2016-11-02 14:00:24
Φωτογραφία για Ανύπαρκτες οι Ακαδημίες των ελληνικών ομάδων
Ο Αγιαξ έχει τις καλύτερες Ακαδημίες στον κόσμο. Το Διεθνές Κέντρο Μελετών για τον Αθλητισμό (CIES) που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία μεταξύ της FIFA  και του Πανεπιστημίου  του Νοσατέλ, ανέδειξε στην τελευταία του έρευνα, ανάμεσα σε 31 ευρωπαικά πρωταθλήματα (μεταξύ τους και το ελληνικό), ότι ο ολλανδικός σύλλογος, διατηρεί την «μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ταλέντων». Εχει 72  παίκτες που προήλθαν από τις Ακαδημίες του και αγωνίζονται σε αυτά τα 31 ευρωπαικά τουρνουά, με εννέα από αυτούς να βρίσκονται στην δική του ομάδα. Αντίθετα είναι χαρακτηριστικό ότι καμία ομάδα από το ελληνικό πρωτάθλημα, δεν βρίσκεται ανάμεσα στις πενήντα πρώτες  της σχετικής κατάταξης, που παρουσιάστηκε.

Να σημειωθεί ότι στον κατάλογο της  περασμένης χρονιάς (2015) ο Πλατανιάς, βρισκόταν μεταξύ των 32 ευρωπαικών ομάδων  που δεν είχαν ούτε ένα παίκτη  στην πρώτη ομάδα, από τις Ακαδημίες του συλλόγου, ενώ το ελληνικό πρωτάθλημα παρουσίασε ποσοστό 10,7% (ομάδες και παίκτες από Ακαδημίες) και ακόμα λιγότερο χρόνο συμμετοχής (5,8%)
. Ξεχωρίζοντας τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της ηπείρου μας (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία), την πρώτη θέση στην σχετική κατάταξη έχει η Ρεάλ Μαδρίτης, με επτά γηγενείς παίκτες στην ομάδα, όσους και η Μπαρτσελόνα, με την διαφορά ότι οι Μαδριλένοι έχουν συνολικά διασκορπισμένους 41 παίκτες από τις δικές τους Ακαδημίες σε αυτά τα τουρνουά, ενώ οι Καταλανοί τέσσερις λιγότερους. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την FIFA, για να θεωρεί κάποιος παίκτης ότι προέρχεται από τις Ακαδημίες, χρειάζεται να έχει αγωνιστεί για τρία χρόνια στις μικρότερες κατηγορίες της ομάδας, από 15 έως 21 ετών. Πίσω από τις δύο ισπανικές ομάδες, στην κατάταξη των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων, βρίσκεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 6 παίκτες της να βρίσκονται ήδη στην ομάδα και άλλους 28 στα 30 υπόλοιπα τουρνουά. Στην γενική κατάταξη των 31 πρωταθλημάτων, πίσω από τον Αγιαξ είναι η Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία) με 61 συνολικά (5 στην ομάδα της), ενώ τρίτη  είναι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) με 55 συνολικά (13 στην ομάδα).
athlitikotetradio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ