2016-10-14 12:48:39
Φωτογραφία για Σύλλογος Κοινωνικών Δομών για την  Αντιμετώπιση της Φτώχειας
Οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας,εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους καθώς  όπως προκύπτει από την υπ’ αριθμό. Δ23/οικ.46119/318 επιστολής του Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,υπογραφόμενη από την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Φωτίου, σταματά η χρηματοδότηση των δομών στις 31/10/2016 καθώς εντάσσονται πλέον στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-20.

Στην πραγματικότητα όμως τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα δεν έχουν ξεκινήσει να εντάσσουν τις νέες δομές. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για παράδειγμα μόλις έγινε η ένταξη των δομών οι οποίες έχουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από τις 1/1/2017, ενώ στην πραγματικότητα ώσπου να διεξαχθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη νόμιμη πρόσληψη του προσωπικού (ΑΣΕΠ) και τις νόμιμες διαδικασίες για την προμήθεια του εξοπλισμού των δομών (διαγωνισμοί κλπ) το νωρίτερο που θα είναι οι δήμοι σε θέση να συνεχίσουν  τη λειτουργία τους, θα είναι το Μάρτιο του 2017. Αντίστοιχα σε άλλες Περιφέρειες όπως για παράδειγμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχουν καν προκηρύξει στα ΠΕΠ τις δομές και επομένως είναι τελείως ανέφικτο να λειτουργήσουν με το νέο πλαίσιο άμεσα.


Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό σημαίνει ότι από 1/11/2016 μπαίνει λουκέτο σε 168 δομές και  118.000 άτομα που εξυπηρετούνται καθημερινά, παύουν να λαμβάνουν υπηρεσίες. Χρειάζεται δε να συνυπολογίσουμε ότι πρόκειται για άτομα και οικογένειες τα οποία ζούν σε ακραία φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό και είναι απόλυτα εξαρτημένα από τη βοήθεια που λαμβάνουν από τις κοινωνικές δομές των Δήμων για την καθημερινή τους επιβίωση.

Μέσα από τη λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων, Συσσιτίων, Φαρμακείων, Λαχανόκηπων, Τραπεζών Χρόνου, Γρ. Διαμεσολάβησης, Κέντρων Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων και  Υπνωτηρίων Αστέγων,  καταφέραμε μέχρι σήμερα να προσφέρουμε υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους συμπολίτες μας παρέχοντας τους ένα δίχτυ ασφαλείας και προστασίας για να μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα την καθημερινότητά τους και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Η διακοπή των δομών αυτών και η στέρηση της στήριξης αυτής μέχρι την ένταξη τους  στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στους εξυπηρετούμενους και τις οικογένειες τους. Μάλιστα, η διακοπή αυτή θα συντελεστεί τους χειμερινούς μήνες όπου τα έξοδα και οι ανάγκες είναι αυξημένα. Το πρόγραμμα χρειάζεται να παραταθεί έως την πραγματική έναρξη λειτουργίας των δομών αυτών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 ώστε να μη μείνουν εκτεθειμένοι οι ωφελούμενοι ούτε μια ημέρα.

Για τους  λόγους αυτούς  ζητούμε:

1. Πεντάμηνη τουλάχιστον παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και χρηματοδότηση από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) με σχετική νομοθετική ρύθμιση και  έως ότου οι  Περιφέρειες & οι Δήμοι είναι έτοιμοι να  λειτουργήσουν το πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το νέο Ε.Σ.Π.Α.  Ώστε να μην αφεθούν εκτεθειμένοι οι 118.000  συμπολίτες μας που βιώνουν ακραία φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

2. Να δοθεί προτεραιοποίηση στους υφιστάμενους εργαζόμενους μέσω νομοθετικής ρύθμισης , για την συνέχιση της εργασίας των ιδίων στο νέο πρόγραμμα όπως αυτό συμβαίνει σε άλλες προσκλήσεις για την υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (π.χ. βλέπε ΑΔΑ: 97Ε3465ΦΘΕ-Γ3Ν σελ 6), καθώς και όλων των υπολοίπων προγραμμάτων (Κ.Ε.Δ.Η.Φ. ΚΗ.Φ.Η κ.τ.λ.) τα οποία μαζί με τις Δομές Φτώχειας εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020  στον άξονα προτεραιότητας 9 , και στα οποία το Υπουργείο Εργασίας και Εσωτερικών εξασφαλίζει την παραμονή του υφιστάμενου προσωπικού καθώς δεν  επαναπροκηρύσσει τις θέσεις των εργαζομένων στα εν λόγω προγράμματα.

Διερωτώμεθα ευλόγος , για ποιον λόγο εφόσον είμαστε το μοναδικό προγραμμα από τα ανωτέρω με αξιολόγηση, και δη 200% επί των στόχων , το οποίο στους κόλπους του περιλαμβάνει όλες τις ευάλωτες ομάδες ( Α.μεΑ, άστεγους, μετανάστες πρόσφυγες, ρομά, άτομα σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικό αποκλεισμό). Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας  μας αντιμετωπίζει τιμωριτικά και δεν αξιοποιεί το υφιστάμενο επιστημονικό προσωπικό  όπως κάνει στα ΚΕΔΗΦ .ΚΗΦΗ,ΣΥΔ κ.ο.κ., επαναπροκηρύσσοντας τις θέσεις εργασίας μας, ενώ σε κανένα άλλο πρόγραμμα  του άξονα προτεραιότητας 9 του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020, στο οποίο ανήκει και το πρόγραμμα μας,δεν επαναπροκηρύσσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων και κατά συνέπεια διατηρεί το υφιστάμενο προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι των κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18.10.2016 και ώρα 10.00, στο Υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας την συνέχιση λειτουργίας των δομών και την ομαλή ένταξη τους στο νέο Ε.Σ.Π.Α.,ώστε να μην μείνουν ούτε μια ημέρα οι ωφελούμενοι των δομών χώρις παροχές για την κάλυψη των βασικών βιοτικών τους αναγκών , και για το αναφαίρετο δικαίωμα τους  στην εργασία.

Για τον Σ.ΚΟΙΝ.Δ.Α.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΟΥΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΑΜΠΙΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ