2016-10-21 06:22:09
Φωτογραφία για Αλλεργία στο κοτόπουλο: Πόσο επικίνδυνη είναι και τι πρέπει να προσέχετε
Το πλούσιο σε πρωτεΐνες και φτωχό σε λιπαρά κοτόπουλο αποτελεί μία υγιεινή τροφή.  Εκτός αν είστε αλλεργικοί σε αυτό. Η αλλεργία στο κοτόπουλο δεν είναι συχνή, αλλά μπορεί να προκαλέσει άβολα ή ακόμα και επικίνδυνα συμπτώματα.

Όταν υπάρχει μια αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει λανθασμένα το αλλεργιογόνο ως επικίνδυνη ουσία και δημιουργεί αντισώματα (ανοσοσφαιρίνη Ε), οδηγώντας σε μια ποικιλία ήπιων έως σοβαρών συμπτωμάτων.

Η αλλεργία στο κοτόπουλο μπορεί να αφορά όχι μόνο στο μαγειρεμένο αλλά και στα ζωντανά κοτόπουλα και είναι δυνατό να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Επειδή έχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα, συχνά γίνεται λανθασμένα αντιληπτή ως κρυολόγημα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά την έκθεση στο κοτόπουλο ή έως και αρκετές ώρες αργότερα και να είναι από άβολα έως σοβαρά:

φαγούρα, πρήξιμο, ή δακρύρροια

καταρροή, φαγούρα στη μύτη

φτέρνισμα

δυσκολία στην αναπνοή

πονόλαιμο με φαγούρα

βήχα ή συριγμό

ερεθισμένο, κόκκινο δέρμα, ή έκζεμα-όπως εξάνθημα

φαγούρα στο δέρμα

κνίδωση

ναυτία

εμετό

κράμπες στο στομάχι

διάρροια

Το πιο σοβαρό πιθανό σύμπτωμα είναι η αναφυλαξία, μια σοβαρή αντίδραση σε ολόκληρο το σώμα, που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Παράγοντες κινδύνου

Οι άνθρωποι που έχουν άσθμα ή έκζεμα, μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν και αλλεργίες στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στο κοτόπουλο. Αυξημένες πιθανότητες για αλλεργία στο κοτόπουλο έχουν και οι αλλεργικοί στη γαλοπούλα, τη χήνα, την πάπια, το φασιανό, την πέρδικα, το ψάρι και τις γαρίδες.

Ορισμένοι από αυτούς που είναι αλλεργικοί στο κοτόπουλο είναι, επίσης, αλλεργικοί στα αυγά του, στα περιττώματά του, στα φτερά του, ακόμα και στη σκόνη των φτερών του. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να επεκταθεί και με τα φτερά και τα περιττώματα των άλλων πουλερικών, όπως η γαλοπούλα

Τι πρέπει να προσέχετε

Εάν έχετε αλλεργία στο κοτόπουλο, θα πρέπει να το αποφεύγετε σε οτιδήποτε τρώτε. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στα πιάτα που περιέχουν ζωμό κοτόπουλου, όπως για παράδειγμα οι σούπες και τα ριζότο. Το κοτόπουλο συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος, γι’ αυτό πριν φάτε χάμπουργκερ, κεφτεδάκια, και ρολό βεβαιωθείτε ότι δεν κάτι τέτοιο.

Επίσης, παπλώματα και μαξιλάρια που περιέχουν πούπουλα χήνας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, γι’ αυτό προτιμήστε τα υποαλλεργικά.

Πριν από τη λήψη τυχόν εμβολίων, συζητήστε την αλλεργία σας με το γιατρό σας. Ορισμένα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, όπως το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού, το οποίο περιέχει πρωτεΐνη όρνιθας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ