2016-10-25 12:36:15
Φωτογραφία για Ερευνες που σώζουν ζωές στο Αιματολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών
Μία από τις πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη κλινικών ερευνών κατέχει η Μονάδα Κλινικής Ερευνας του Αιματολογικού Τμήματος της Παθολογικής Κλινικής του ...Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 12 μελέτες για οξεία λευχαιμία, διάφορες κατηγορίες λεμφωμάτων, για πολλαπλό μυέλωμα, και άλλες. Ενα έργο με πολλαπλά οφέλη πρωτίστως για τους ασθενείς αλλά και για το νοσοκομείο.

Ο καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος που είναι και ο κύριος ερευνητής της Μονάδας Κλινικής Ερευνας, Αργύρης Συμεωνίδης, μιλώντας στην «Π» με αφορμή το 5ο Σεμινάριο Αιματολογίας που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο τριήμερο στα Γιάννενα, υπογραμμίζει ότι «η κλινική είναι ευκαιρία πρώιμης πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα αλλά και ευκαιρία ανάπτυξης της περιοχής».

Στο σημείο αυτό ο κ. Συμεωνίδης διευκρινίζει ότι το 90% των σχεδιαζόμενων νέων φαρμάκων δεν προχωρούν πέραν των κυτταρικών σειρών. Από το υπόλοιπο 10% το 9,8% δεν προχωρούν πέραν των πειραματοζώων και μόνον το 0,2% προχωρά για έρευνα στον άνθρωπο.


ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια αξιοπιστίας ενός Κέντρου είναι μεταξύ άλλων η ύπαρξη αγνωρισμένου κύριου ερευνητή, η επαρκής στελέχωση του κέντρου - νοσοκομείου, η επαρκής και αξιόπιστη εργαστηριακή υποδομή, η σωστή επιλογή ασθενών και η πιστή εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των ασθενών ο κ. Συμεωνίδης αναφέρει ότι θα πρέπει να είναι ψυχικά ακέραιοι και ικανοί να αντιληφθούν τους στόχους της δοκιμής που θα συμμετάσχουν, να διαμένουν σε κοντινή απόσταση από το Νοσοκομείο και να έχουν αμεσότητα πρόσβασης σε αυτό, να μην παρουσιάζουν άλλη σημαντική νόσο ή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της δοκιμής και την επιβίωση και να μην είναι γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή με αναπαραγωγική ικανότητα.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

«Τα οφέλη που απορρέουν από τις κλινικές μελέτες για τον ασθενή είναι πάρα πολλά» σημειώνει ο κ. Συμεωνίδης κι εξηγεί: «Είναι, κατ' αρχήν, η πρόσβαση σε καινούργιο φάρμακο πολύ πριν την επίσημη κυκλοφορία του. Για τον ασθενή τελικού σταδίου είναι μια ακόμα ευκαιρία να κάμψει τη νόσο του και να ιαθεί ή να παρατείνει την επιβίωσή του. Επίσης υπάρχει αυξημένη φροντίδα και επαγρύπνηση από το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό, ακόμα και σε ασθενείς που η σύσταση θα ήταν μόνο παρηγορητική αγωγή όπως και εξασφαλισμένη θεραπεία στον προβλεπόμενο χρόνο και αποφυγή καθυστερήσεων».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δίνεται η δυνατότητα για δωρεάν πραγματοποίηση εξετάσεων υψηλού κόστους σε εξειδικευμένα εργαστήρια υψηλών προδιαγραφών του εξωτερικού και φυσικά ο ασθενής βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση από μία εξειδικευμένη ομάδα θεραπόντων.

ΟΦΕΛΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΓΝΠ

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Αντίστοιχα πολύ σημαντικά είναι τα οφέλη για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αλλά και για το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ανάμεσα σε αυτά θα πρέπει να αναφέρουμε:

. Την εκπαίδευση στελεχών του ιδρύματος σε καινοτόμες τεχνικές και νέα φάρμακα.

. Την αύξηση των πόρων του Ιδρύματος και διάθεσή τους στην έρευνα και την ανάπτυξη (μισθοί ερευνητών, αγορά εξοπλισμού, αναλώσιμα).

. Την αποζημίωση του Νοσοκομείου και εφ' άπαξ με την υπογραφή της σύμβασης, αναλογικά ανά ασθενή που συμμετέχει και για ορισμένες εξετάσεις υψηλού κόστους (CT, MRI, PET) για κάθε ασθενή.

. Την προβολή του Ιδρύματος (και του Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου) και της περιοχής συνολικότερα και διεθνής αναγνώριση.

. Την ανάπτυξη επιστημονικών συνεργασιών εντός του Ιδρύματος αλλά και διαπανεπιστημιακές, διακρατικές συνεργασίες.

. Την αυτόματη πρόσκληση της ερευνητικής ομάδας σε μελλοντικά προγράμματα, επί καλής απόδοσης σε μια προηγούμενη μελέτη.

ΚΙ ΑΚΟΜΑ «Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τα οφέλη που απορρέουν για το κοινωνικό σύνολο και το σύστημα υγείας, καθώς έχουμε μεγάλη εξοικονόμηση πόρων για ασθενείς που θα έπρεπε να θεραπευτούν με πόρους του συστήματος. Δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες. Κίνητρα παραγωγικότητος και ποιοτικής αποδοτικότητος. Εκπαίδευση σε εξειδικευμένα αντικείμενα και δημιουργία έμπειρων στελεχών στην κλινική και φαρμακευτική έρευνα και μελλοντική απορρόφησή τους από την φαρμακευτική βιομηχανία. Εισροή κεφαλαίου στη χώρα από μεγάλης εμβέλειας πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Αναγνώριση των υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ και των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και ένταξή τους σε θετικές λίστες» επισημαίνει ο διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος της Παθολογικής.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ