2016-11-01 19:11:01
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Σειρά καταγγελιών για κλινικές και διαγνωστικά εξετάζει η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου
H Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δεχθεί καταγγελίες ασφαλισμένων για πρόσθετες χρεώσεις διαγνωστικών κέντρων για τη διενέργεια εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

IATRONET.GR

Σωρεία παραβάσεων στις σχέσεις με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καταγράφονται σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) έχει δεχθεί καταγγελίες ασφαλισμένων για πρόσθετες χρεώσεις διαγνωστικών κέντρων για τη διενέργεια εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Ήδη έχουν διενεργηθεί οι σχετικοί έλεγχοι και έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει και ελέγξει περιπτώσεις χρέωσης νοσηλειών περισσότερων από τη δυνατότητα των κλινών, ιδιαίτερα για αρκετές ψυχιατρικές κλινικές και έχει ζητήσει τον καταλογισμό των υπερβαλλουσών χρεώσεων.


Με έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ, ζήτησε να μπει φραγή στο σύστημα “e-dapy” του Οργανισμού, ώστε να μην μπορεί καμία κλινική να υποβάλλει νοσηλείες περισσότερες από αυτές που αναφέρονται στην άδεια λειτουργίας της, σε συνδυασμό με τις ημέρες του μήνα.

Η πλειονότητα των επιθεωρητών και το προσωπικό της ΥΠΕΔΥΦΚΑ είναι υγειονομικοί και το προσωπικό υψηλού επιχειρησιακού επιπέδου.

Καταγγελίες

Σύμφωνα με τη γενική επιθεωρήτρια Γεωργία Γεωργιάδου, η Υπηρεσία αποτελεί το μοναδικό ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΟΠΥΥ. Δέχεται πληθώρα καταγγελιών από ασφαλισμένους, τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υγείας), τον Συνήγορο του Πολίτη, τον Συνήγορο του Καταναλωτή και την Οικονομική Αστυνομία.

Κατά το τρέχον έτος, εκδόθηκαν 17 εντολές ελέγχου σε ιδιωτικές κλινικές, σε τρία νοσοκομεία και 16 εντολές ελέγχου σε διαγνωστικά εργαστήρια.

Οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε πέντε ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι, ύψους 300.000 ευρώ.

Καταχρηστικές

Από τους ελέγχους των διαγνωστικών εργαστηρίων, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν, επεβλήθη σε ένα διαγνωστικό κέντρο πρόστιμο 3.439 ευρώ.

Έχουν κληθεί για εξηγήσεις για σημαντικές και πολλές παραβάσεις διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια για καταχρηστικές χρεώσεις σε βάρος των ασφαλισμένων και βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης και επιβολής κυρώσεων.

Το τελευταίο διάστημα, η ΥΠΕΔΥΦΚΑ διεξάγει πολλούς και μεγάλους ελέγχους σχετικά με επιθέματα κατακλίσεων και προϊόντα ειδικής διατροφής, όπου παρατηρείται υψηλή παραβατικότητα.
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ