2016-11-08 14:45:12
Φωτογραφία για Σήμερα η κηδεία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαου Κατσάνου
Συγγενείς και φίλοι θα του πουν το τελευταίο αντίο σήμερα στον συνταξιούχο Καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, Νικόλαο Κατσάνο Η κηδεία θα γίνει στις 3 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Παναγιάς Παντανάσσης Πατρών.

Αντί στεφάνων, η οικογένεια του εκλιπόντος έχει παρακαλέσει να δοθούν χρήματα στην ''Κιβωτό της Αγάπης''.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Κατσάνος γεννήθηκε στη Νέα Αγαθούπολη Πιερίας το 1930 και σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), στο οποίο και αναγορεύτηκε διδάκτορας.

Έκανε μετεκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον τομέα της ραδιοχημείας και διετέλεσε επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (σήμερα Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) "Δημόκριτος".

Εργάστηκε ως ο πρώτος Καθηγητής Φυσικοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1969 έως και το 1997 όπου οργάνωσε και ανέδειξε το Εργαστήριο Φυσικοχημείας, διδάσκοντας φυσικοχημεία σε πολλές γενεές Χημικών, Φυσικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών και Χημικών Μηχανικών.


Ο εκλιπών διετέλεσε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και διαφόρων άλλων επιστημονικών σωματείων και εταιρειών.

Συνέγραψε 12 διδακτικά βιβλία και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 επιστημονικές εργασίες και άρθρα ανασκοπήσεως σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Από τα ελληνικά βιβλία του κυριότερα είναι τα "Μαθήματα Οργανικής Χημείας" (1968) και "Φυσικοχημεία, βασική θεώρηση" (1999).

Το τελευταίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει διανεμηθεί στις βιβλιοθήκες όλων των λυκείων της χώρας, ενώ χρησιμοποιείται και σε διάφορα τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων.

Μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Νικόλαος Κατσάνος επινόησε και δημοσίευσε δύο νέες καινοτόμες μεθόδους προσδιορισμού φυσικοχημικών ιδιοτήτων με πολλαπλές εφαρμογές. Για το πολυετές αξιόλογο διδακτικό, συγγραφικό και ερευνητικό του έργο στον κλάδο της Φυσικοχημείας, η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε την ανώτατη διάκριση του ιδρύματος, το Αριστείο των θετικών Επιστημών το 2008.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ