2016-10-20 19:03:09
Φωτογραφία για Τι να τρώμε και τι όχι κατά τη διάρκεια της περιόδου μας
Οι ημέρες της περιόδου είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην γυναικεία καθημερινότητα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι γυναίκες βιώνουν με τον ίδιο τρόπο τις «δύσκολες μέρες» του μήνα. Μπορεί κάποιες να παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα πόνου, κούρασης και δυσφορίας ενώ κάποιες άλλες να μην νιώθουν καμία σημαντική ενόχληση. Αυτό όμως που ισχύει για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι πως συνήθως η περίοδος συνοδεύεται από φούσκωμα στο στήθος και στην κοιλιά, έξαρση της ακμής στο πρόσωπο, έντονα συναισθήματα που εναλλάσσονται ταχύτατα και φυσικά μεγάλη επιθυμία για κατανάλωση φαγητού, αλμυρού, γλυκού ή λιπαρού. Και κάπου εκεί ανάμεσα στις λιγούρες, ξεκινούν οι τύψεις για τη δίαιτα που αναβλήθηκε και για τον δείκτη της ζυγαριάς που ανεβαίνει αντί να μειώνεται.

Τι συμβαίνει όμως στα αλήθεια στον οργανισμό μας τις ημέρες της περιόδου μας και τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει να μας πει το σώμα μας μέσω όλων αυτών των συμπτωμάτων; Μπορεί η διατροφή, μέσω σωστών επιλογών, να μας βοηθήσει ώστε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν ηπιότερα αυτή την περίεργη φάση του μηνιαίου μας κύκλου;


Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Η (σταθερή) έμμηνος ρύση ή αλλιώς περίοδος, είναι ο φυσιολογικός τρόπος του γυναικείου σώματος να δείξει πως όλες οι ορμονικές διεργασίες λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Κατά τη συγκεκριμένη φάση του κύκλου, πραγματοποιείται αποβολή του μη γονιμοποιημένου ωαρίου και του ενδομητρίου μαζί με ποσότητα αίματος, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου γόνιμου κύκλου. Η σημαντική απώλεια αίματος, που συμβαίνει κατά μέσο όρο για 5 περίπου ημέρες, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων σιδήρου και της βιταμίνης Β12, πράγμα που οδηγεί σε μικρή ή μεγαλύτερη φάση αναιμίας. Παράλληλα, γίνεται αποβολή διαφόρων μικροθρεπτικών συστατικών, τα οποία σε γενικές γραμμές εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η τήρηση μιας πλούσιας και ισορροπημένης διατροφής κατά τη διάρκεια της περιόδου, προκειμένου να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας υγιή και δραστήριο.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως τις συγκεκριμένες μέρες του μήνα, εμφανίζεται έντονη κατακράτηση υγρών, η οποία εκδηλώνεται με τη μορφή πρηξίματος και φανερώνεται μόνο στη ζυγαριά. Πρέπει λοιπόν να θυμάστε ότι προσωρινά, η τιμή του σωματικού βάρους αυξάνεται, πράγμα το οποίο δεν πρέπει να σας δημιουργεί ψυχολογική κατάπτωση, ούτε βέβαια τύψεις ή ενοχές για τον μικρό, γλυκό πειρασμό στον οποίο ενδώσατε. Τηρήστε μία ολοκληρωμένη θρεπτική διατροφή και προφυλάξτε τον εαυτό σας από τα συμπτώματα αναιμίας, υπογλυκαιμίας ή υποθερμίας.

Ποιες τροφές να καταναλώνω στην περίοδό μου;

Όμως αναφέρθηκε παραπάνω, η συγκεκριμένη φάση του κύκλου είναι λίγο ευαίσθητη. Για τον λόγο αυτό, η διατροφή μας πρέπει να αποτελείται από θρεπτικές και καταπραϋντικές τροφές που θα μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα και θα εφοδιάσουν με ενέργεια τον οργανισμό μας.

Φρούτα και λαχανικά: Στις ημέρες της περιόδου, η κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών πρέπει να γίνεται σε αφθονία και χωρίς φειδώ. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε νερό θα βοηθήσει το σώμα μας να διατηρήσει την φυσική του υγρασία, παρά την αποβολή υγρών.

Κόκκινο κρέας: Η απώλεια του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα αναιμίας. Γι αυτό τον λόγο επιλέγουμε κόκκινο κρέας και τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Επιλέξτε να τις συνδυάσετε με βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες) προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφησή του.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες: Θωρακίστε των οργανισμό σας καταναλώνοντας τροφές πλούσιας βιολογικής αξίας, όπως συνδυασμό οσπρίων με ρύζι, κρέας με ψωμί και γαλακτοκομικά με ψωμί, προκειμένου να προστατευτεί η μυϊκή μάζα και να γεμίσει το σώμα σας ενέργεια.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο: Προστατεύστε τον ψυχικό σας κόσμο, προσθέτοντας στην διατροφή σας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, οι οποίες συμβάλουν στην καταπολέμηση του άγχους. Αυτές είναι τα αμύγδαλα, το σπανάκι, η μπανάνα, οι ηλιόσποροι, τα δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης. Σύντομα θα διαπιστώσετε πως ο εκνευρισμός των ημερών θα σας εγκαταλείψει σταδιακά.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω;

Κατά τη διάρκεια της περιόδου προσπαθήστε να αποφύγετε τις παρακάτω τροφές:

Έτοιμες τροφές: Κρατήστε μακριά από τη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε αλάτι, ζάχαρη και τρανς λιπαρά, όπως είναι τα έτοιμα φαγητά, τα προϊόντα fast food και τα τυποποιημένα τρόφιμα. Ακόμη, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε καθόλου αναψυκτικά, προκειμένου να αποφύγετε την επιπλέον κατακράτηση υγρών.

Καφές: Παρά τα αναρίθμητα οφέλη του, ο καφές δεν ενδείκνυται για τις μέρες της περιόδου, εξαιτίας της υπερέντασης που προκαλεί. Ακόμα, είναι ύποπτος για την εμφάνιση έντονης διούρησης και συμπτωμάτων υπογλυκαιμίας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ