2016-11-03 04:49:53
Φωτογραφία για Στα πρόθυρα πολέμου Τουρκία και Ιράκ
Με ευρεία εισβολή στο Ιράκ απειλεί η Τουρκία

Του Γιώργου Θεοχάρη

Ενώ ο Ιρακινός Στρατός ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει στην Μουσούλη, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αρχίσει την ανάπτυξη αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων της 28ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, με έδρα την Άγκυρα, στην Σιλόπη στο Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ανέφερε το Πρακτορείο Anadolu, σήμερα πρώτη Νοεμβρίου, τρεις ημέρες αφού ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα θα ενισχύσει τα στρατεύματά της κατά μήκος των συνόρων της.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Işık την 1η Νοεμβρίου, υπενθυμίζοντας την καταπολέμηση του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) και «σημαντικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά στα τουρκικά σύνορα».

«Η ανάπτυξη έχει σχεδιαστεί για να είμαστε έτοιμοι για τις εξελίξεις αυτές», δήλωσε ο ίδιος.


Η Τουρκία θα ενισχύσει την ανάπτυξη στρατευμάτων της στη συνοριακή πόλη Σιλόπη εν μέσω μιας πιθανής επίθεσης των Σιιτών για την απελευθέρωση της Ταλ Αφάρ, η οποία έχει ένα αρκετά σημαντικό πληθυσμό Τουρκμένων και θεωρείται ένας ευαίσθητος στόχος για την Άγκυρα, είχε πει ο Ερντογάν.

«Αν οι Αλ-Hashd αλ-Shaabi [σιίτες πολιτοφύλακες] προβούν σε τρμοκρατικές ενέργειες εκεί [Ταλ Αφάρ], η απάντησή μας θα είναι διαφορετική», δήλωσε ο Ερντογάν την 29η Οκτωβρίου. Η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων συμπίπτει με την ιρακινή επιχείρηση να διωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από τη βόρεια ιρακινή πόλη Μοσούλη και αφού η ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή ξεκίνησε μια επίθεση για να απωθήσει τους τζιχαντιστές έξω από την πόλη της Ταλ Αφάρ, δυτικότερα.

Οι αλ-Hashd αλ-Shaabi είναι μία παραστρατιωτική οργάνωση Σιιτών, που υποστηρίζεται από το Ιράν, και ανακοίνωσαν στις 29 Οκτωβρίου ότι έχουν ξεκινήσει μια επίθεση εναντίον των ανταρτών του ISIS στα δυτικά της Μοσούλης.

Οι ίδιοι επίσης έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι θα επιτεθούν στα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται μέσα στο Ιράκ, εάν αυτά δεν αποχωρήσουν από τη χώρα.

Οι νέες αυτές εξελίξεις προσθέτουν ήδη και άλλο λάδι στην εύφελκτη αυτή περιοχή, που καίγεται από τις συγκρούσεις των ισλαμικών σεκτών μεταξύ τους, ενώ βραδυφλεγής βόμβα είναι τα μόνιμα επεκτατικά σχέδια του «σουλτάνου» Ερντογάν προς κάθε κατεύθυνση.

Ενός σουλτάνου που ήδη εισέβαλε στο Ιράκ και στη Συρία, και είναι έτοιμος να εισβάλει ξανά με περισσότερες δυνάμεις στο Ιράκ, για να υπερασπιστεί δήθεν τους Τουρκμένους που ζουν εκεί, ενώ την ίδια ώρα λησμονεί ότι σε ολόκληρη την Ανατολική Συρία το ποσοστό των μη τουρκικών πληθυσμών είναι αρκετά μεγαλύτερο από το 70%.

ΠΗΓΗ: http://www.tilegrafima.gr/to-tilegrafima-grafei/sta-prothyra-polemou-tourkia-kai-irak/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ