2016-10-26 08:48:12
Φωτογραφία για Τελική ευθεία για τις τηλεοπτικές άδειες - Σήμερα η πέμπτη κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ
Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, στις 17:30, για πέμπτη φορά η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με αντικείμενο τις τηλεοπτικές άδειες Όλες οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ανώτατο δικαστήριο θα καταλήξει δια ψηφοφορίας στα δύο κρίσιμα θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και στον αριθμό 4 των τηλεοπτικών αδειών που χορηγεί ο νόμος Παππά και οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις.

Άλλωστε, η ένταση με την οποία συνοδεύτηκε η υπόθεση, δεν χωρεί άλλες καθυστερήσεις, εκτιμούν δικαστικές πηγές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι, εκτός κάποιου απροόπτου, οι δικαστές θα καταλήξουν σήμερα στην συνταγματικότητα ή μη του επίμαχου νόμου.

Τα σενάρια

1. Οι δικαστές να ψηφίσουν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου, λόγω της συνταγματικής επιταγής που προβλέπει πως αρμόδιο για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και της χορήγησης των αδειών είναι το ΕΣΡ
. Άλλωστε, προ μηνών τέτοια σκέψη είχε καταγραφεί από την Ολομέλεια, όταν οι δικαστές της εξέταζαν την περίπτωση της ΕΡΤ. Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί και θα χρειαστεί νέα νομοθετική ρύθμιση. Σε αυτό το σενάριο, οι δικαστές μάλλον δεν χρειαστεί να ψηφίσουν για τον αριθμό 4. Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν ωστόσο, σε αυτό το σενάριο να καταγραφούν σκέψεις που θα οδηγούν σε "αποφόρτιση" της κατάστασης, δίδοντας ένα διέξοδο στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης, δηλαδή να αναφερθεί ότι η αντισυνταγματικότητα προέκυψε λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ. Αυτό το σενάριο δεν αποκλείει το δικαστήριο να δίνει μία προθεσμία 3 ή 6 μηνών για την συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να περάσει μέσα από αυτό χορήγηση των αδειών.

2. Οι δικαστές να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, αφού δεν υπήρχε ΕΣΡ και συνεπώς οι αρμοδιότητες "πέρασαν" στον υπουργό. Τότε, οι δικαστές θα προχωρήσουν σε ψηφοφορία και για το σκέλος του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, όπου εάν η ρύθμιση κριθεί αντισυνταγματική, και πάλι θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις.... Τα σενάρια ωστόσο παραμένουν σενάρια, με την τελική κρίση να βρίσκεται στα χέρια των δικαστών..

3. Από την πλευρά τους πάντως οι δικαστές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσουν μία παράταση περίπου 6 μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συσταθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει το θέμα.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας

Όσον αφορά στην προηγούμενη διάσκεψη της Δευτέρας, εκείνη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30 χωρίς να προχωρήσουν σε ψηφοφορία για κανένα από τα κρίσιμα θέματα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκε σκληρή μάχη επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τετράωρη συνεδρίαση, μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης από τον κ. Γ. Παπαγεωργίου, ο οποίος επέμεινε στην συνταγματικότητα του νόμου Παππά αλλά και των υπουργικών αποφάσεων που τον συνόδευσαν, άρχισαν οι τοποθετήσεις των μελών του ΣτΕ αλλά και των αντιπροέδρων.

Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο, ήταν αυτό των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ αλλά και της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων αυτών στον υπουργό Επικρατείας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην σημερινή διάσκεψη οι δικαστές θα συνεχίσουν τις τοποθετήσεις τους, με κυριότερο άξονα τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που χορηγήθηκαν βάσει του νόμου Παππά.

Ο περιορισμένος αριθμός των αδειών απασχολεί έντονα τους συμβούλους της Επικρατείας, με κάποιους δικαστές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο το ΣτΕ να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γεγονός που, όμως, δεν φαίνεται πολύ πιθανό λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που θα είχε μία τέτοια εξέλιξη.

Παππάς για ΣτΕ: Τους νόμους τους συντάσσει η Βουλή

«Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση», δήλωσε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χαρακτήριζαν το τηλεοπτικό καθεστώς ως συνταγματικό εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε», συνέχισε.

Ερωτώμενος αν οι δικαστές μπορούν να επιβάλουν μία απόφαση στην κυβέρνηση είπε: «Κοιτάξτε να δείτε. Η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας το δημόσιο διάλογο είναι να συμπράξουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις όσοι έχουνε πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα ο διαγωνισμός, η ανάγκη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».

Κουμουτσάκος: Οποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Παππά πρέπει να αποσυρθεί

Όποια κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ΝΔ πιστεύει ότι ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να αποσυρθεί, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Τρίτη.

"Έχουμε δύο πιθανότητες: Ή θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος και ο κ. Παππάς πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία έφερε τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ή θα κριθεί συνταγματικός. Αλλά με δεδομένη τη δική μας άποψη, ότι αυτός ο νόμος στην ουσία του παρουσιάζει προβλήματα δημοκρατίας, μια νέα πλειοψηφία, όπως συμβαίνει στις δημοκρατίες, αλλάζει τους νόμους, ακυρώνει νόμους, τροποποιεί νόμους. Λέμε, λοιπόν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί", είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ