2016-11-07 06:10:11
Φωτογραφία για Γκι Φερχόφστατ: Δεν είναι προς όφελος ούτε της ΕΕ η λύση του Κυπριακού υπό την ομπρέλα ξένων εγγυητών
Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος κάτω από την ομπρέλα ξένων εγγυητών, αντί υπό την αιγίδα της ΕΕ, δεν θα είναι προς όφελος ούτε της Ευρώπης, δηλώνει ο Πρόεδρος του κόμματος Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “ Η Καθημερινή”, ο κ. Φερχόφστατ χαρακτηρίζει ως σκανδαλώδες το γεγονός ότι τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν εγγυάται απευθείας η ΕΕ ή έστω ότι δεν βρίσκεται υπό την αιγίδα της.

“Είναι όντως σκάνδαλο το γεγονός ότι δεν είναι η ΕΕ το Σώμα που τελικά θα βρει λύση για το Κυπριακό. Η Κύπρος είναι κομμάτι της Ευρώπης εξάλλου. Δεν κατανοώ γιατί πρέπει να δίνουμε εργολαβικά (outsource) το Κυπριακό σε τρίτους…Πρέπει να σταματήσουμε να πουλάμε την προστασία μας σε τρίτους. Ως ΕΕ δεν πρέπει να το ανεχόμαστε”, προσθέτει.

Σημειώνει επίσης ότι “το τι χρειαζόμαστε όμως τώρα είναι να γίνει το επόμενο βήμα στην Ελβετία, καθώς μια ενδεχόμενη επανένωση του νησιού θα είχε εξαιρετικά θετικές συνέπειες”, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα “πως αυτή τη φορά θα υπάρξει συμφωνία”.


Εκφράζοντας τη στήριξη του προς τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, επισημαίνει περαιτέρω ότι “η λύση θα ήταν απόδειξη ότι μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι εφικτή”.

“Μια ενδεχόμενη επανένωση της Κύπρου θα είναι η απόδειξη ότι στην αρχή του 21ου αιώνα μπορούμε πλέον να οργανώνουμε κοινωνίες διαφορετικά, χωρίς την επιβολή της βίας. Επίσης θα είχε και συμβολικό χαρακτήρα, ιδίως υπό το πρίσμα των εξελίξεων σε Ουκρανία, Κριμαία, Λιβύη και Συρία”, καταλήγει.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ