2016-10-21 14:56:11
Φωτογραφία για Πακιστάν: “Υποψίες” από την πώληση 100 α/φ στην Τουρκία
Σημαντικές υποψίες εγείρονται πίσω από την εντυπωσιακή εξέλιξη της διμερούς εξοπλιστικής συνεργασίας της Τουρκίας με το Πακιστάν, κυρίως όμως στο σκέλος που δεν αφορά στην πώληση τουρκικών αμυντικών προϊόντων στις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά στη προμήθεια από την πλευρά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας του Πακιστάν, απόστρατο αντιστράτηγο Αμπντούλ Καγιούμ, η εταιρία Pakistan Aeronautical Complex (PAC) θα προχωρήσει στην εξαγωγή 100 αεροσκαφών βασικής εκπαίδευσης τύπου Super Mushshak, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό το μεγαλύτερο εξαγωγικό της συμβόλαιο μέχρι σήμερα.

Το 2013 η τουρκική Αεροπορία είχε δημοσιοποιήσει την επιχειρησιακή ανάγκη για 52 αεροσκάφη βασικής εκπαίδευσης προς αντικατάσταση των γερασμένων SF-260, με την πακιστανική εταιρία να υποβάλλει πρόταση με το MFI-395 Super Mushshak.

Επικράτησε στον διαγωνισμό εξασφαλίζοντας την αγορά μιας ΝΑΤΟϊκής χώρας (…) και τον περασμένο Ιούλιο είχε αναφερθεί από το πακιστανικό υπουργείο Αμυντικής Παραγωγής, ότι η ολοκλήρωση της κατάρτισης του συμβολαίου με την τουρκική πλευρά βρισκόταν πολύ κοντά.


Ένα μη προσδιορισμένο μέρος της παραγγελίας θα εκτελεστεί στην Τουρκία, με την TAI (Turkish Aerospace Industries) προφανώς, να αναλαμβάνει την κατασκευή τους προφανώς μετά από πλήρη μεταφορά της τεχνογνωσίας.

Ο διπλασιασμός όμως της τουρκικής απαίτησης χρήζει διευκρίνισης, εάν δηλαδή αυξήθηκαν τόσο οι τουρκικές ανάγκες (ενδεχομένως μετά τις απώλειες ιπταμένων λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος), ή υπάρχει κάτι άλλο που έχει προκύψει χωρίς να έχει ανακοινωθεί.

Το MFI-395 είναι μαζικά αναβαθμισμένη έκδοση του MFI-17 Mushshak και του προκατόχου του MFI-15 Safari, που δεν πρόκειται για άλλο αεροσκάφος, από έκδοχο του αεροσκάφους Supporter της σουηδικής Saab, το οποίο η χώρα είχε προμηθευτεί τη δεκαετία του 1980.

Αν και αναλυτές αντιμετωπίζουν τη συμφωνία ως ένα «κίνητρο» της Τουρκίας για να προχωρήσουν συμβόλαια εξαγωγής των κορβετών τύπου «Ada» και των επιθετικών ελικοπτέρων T-129 που επίσης ενδιαφέρουν τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις, υπάρχουν και οι πιο καχύποπτοι Συγκεκριμένα, εκφράζεται η υποψία – η οποία στηρίζεται και σε πληροφορίες και σε άλλα δεδομένα – ότι το πραγματικό κίνητρο πίσω από τη συνεργασία, είναι από τουρκικής πλευράς η «ισλαμική βόμβα», δηλαδή η πυρηνική τεχνογνωσία των Πακιστανών και η προοπτική συνεργασίας δυο κορυφαίων σουνιτικών κρατών με στόχο την αποφυγή υπερκέρασής τους στις περιοχές ενδιαφέροντος από το σιιτικό «τόξο».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ