2016-10-14 08:36:31
Φωτογραφία για Φαρμακευτική Δαπάνη: Η ατζέντα μιας συζήτησης στην ομίχλη…
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com

Με το πλαίσιο της συζήτησης ανά χείρας τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης συναντήθηκαν χθες για δεύτερη φορά στο ισόγειο του Υπουργείου Υγείας.

Βάση της συζήτησης αποτέλεσαν, όπως έγραψε το Virus, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του ΕΟΠΥΥ (εδώ). Ωστόσο, το κείμενο που παραδόθηκε και χρησιμοποιείται τελικά αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση των συνολικά 70 σελίδων που παρέδωσε ο Οργανισμός στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Οι 13 σελίδες που παρέλαβαν τα μέλη της Ομάδας Εργασίας αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση, χωρίς παραρτήματα, ενώ παρεμβάσεις ενοποιήθηκαν σε μια δέσμη μέτρων, με αποτέλεσμα τα σημεία να είναι τελικά 10.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Virus, τα τελικά 10 σημεία παρέμβασης αφορούν:

Την εισαγωγή ελέγχων συνταγογράφησης στα ηλεκτρονικά συστήματα και στις διαδικασίες αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥΤην αναδιαμόρφωση και ενοποίηση του συστήματος rebate, που θα στηρίζεται σε μια δικαιότερη σχέση όγκου και αξίαςΜέτρα για την αύξηση της χρήσης γενοσήμωνΤη λειτουργία της Κεντρικής Φαρμακαποθήκης ΕΟΠΥΥΤην εισαγωγή νοσοκομειακού συνταγολογίου, κυρίως για τις θεραπείες υψηλού κόστουςΜία δέσμη μέτρων για την ταυτοποίηση και παρακολούθηση της επιπρόσθετης αξίας φαρμάκων, που περιλαμβάνει:οικονομικές συμφωνίες, στο πλαίσιο κλειστών προϋπολογισμών, που θα αφορούν το σύνολο ασθενών συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας ή δραστικής ουσίας,την επιτάχυνση της λειτουργίας της Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, με αναβάθμιση του πλαισίου λειτουργίαςτην ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης συμφωνιών φαρμάκων, με βάση την έκβαση της θεραπείας του ασθενήτον επανασχεδιασμό της τιμής αποζημίωσης, που βασίζεται σε δημιουργία θεραπευτικά ανταλλάξιμων ομάδων και με βάση την περιεκτικότητα
. Μέσω αυτού εκτιμάται ότι θα απαληφθεί η αυξημένη συμμετοχή για τους ασθενείς την τροποποίηση κριτηρίων αποζημίωσης Θετικής Λίστας

7. Την τροποποίηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων με βάση την επιπρόσθετη θεραπευτική αξία

8. Την προσθήκη κριτηρίων σε έκτακτες εισαγωγές, ατομικές παραγγελίες και πρώιμη πρόσβαση

Χορήγηση Βιο-ομοειδών προϊόντων

Τιμολόγηση υβριδικών, μοναδικών και βιο-ομοειδών προϊόντων

Αλλά ακόμα και με αυτά τα σημεία, η συζήτηση παρέμεινε γενική. Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας εξέφρασαν γενικές συμφωνίες και διαφωνίες επί των προτάσεων, αλλά κατέστη σαφές πως θα χρειαστεί να κατατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία, για να γίνει εφικτός ο σχεδιασμός συγκεκριμένων προτάσεων, ικανών να καταλήξουν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Μόνο γνωστό σημείο είναι το clawback 6μηνου για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη (216 εκατ. ευρώ) , ενώ ο επίσημος υπολογισμός του νοσοκομειακού clawback έχει καθυστερήσει, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στην αγορά. Ιδιαίτερα ανήσυχες είναι οι μικρότερες εταιρίες οι οποίες ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν έως και το 40% μεγαλύτερο clawback, όταν η γενική αύξηση της υπέρβασης υπολογίζεται από παράγοντες της αγοράς γύρω στο 3%, σε μια από τις παράδοξες πτυχές του ισχύοντος συστήματος.

Σημεία σύγκλισης επίσης είναι εμφανή, αλλά η ανάγκη για μέτρα που θα ξεφεύγουν απο τον κανόνα των έμμεσων μειώσεων τιμών επίσης υπογραμμίστηκε.

Πάντως, συμφωνήθηκε σε κάθε συνεδρίαση να εξετάζετε ένα θέμα εκ των 10, να καταγράφονται οι προτάσεις, με στόχο την πιθανή νομοθέτηση εντός του Νοεμβρίου. Η αρχή πιθανόν να γίνει με τους ελέγχους συνταγογράφησης στα ηλεκτρονικά συστήματα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ