2016-11-10 08:54:59
Φωτογραφία για Γιατροί σε απόγνωση
Την άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού και τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ ζητά η ΕΙΝΑΠ |

Συντάκτης: 

Ντάνι Βέργου - EFSYN.GR

Την κατάργηση του θεσμού του επικουρικού γιατρού, την άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού και τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ζητεί το Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

«Η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου υγειονομικού προσωπικού έχει κάνει τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν. Το ίδιο το υπουργείο ομολογεί πως τα οργανικά κενά σε ιατρικό προσωπικό είναι άμεσα 6.600 γιατροί και 30.000 νοσηλευτικό, βοηθητικό κ.λπ. προσωπικό», αναφέρει η απόφαση του Δ.Σ. του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών της χώρας.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, οι γιατροί ζητούν να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του 2016 και καταδεικνύουν ότι «τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων έχουν ήδη εξαντληθεί και προσπαθούν να πληρώσουν τα άκρως απαραίτητα (φάρμακα και αναλώσιμα), ενώ τα υπόλοιπα μένουν πίσω, όπως η ανανέωση και η επισκευή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, οι συντηρήσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων κ.λπ.».


Σημειώνουν δε ότι πρέπει ακόμα να τεθεί στόχος το κονδύλι των κρατικών δαπανών υγείας από τον προϋπολογισμό να αυξηθεί στα αναγκαία επίπεδα, γιατί σήμερα είναι επικίνδυνα χαμηλό.

Αμεση σχέση με την υποχρηματοδότηση και το διαχρονικό πάγωμα των προσλήψεων, όπως επισημαίνουν, έχει η «καταιγίδα ελαστικών προσωρινών εργασιακών σχέσεων ομηρίας, η οποία χρησιμοποιείται από την Πολιτεία αντί για τις προσλήψεις σε μόνιμη θέση που έχουν σχεδόν σταματήσει».

Αυτό αφορά τους επικουρικούς επιμελητές Β’ και τους γιατρούς με μπλοκάκι του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι είναι κακοπληρωμένοι και ο μισθός τους είναι περίπου 700 ευρώ τον μήνα, σημειώνει η ΕΙΝΑΠ και προσθέτει το αίτημά της για κατάργηση «όλων αυτών των θεσμών, όπου οι γιατροί πληρώνονται από τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ