2016-10-18 11:49:44
Φωτογραφία για «Σκοτωμός» στην αγορά υγείας για τον νέο φορέα αξιολόγησης φαρμάκων και τεχνολογίας! Όλο το παρασκήνιο
Τρίτη 18 Οκτώβριος 2016

Δήμητρα Ευθυμιάδου 

- Health Report.gr

Ένα άγριο παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό σχετικά με τη δημιουργία του φορέα για την Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας.

Ο φορέας που είναι γνωστός στην αγορά Υγείας ως HTA (Health technology assessment) θα κληθεί να αξιολογεί τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την Υγεία αλλά και τα φάρμακα.

Θα κρίνει την αποτελεσματικότητά τους αλλά και αν μπορούν να φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα ώστε να εισαχθούν στην αγορά υγείας. Είτε πρόκειται για μηχανήματα είτε για φάρμακα, αξιοποιώντας αποδεικτικά στοιχεία για την κλινική αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και το κόστος. Να σημειωθεί ότι αποτελείμνημονιακή υποχρέωση ο συγκεκριμένος φορέας να δημιουργηθεί μέσα στο 2017 στη χώρα μας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα επιχειρείται να μονοπωληθεί η αγορά με τη δημιουργία ενός φορέα που θα συνεργάζεται αποκλειστικά με μία ιδιωτική εταιρεία και με ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα.


Αποτέλεσμα είναι σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr, να έχει προκληθεί έντονη δυσαρέσκεια στους υπόλοιπους φορείς που θα μπορούσαν να εμπλακούν.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυσαρεστημένοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταγγείλουν το γεγονός ακόμη και στα πολύ υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης προκειμένου να αποτρέψουν μια μονοπωλιακή κατάσταση.

Άλλωστε στην υπόθεση Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας «παίζονται» πολλά λεφτάκαι η αγορά υγείας χρόνια ονειρευόταν αυτήν τη στιγμή.

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι στο εξωτερικό προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια, αξιοποιούνται φορείς και πανεπιστήμια ακόμη και από άλλες χώρες ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως επιρροή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο φορέας HTA είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, όπως στην Αγγλία, που δεν επηρεάζεται από κανέναν κρατικό φορέα και συνεργάζεται με πανεπιστήμια και επιστημονικά κέντρα στα οποία και αναθέτει λεπτομερείς μελέτες για την αξιολόγηση είτε τεχνολογικών μηχανημάτων είτε φαρμάκων.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας αυτό που φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία για την αξιολόγηση είναι το θέμα των φαρμάκων, καθώς από έναν τέτοιο φορέα θα εξαρτάται ουσιαστικά εάν ένα φάρμακο θα αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση ή όχι.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ