντες από το εξωτερικό.

Σε ποιο κοινό απευθύνεται;

Η τεχνολογία αλλάζει την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία. Το eHealth Forum απευθύνεται σε όλους ξεκινώντας από τον πολίτη, τους επαγγελματίες υγείας, τους ερευνητές, τις επιχειρήσεις μέχρι τα υψηλότερα κυβερνητικά στρώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας διατρέχουν όλο το σύστημα υγείας από την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, την πρόληψη της ασθένειας και την φροντίδα.

Στόχος μας είναι να εδραιώσουμε την πόλη της Αθήνας ως κόμβο επαγγελματικής συνεργασίας των φορέων της ηλεκτρονικής υγείας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, και παράλληλα να κάνουμε προσιτές τις αρχές και τις πρακτικές εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας στους τελικούς χρήστες, τους πολίτες της Αθήνας.

Για αυτό το λόγο φέτος το eHealth Forum διευρύνεται με παράλληλες εκδηλώσεις σε 2 σημεία στην καρδιά της Αθήνας:

Στο eHealth Forum, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, το σημείο συνάντησης φορέων και κυβερνήσεων με τη γνώση και εξειδίκευση στην ηλεκτρονική υγεία. Mε σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση στον τομέα της υγείας παρέχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν το φόρουμ ενώσεις και σύλλογοι ασθενών, στελέχη από την τοπική αυτοδιοίκηση, επαγγελματίες υγείας, διοικητές νοσοκομείων και οργανισμών παροχής υπηρεσιών υγείας, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και φοιτητές.

Στο eHealth Forum festival, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, την πρώτη έκθεση καινοτομίας στην τεχνολογία υγείας ανοιχτή στο κοινό, όπου καλούμε με ελεύθερη είσοδο όλους τους πολίτες να έρθουν να δουν και να δοκιμάσουν προϊόντα και εφαρμογές μέσα από μια διαδραστική και διασκεδαστική έκθεση.

Επιπλέον το eHealth Forum festival φέρνει στην Αθήνα τις καλύτερες startup, επιχειρηματίες του χώρου, ερευνητικά κέντρα, spin-offs, επενδυτές και τις μεγάλες εταιρείες του ψηφιακού κόσμου, και τις παρουσιάζει στο ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πρακτικές εφαρμογές καινοτομίας που θα αλλάξουν την καθημερινότητα τους μέσα από:

Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών

Εφαρμογές για Ευεξία, Άσκηση, Διατροφή

Ολοκληρωμένη φροντίδα

Έξυπνες Συσκευές

Ιατροτεχνολογικές Συσκευές

Αυτόνομη Διαβίωση

Απεικονιστικές Τεχνικές

Τεχνητή Νοημοσύνη

Internet of Things

Ψηφιακή Υγεία

Wearables

Silver Economy

Υγιής Γήρανση

Ψυχική Υγεία

Αναπηρία

Ρομποτική

Τι πιστεύετε ότι θα αποκομίσει αυτός που θα συμμετέχει στις εργασίες του;

Στο eHealth Forum οι παριστάμενοι θα μάθουν για τις τελευταίες εξελίξεις από παγκοσμίου φήμης ομιλητές και ειδικούς της ΤΠΕ στην υγεία. Επαγγελματίες έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν τους επαγγελματικούς δεσμούς με κομβικούς πελάτες και κορυφαία στελέχη της αγοράς. Είναι μοναδική ευκαιρία να συμμετέχει κανείς στη συζήτηση για τη στρατηγική και τις εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο του eHealth και του mHealth.

Ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για πηγές και τρόπους χρηματοδότησης των έργων τους, να δικτυωθούν με εταιρείες, οργανισμούς, startups και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα αντικειμένων γύρω από την ηλεκτρονική υγεία και μέσα από το εργαλείο matchmaking του eHealth Forum να δικτυωθούν σε προσωπικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα στο eHealth Forum festival, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην πρώτη έκθεση καινοτομίας στην τεχνολογία υγείας καλούμε με ελεύθερη είσοδο όλους τους πολίτες να έρθουν και να δοκιμάσουν εφαρμογές κινητής, έξυπνες συσκευές με σένσορες, ιατρικές συσκευές και να βρουν νέους τρόπους να διαχειρίζονται την υγεία, την άσκηση, τη διατροφή τους. Ο κόσμος θα μάθει για εφαρμογές Internet of Things στη διαδικτυωμένη εποχή και θα ανακαλύψει το Startup Garden με καινοτόμες start-up and spin-off.

Καλούμε επίσης όλα τα μέλη των μέσων μαζικής ενημέρωσης να δηλώσουν συμμετοχή χωρίς κανένα κόστος να έρθουν να επισκεφτούν και τις δύο εκδηλώσεις. Θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με σημαντικούς φορείς και επιστήμονες από το εξωτερικό αλλά και τους πολίτες της Αθήνας.

Πώς έγινε η επιλογή των θεματικών ενοτήτων, αλλά και των συμμετεχόντων;

Ο τομέας της ψηφιακής υγείας αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την ομάδα του eHealth Forum ερευνούμε και δουλεύουμε συστηματικά 12 μήνες τον χρόνο, συγκεντρώνουμε και προσκαλούμε κορυφαίους φορείς και ομιλητές για να προσφέρουμε στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή πρόσβαση στις τελευταίες εξελίξεις και εφαρμοσμένες πρακτικές.

Ταυτόχρονα θέλουμε να αναδείξουμε αξιόλογες προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν Ελληνικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα και τη σημαντική δουλειά που γίνεται σε δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Γνωρίζουμε καλά πως η αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των τηλεπικοινωνιών στην υγεία λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας σε πολλαπλούς τομείς: έρευνα, βιομηχανία, υπηρεσίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Συνεπώς δημιουργήσαμε το πρόγραμμα του eHealth Forum 2016 με γνώμονα τα κυρίαρχα θέματα της παγκόσμιας συζήτησης γύρω από την καινοτομία και τις αρχές που καλύπτουν το φάσμα της ηλεκτρονικής υγείας. Μερικά από τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι:

Κλινική διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, μητρώα ασθενών, θεραπευτικά πρωτόκολλα, αυτόνομη διαβίωση, ολοκληρωμένη φροντίδα.

Ο ασθενής στο επίκεντρο, καινοτομία και τεχνολογικές εξελίξεις, υγιής γήρανση, άσκηση και ευεξία, πρόληψη.

Η ηλεκτρονική υγεία στην πράξη σήμερα, διαλειτουργικότητα, πιστοποίηση εφαρμογών και λογισμικού, διαχείριση ποιότητας ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές υγείας, υπηρεσίες Cloud στην υγεία.

Χρηματοδότηση δράσεων ηλεκτρονικής υγείας, καινοτομία και έρευνα, eSkills στην Υγεία για επαγγελματίες υγείας.

Big Data, βιοπληροφορική, έξυπνες συσκευές, Internet of Things και υγεία, ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Cyber-security – Κυβερνοασφάλεια, διαχείριση ηλεκτρονικών απειλών, λύσεις προστασίας και διασφάλισης δεδομένων.

Προστασία προσωπικών δεδομένων, διαχείριση φαρμάκου και στρατηγικές προσεγγίσεις στην ηλεκτρονική υγεία.

Behavioural Change, πρόληψη και αγωγή υγείας, ενδυνάμωση του ασθενή, επίδραση των σύγχρονων τεχνολογιών στη σχέση Ιατρού-Ασθενή, κοινωνικά δίκτυα.

Το πλαίσιο της ηλεκτρονικής υγείας, θεσμικό πλαίσιο (Ευρώπη, Ελλάδα, Τηλεϊατρική)

Η ηλεκτρονική υγεία γιατί άργησε τόσο να «φτάσει» στην Ελλάδα και σε τι επίπεδο βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

Γίνεται σημαντική προσπάθεια στην Ελλάδα και δημιουργείται σιγά αλλά σταθερά το οικοσύστημα ηλεκτρονικής υγείας. Στην Ελλάδα εφαρμόσαμε την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση που αποτελεί παγκόσμια επιτυχία και γίνονται σημαντικές προσπάθειες σε συνεργασία με Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Φέτος καλωσορίζουμε στο eHealth Forum αρκετά Ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν Ελληνικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα όπως:

United4Health

ICare4EU

Momentum

SmartCare

Joint Action CHRODIS

eSMART

C3-Cloud H2020 project

SIMPATHY

ACTIVAGE

VICINITY

AGILE

iManageCancer

OpenMedicine

VALUeHEALTH

SEMEOTICONS

Infokiosks, CHAFEA

Θα παρουσιαστεί σημαντική δουλειά που γίνεται σε δήμους σε όλη την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στο Π. Φάληρο, την Καλλιθέα, τον Αγ. Δημήτριο, τον Κορυδαλλό, τους Αγ. Αναργύρους, την Ορεστιάδα, την Μεταμόρφωση, τα Τρίκαλα και άλλοι που έχουν δημιουργήσει και εφαρμόζουν αξιόλογα προγράμματα ηλεκτρονικής υγείας για τους δημότες.

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής της Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) έχει υιοθετήσει την ατζέντα του Π.Ο.Υ. σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση εργαλείων eHealth και έχει αναλάβει πολύ δυναμικό ρόλο. Στο eHealth Forum συμμετέχουν φέτος περισσότεροι από 15 δήμοι από όλη την Ελλάδα με ομιλητές και εκπροσώπους, ακριβώς για να μοιραστούν αυτή την γνώση οι δήμοι που ήδη εφαρμόζουν με επιτυχία προγράμματα, και να βοηθήσουν να σχεδιαστούν με την σειρά τους καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις και υπηρεσίες για τους άλλους δήμους που ενδιαφέρονται να προσφέρουν παρόμοιες λύσεις στους δημότες τους.

Επιπλέον το eHealth Forum festival μέσα από το Startup Garden θα αναδείξει τις καλύτερες startup από την Ελλάδα, επιχειρηματίες του χώρου, ερευνητικά κέντρα, spin-offs, επενδυτές και τις μεγάλες εταιρείες του ψηφιακού κόσμου, και θα τις παρουσιάσει στο ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πρακτικές εφαρμογές καινοτομίας που θα αλλάξουν την καθημερινότητα τους μέσα από:

Έξυπνες Συσκευές

Ιατροτεχνολογικές Συσκευές

Αυτόνομη Διαβίωση

Σένσορες που φοράμε – Wearables

Υγιής Γήρανση

Ψυχική Υγεία

Αναπηρία

Ρομποτική

Ποια τα οφέλη της για τους ασθενείς αλλά και τα συστήματα υγείας και ποια τα οφέλη της για την «Ελλάδα της κρίσης»;

Όπως προανέφερα, η ηλεκτρονική ή ψηφιακή υγεία διατρέχει όλο το σύστημα υγείας και αφορά πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια περίθαλψη, την πρόληψη και την φροντίδα. Η ηλεκτρονική υγεία και οι λύσεις που προσφέρει είναι ακριβώς το ζητούμενο τόσο για τους ιατρούς, όσο και για τους ασθενείς, αλλά και το ευρύ κοινό που αντιμετωπίζει τις εκάστοτε ελλείψεις στο σύστημα.

Πρωτίστως, οι εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας εστιάζουν στη καλύτερη παρακολούθηση του ασθενή αλλά και την πρόληψη και την ευεξία. Η αποτελεσματική δευτερογενής πρόληψη έχει σαν αποτέλεσμα το κόστος περίθαλψης να περιορίζεται.

Γιατροί σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα έχουν καταλάβει ότι οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία δημιουργούν τις λύσεις για να γίνει και το έργο αλλά και η καθημερινότητά τους ευκολότερη, και η σχέση τους με τους ασθενείς τους αποτελεσματικότερη. Εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας βοηθούν τον γιατρό να παρακολουθεί ασθενείς του με χρόνιες παθήσεις, όπως τον διαβήτη, χρησιμοποιώντας μια έξυπνη συσκευή. Σε χώρες όπως η Φινλανδία, ο γιατρός παρακολουθεί μέσω τηλεδιάσκεψης ασθενείς ακόμα και με νόσο Πάρκινσον.

Η τεχνολογία αλλάζει τη δυναμική στη σχέση ιατρού-ασθενή σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη (ασθενή) στον έλεγχο και την παρακολούθηση της υγείας του, κατά συνέπεια ο ασθενής ενδυναμώνεται.

Φέτος θα έχουμε μεγάλη προσέλευση από ιατρούς, επαγγελματίες υγείας αλλά και συλλόγους ασθενών που ενδιαφέρονται και διερευνούν την καινοτομία στην ηλεκτρονική υγεία και θέλουν να είναι μέρος της συζήτησης και της δημιουργίας του οικοσυστήματος της ηλεκτρονικής υγείας στην Ελλάδα.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι επόμενες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ηλεκτρονική υγεία;

Οι προκλήσεις είναι πολλές και οι περισσότερες ήδη έχουν μπει στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπουργείων υγείας, φορέων και συλλόγων ασθενών. Μπορούμε να αναφερθούμε σε μερικές:

Πρέπει να αναπτυχθούν συστήματα επικοινωνίας, διαλειτουργικότητας και διασυνδεσιμότητας των δεδομένων (interoperability). Πώς δηλαδή θα διασυνδεθούν τα στοιχεία που συλλέγει ο γιατρός στο ιατρείο με αυτά που έχουν συλλεχθεί στο νοσοκομείο, και τα δεδομένα από μια εφαρμογή κινητής που μπορεί να χρησιμοποιεί ένας ασθενής. Ένας ασθενής ή κάποιος που δεν έχει ακόμα νοσήσει, αποτελεί μια μονάδα, ένα οργανικό σύνολο. Τα ιατρικά του δεδομένα όμως είναι κατακερματισμένα, χαμένα στον χρόνο, σε ξεθωριασμένες απεικονίσεις, σε παλιές ιατρικές σημειώσεις, αλλά και σε ηλεκτρονικά αρχεία στα οποία δύσκολα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση. Στο μέλλον όλοι θα έχουμε έναν ιατρικό φάκελο πλήρη, ενημερωμένο από την αρχή της ύπαρξής μας μέχρι το τέλος, τον οποίο θα διαχειριζόμαστε οι ίδιοι και θα δίνουμε πρόσβαση όπου κρίνουμε σωστό, μέσα στον οποίο θα εμπερικλείονται όλα τα δεδομένα που αφορούν την υγεία μας, ανεξάρτητα από την πηγή.

Η διασυνοριακή υγεία μάς εξασφαλίζει πρόσβαση στα στοιχεία μας όταν βρισκόμαστε σε άλλες χώρες (cross-border health).

Η διασφάλιση της ιδιωτικότητας των ασθενών και των δεδομένων τους. Έχει εκδοθεί κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών. Ο κανονισμός αυτός θα γίνει νόμος του Κράτους τον Μάιο του 2017.

Το δικαίωμα πρόσβασης των ασθενών στα δεδομένα τους, καθώς και η απόλυτη διαφάνεια στο πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Η αξιοποίηση των BIG DATA προς όφελος των ασθενών με την προαγωγή της εξατομικευμένης θεραπείας και προς όφελος του συστήματος συνολικά με την μείωση του κόστους θεραπείας.

Η αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στην ψηφιακή τεχνολογία υγείας, ταυτόχρονα με την ανάγκη εκπαίδευσης σε αυτήν, σε όλα τα επίπεδα και για όλους:

τον απλό πολίτη που πρέπει να καταλάβει ότι η τεχνολογία μπορεί να τον βοηθήσει να διαχειριστεί καλύτερα την υγεία του,

τον γιατρό που πρέπει να εξοικειωθεί με τα νέα εργαλεία που η τεχνολογία του παρέχει για να κάνει με μεγαλύτερη ασφάλεια την δουλειά του,

την τοπική αυτοδιοίκηση που θα έχει τη δυνατότητα να φροντίζει τους πολίτες της, με νέα συστήματα που διευρύνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες

τις μεγάλες μονάδες υγείας

τους ίδιους τους ασθενείς που θα αναλάβουν μέρος της φροντίδας της υγείας τους και θα έχουν καλύτερη πληροφόρηση για την κατάσταση της υγείας τους

Η άμεση ανάγκη ενσωμάτωσης των καινοτομιών της ψηφιακής τεχνολογίας υγείας στην ζωή των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες για την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής τους, αλλά και στους ηλικιωμένους προκειμένου να συνεχίζουν μια ανεξάρτητη αλλά και ασφαλή διαβίωση καθώς γερνούν.

Οι ψηφιακές λύσεις ευνοούν την ανεξάρτητη διαβίωση ατόμων με ειδικές ανάγκες και άτομα τρίτης ηλικίας, κατά συνέπεια βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η ψηφιακή υγεία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην οικονομία και αποτελεί ευκαιρία σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης.

Μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να βρει πληροφορίες, να παρακολουθεί τα τελευταία νέα και να επικοινωνήσει μαζί μας μέσα από τα κανάλια των κοινωνικών μας δικτύων:
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ