2016-10-28 03:03:18
Φωτογραφία για Έκκληση ΓΓ ΑΚΕΛ στον ΠτΔ να αντισταθεί σε τυχόν πιέσεις σε ζητήματα αρχών στην Ελβετία
Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να είναι ξεκάθαρος σε ζητήματα αρχών, σε περίπτωση που επιχειρηθεί από κάποιους να ασκήσουν πιέσεις κατά τη συζήτηση του εδαφικού στην Ελβετία, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι κάποιοι ίσως επιχειρήσουν να ασκήσουν πιέσεις, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι εμείς πόσο δεκτικοί θα είμαστε σε τέτοιες πιέσεις».

«Θεωρώ ότι με τη συζήτηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος θα αντισταθεί σε τέτοιες πιέσεις. Αυτή είναι και η δική μας έκκληση προς τον Πρόεδρο, εάν και εφόσον επιχειρηθεί από τους οποιουσδήποτε να ασκήσουν τις οποιεσδήποτε πιέσεις να είναι ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των αρχών», ανέφερε.


Την Κυριακή οι αποφάσεις για τη μετάβαση των αρχηγών

Σε ερώτηση κατά πόσον θα συνοδεύσουν οι ηγέτες τον Πρόεδρο στην Ελβετία, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του έχει αναπτύξει κάποιους προβληματισμούς και του έχει πει ότι θα αναπτύξει το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Κυριακή και εκεί θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Ερωτηθείς τι πιστεύει ο ίδιος ότι πρέπει να γίνει, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι «και το ένα μπορεί να γίνει και το άλλο μπορεί να γίνει».

«Εμείς θεωρούμε ότι και οι συναντήσεις μπορούν να γίνουν στην Κύπρο και όχι στο εξωτερικό. Για διάφορους λόγους έχει επιλεγεί να γίνει η συνάντηση στο εξωτερικό, υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί επαναλαμβάνω αναφορικά με τη μετάβαση των πολιτικών αρχηγών εκεί, οι οποίοι μας έχουν τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ας το συζητήσουμε στο Εθνικό Συμβούλιο και μετά θα μπορώ να σας πως περισσότερα αναφορικά με τη θέση μας», είπε.

Ερωτηθείς πού δίνει έμφαση το ΑΚΕΛ σε σχέση με το εδαφικό, είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι θα πρέπει πρώτα και κύρια να καθοριστούν κριτήρια σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση που θα εξελιχθεί και στη βάση αυτών των κριτηρίων να συζητηθούν τα περαιτέρω.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ο ΠτΔ πρόκειται να μεταβεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή και θα πρέπει να πάει όσο το δυνατό πιο καλά προετοιμασμένος και υποστηριζόμενος σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια την οποία θα καταβάλει, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο κατάληξης σε ένα τεράστιας σημασίας κεφάλαιο όπως είναι το εδαφικό αλλά και στα υπόλοιπα κεφάλαια.

«Κρίναμε λοιπόν σκόπιμο, πέραν από τη συζήτηση που θα έχουμε την ερχόμενη Κυριακή στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, να τον δούμε και κατ` ιδίαν, θέλαμε να του μεταφέρουμε κάποιες σκέψεις, απόψεις και προβληματισμούς δικούς μας για διάφορες σημαντικές πτυχές του Κυπριακού με μεγαλύτερη άνεση χρόνου», ανέφερε Πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν κάποιες σκέψεις και απόψεις με τον Πρόεδρο τις οποίες θα μεταφέρουν και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Κυριακή.

Όπως είπε, υπάρχουν ζητήματα εξαιρετικά σημαντικά σε ό,τι αφορά τη λύση, τα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της αποστρατικοποίησης δηλαδή, το εδαφικό που είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα αλληλένδετο με το περιουσιακό. Πρόσθεσε ότι είναι και τα ζητήματα της διακυβέρνησης, της εκτελεστικής εξουσίας συγκεκριμένα, τα οποία το ΑΚΕΛ θεωρεί καθοριστικά για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ