2016-11-07 11:54:58
Φωτογραφία για Υπέρβαση δαπανών για τα φάρμακα των νοσοκομείων
ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Σημαντική υπέρβαση 42,4 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να σημειώσει έως το τέλος του έτους η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για νοσοκομειακά φάρμακα. 

ΕΘΝΟΣ

Αυτό προκύπτει από τη νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού, η οποία αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το ΔΣ του Οργανισμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η υπέρβαση ανήλθε στα 18,42 εκατ. ευρώ. Ακόμη πιο υψηλή αναμένεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ να την εκτιμούν στα 24 εκατ. ευρώ (σύνολο 42,42 εκατ. ολόκληρο το 2016). Τα στοιχεία καταδεικνύουν την έντονα αυξητική τάση που υπάρχει στη φαρμακευτική δαπάνη του Οργανισμού. Ενδεικτικό του ύψους της υπέρβασης είναι ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός για φάρμακα νοσοκομειακής μόνο χρήσης έχει διαμορφωθεί στα 102,4 εκατ. ευρώ.

Συνταγές

Σημαντική υπέρβαση καταγράφεται και στη δαπάνη για φάρμακα μη νοσοκομειακής χρήσης, με τις συνταγές να είναι φέτος αυξημένες κατά 500.000. 


Η πρόσφατη αναθεώρηση του προϋπολογισμού προσδιορίζει το «καπέλο» στα 441,14 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, έναντι προϋπολογισθείσας δαπάνης 1,94 δισ. ευρώ!

Τα ποσά αυτά θα ζητηθούν από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της εφαρμογής του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (clawback). Ανέρχονται δε συνολικά στα 787 εκατομμύρια, καθώς οι εταιρείες θα επιβαρυνθούν και με υποχρεωτικές εκπτώσεις 303,3 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Οργανισμό. Με δεδομένα τα παραπάνω, μόνο το clawback σε νοσοκομειακά και μη φάρμακα βρίσκεται κοντά στο 40% της δαπάνης που έχει προϋπολογισθεί. Καλούνται δηλαδή οι εταιρείες να συμμετάσχουν στη φαρμακευτική δαπάνη σχεδόν με το 50%, εάν συνυπολογιστούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates).

Η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη και το υπουργείο Υγείας έχει συστήσει επιτροπή ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης. Η ανάγκη ελέγχου της αποκτά χαρακτήρα επιβίωσης για το σύστημα, δεδομένου ότι στο τέλος του 2017 η υπέρβαση πρέπει να έχει μειωθεί κατά 30% σε σχέση με φέτος. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει παρουσιάσει μια σειρά προτάσεων για τη μείωση της ζήτησης, τη βελτίωση του μηχανισμού επιστροφών και τη στροφή σε γενόσημα. Οι ενέργειες αυτές παρουσιάστηκαν από την ελληνική πλευρά στους θεσμούς κατά την τελευταία τους επίσκεψη στη χώρα μας και θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι στα μέσα του μήνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ