2016-11-08 11:11:31
Φωτογραφία για Κ. Λουράντος: Η “εργαλειοθήκη ΙΙΙ” του ΟΟΣΑ θα προκαλέσει τριβές με τους φαρμακοποιούς
"Οι ελληνικές κυβερνήσεις υιοθέτησαν ως πανάκεια τις δύο προηγούμενες εργαλειοθήκες, που ανέφεραν κατά κόρον μέτρα περί δήθεν απελευθερώσεων και ανταγωνισμού", σχολιάζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

IATRONET.GR

Την αντίθεσή του στην “εργαλειοθήκη ΙΙΙ” του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος αναφέρει πως από τα στοιχεία που έχει ο Σύλλογος στη διάθεσή του, υπάρχουν σημεία που μπορεί να δημιουργήσουν τριβές με τον φαρμακευτικό κλάδο:

“Είμαστε σίγουροι ότι και αυτή η εργαλειοθήκη δεν θα έχει κάτι να προσφέρει πραγματικά στον ελληνικό λαό και δεν θα διαφέρει σε φιλοσοφία από τις απαράδεκτες προηγούμενες εκδόσεις, επί υπουργίας Χατζηδάκη οι οποίες αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές και ανεφάρμοστες”, επισημαίνει ο κ. Λουράντος.


Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επικαλείται αναφορές στελεχών του ΟΟΣΑ από το 2004, σχετικά με την αναμόρφωση του κανονισμού για τα καύσιμα, τον ηλεκτρισμό και τα φαρμακεία στη Γερμανία, σύμφωνα με τις οποίες “'...οι περιορισμοί στην ιδιοκτησία συντελούν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών δομών για κάποιες φαρμακευτικές υπηρεσίες…”.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις – τονίζει – υιοθέτησαν ως πανάκεια τις δύο προηγούμενες εργαλειοθήκες, που ανέφεραν κατά κόρον μέτρα περί δήθεν απελευθερώσεων και ανταγωνισμού και θεώρησαν ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά και όλα θα πήγαιναν καλά:

“Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να βυθίζεται στην ύφεση και την ανέχεια”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ο οποίος επανέρχεται στα θέματα που εκκρεμούν και που έχει υποβάλει στο υπουργείο Υγείας από τις αρχές του καλοκαιριού με τους 11 φακέλους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Iatronet (εδώ), στην “εργαλειοθήκη ΙΙΙ” του ΟΟΣΑ υπάρχουν – μεταξύ άλλων – αναφορές σχετικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πλαίσιο

Για τη διαφήμισή τους, προτείνεται η επικαιροποίηση του πλαισίου, προκειμένου να καλύψει και τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), τα οποία αναμένεται να διατίθενται και εκτός φαρμακείων.

Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του Οργανισμού, η παρουσία φαρμακοποιών στους χώρους διάθεσης και οι ποσοτικοί περιορισμοί στα σημεία πώλησης εγγυώνται την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά και στους περιορισμούς για τη λειτουργία φαρμακαποθηκών.

Προτείνεται το νομικό πλαίσιο της λειτουργίας τους να καταστεί πιο ευέλικτο, ώστε να επιτρέπει την εγκατάσταση περισσότερων της μίας οικονομικής μονάδας στην ίδια περιφέρεια και βοηθητικών αποθηκευτικών χώρων εκτός αυτής.
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ