2016-11-07 14:51:51
Φωτογραφία για Έπαινος σε εργασία νοσηλευτικού προσωπικού της ΠΑ στο 26ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων
Έπαινο για την εργασία τους με θέμα: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 251 ΓΝΑ –  ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, απέσπασε ομάδα νοσηλευτικού προσωπικού του 251 ΓΝΑ στο 26ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων.

Η παρουσίαση της εμπεριστατωμένης έρευνας έγινε από την Σμχο (ΥΝ) Αλεξάνδρα Καρβουνιάρη, Προϊσταμένη εξωτερικών ιατρείων του 251 ΓΝΑ,  η οποία είναι γνωστή τόσο για την πλούσια δράση της στον τομέα της νοσηλευτικής επιστήμης, ως συγγραφέας και ομιλήτρια σε συνέδρια, όσο και για τη σημαντική της συμβολή στην οργάνωση της Ελληνικής αποστολής του ΓΕΕΘΑ στη Βαλκανική Επιτροπή Στρατιωτικής Ιατρικής. 

Ακολουθεί το κείμενο της περίληψης όπως αυτό παρουσιάστηκε στο συνέδριο. 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 251 ΓΝΑ –  ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Συγγραφείς: Σμχος (ΥΝ) Αλεξάνδρα Καρβουνιάρη1, Κυραρίνης Χαράλαμπος2, Κυραρίνη Βασιλική3

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ανακοίνωσης είναι η μελέτη της επαγγελματικής ικανοποίησης του νοσηλευτικού προσωπικού του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ), μέσω της σύγκρισης των αποτελεσμάτων μεταξύ δυο όμοιων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο 251 ΓΝΑ το 2012 και 2016.

Υλικό και Μέθοδος: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου με ερωτήσεις κλειστού τύπου. Διανεμήθηκαν 342 ερωτηματολόγια, από τα οποία συγκεντρώθηκαν 244 (ποσοστό ανταπόκρισης 71,5%). Ο πληθυσμός που μελετήθηκε ισοδυναμεί με το  58,5 % της δύναμης του νοσηλευτικού προσωπικού τη συγκεκριμένη περίοδο. Τα νέα ερωτηματολόγια συγκρίθηκαν με άλλα 253 που είχαν συγκεντρωθεί από την έρευνα του 2012. Η συλλογή των στοιχείων ολοκληρώθηκε εντός διμήνου (27/02/2016 – 30/04/2016). Η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS-20. 

Αποτελέσματα: Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι, η πλειονότητα του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ικανοποιημένη από το επάγγελμα που ασκεί. Τα ποσοστά ικανοποίησης αναδεικνύονται αυξημένα κατά 5,5% (66,8% το 2016 και 61,3% το 2012). Το ιδιαίτερο αντικείμενο εργασίας και η συνεργασία των νοσηλευτών με τον άμεσο προϊστάμενό τους παραμένουν οι κυριότερες παράμετροι που επηρεάζουν το βαθμό ικανοποίησης. Οι βασικοί παράγοντες δυσαρέσκειας στη νέα έρευνα οφείλονται στη μη αναγνώριση της προσφοράς και στην έλλειψη αντικειμενικού συστήματος προαγωγών και αξιολόγησης των εργαζομένων. Ο δεύτερος παράγοντας δυσαρέσκειας στην προηγούμενη έρευνα ήταν η αμοιβή της εργασίας, η οποία στην έρευνα του 2016 παρουσίασε μείωση κατά  22% κατατάσσοντας τον στην κλίμακα των παραγόντων δυσαρέσκειας  πολύ χαμηλότερα.

Συμπεράσματα: Στο πλαίσιο της γενικότερης δημοσιονομικής κατάστασης οι νοσηλευτές διαφαίνονται πιο ικανοποιημένοι από τις οικονομικές τους απολαβές και δείχνουν να εκτιμούν την ασφάλεια της μόνιμης εργασίας τους. Η κύρια πηγή πρόκλησης άγχους – πίεσης  αποτελεί ο φόρτος εργασίας. Η πλειονότητα των νοσηλευτών εκτιμά ότι, τόσο η νοσηλευτική δραστηριότητα όσο και η λειτουργία του νοσοκομείου θα βελτιωθούν με την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Υπεύθυνος Συγγραφέας: Σμχος (ΥΝ) Αλεξάνδρα Καρβουνιάρη, Msc

                                                     Προϊσταμένη Εξωτερικών Ιατρείων 251 ΓΝΑ
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ