2016-11-11 10:25:12
Φωτογραφία για Σήμερα η κρισιμότερη συνάντηση στο Μοντ Πελεράν – Ποιες οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών
Στις 10.30 το πρωί, τοπική ώρα, σήμερα θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση των δύο ηγετών επί του ενοποιημένου εγγράφου που περιέχει τις θέσεις των πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού, ενώ τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισαν τη σημερινή ημέρα σημαντική.

Νωρίτερα, στις 9, τοπική ώρα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τη διαπραγματευτική ομάδα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Υπάρχει μια δημιουργική προσπάθεια και από τις δυο πλευρές, ένα καλό κλίμα αλλά αυτά δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να δώσουν το αποτέλεσμα, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις πρώτες του δηλώσεις από την Ελβετία, αναφερόμενος στην σημερινή συνέχιση της συζήτησης των κριτηρίων. Όπως είπε, τα πάντα που αφορούν την εδώ κατάληξη του ζητήματος του εδαφικού θα εξαρτηθούν από το διάλογο που θα γίνει σήμερα.


Η κατάσταση για τα κριτήρια του εδαφικού θα ξεκαθαρίσει σήμερα, δήλωσε και ο Τ/κ ηγέτης που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης για μία ημέρα της διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας πως εάν αύριο πάνε όλα κατ` ευχήν – αλλά ο χρόνος δεν είναι επαρκής- μπορεί να γίνει λόγος για παράταση κατά μία ακόμη ημέρα. Αλλά, όπως είπε, εάν όλα πάνε καλά και τελειώσουν δεν χρειάζεται παράταση.

Κρίσιμη η συνάντηση της Παρασκευής, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης

Η συνάντηση της Παρασκευής θεωρείται από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις, με δεδομένα τα όσα έχουν προηγηθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ στους δημοσιογράφους έξω από το εστιατόριο Caveau de Vignerons στην πόλη του Μοντρέ, όπου τα Ηνωμένα `Εθνη παρέθεσαν δείπνο για τον ίδιο, τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τις δυο διαπραγματευτικές ομάδες.

Στις πρώτες του δηλώσεις από την Ελβετία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι την πρώτη μιάμιση ημέρα η συζήτηση αναλώθηκε σε θέματα που αφορούν τα τέσσερα κεφάλαια, σημειώνοντας πως υπήρξε περαιτέρω πρόοδος σε εκρεμμούντα θέματα.

Το πιο σημαντικό, ανέφερε, ήταν η συζήτηση του περιουσιακού, όπου παρατηρήθηκε κάποια περαιτέρω πρόοδος. “Όμως ήταν απόλυτα συνδεδεμένο, όπως είχαμε πει κατ` επανάληψη, με το εδαφικό. Ξεκινήσαμε σήμερα το εδαφικό, υπάρχει μια δημιουργική προσπάθεια και από τις δυο πλευρές, υπάρχει ένα καλό κλίμα, αλλά αυτά δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να δώσουν το αποτέλεσμα”, σημείωσε.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το διάλογο που θα ακολουθήσει κατά την αυριανή ημέρα, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς όταν λέει τα πάντα τι εννοεί, απάντησε ότι εννοεί “όσον αφορά την κατάληξη εδώ, όσον αφορά το εδαφικό, με την έννοια δηλαδή της συμφωνίας στα κριτήρια ή όχι».

Πρόσθεσε ότι αυτή δεν είναι η καταληκτική συνάντηση. «Εδώ και 42 χρόνια διαπραγματευόμαστε για το Κυπριακό. Η προσπάθεια τώρα είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα».

Κληθείς να πει αν θα είναι δυνατόν να έχουμε χάρτη, αύριο στο τραπέζι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πρώτη προϋπόθεση είναι η συμφωνία στα κριτήρια. Δεύτερη,είναι με βάση τα κριτήρια, να κατατεθούν χάρτες, οι οποίοι να αποτυπώνουν τη συμφωνία στα κριτήρια. Αυτό που λέμε (είναι ότι) θεωρείται ότι υπάρχει πρόοδος και συνεπώς μπορεί να προχωρήσουμε περαιτέρω, ανέφερε.

Επεσήμανε πως «αν δεν γίνει κατορθωτό να ολοκληρώσουμε αυτό που επιδιώκουμε δεν θα είναι το τέλος της διαδικασίας. Θα συνεχίσουμε το διάλογο στην πατρίδα μας».

Εξάλλου, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα προς τους Τ/κ δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «διαπραγματευόμαστε σε ένα πολύ καλό κλίμα, με δέσμευση να ικανοποιήσουμε τις ανησυχίες ο ένας του άλλου».

Αλλά αυτά δεν είναι αρκετά, ανέφερε, προσθέτοντας πως αύριο που είναι η πιο κρίσιμη ημέρα και θα δουν εάν βρίσκονται κοντά προκειμένου να οριστικοποιήσουν ή να συνεχίσουν περαιτέρω τις διαβουλεύσεις στην Κύπρο.

Συγκρατημένος ο Ακιντζί

Η Παρασκευή είναι μια σημαντική ημέρα, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το εστιατόριο Caveau de Vignerons στην πόλη του Μοντρέ, όπου παρακάθισε σε δείπνο με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες, το οποίο παρέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Στις πρώτες του δηλώσεις από τότε που ήρθαν στην Ελβετία για την εντατικοποιημένη αυτή φάση των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί, μιλώντας στα τούρκικα, είπε ότι βεβαίως δεν έχουν τελειώσει όλα, είναι μια πραγματικότητα ότι έχουν φτάσει σε ένα πιο προχωρημένο σημείο, “αυτό ας μην το αρνηθούμε. Ωστόσο για το πώς θα πάνε τα πράγματα, δεν θα ήθελα να πω κάτι ξεκάθαρο. Είναι αναγκαίο να είσαι συγκρατημένος. Ας περιμένουμ να δούμε”.

Αλλά, συμπλήρωσε, καταβάλλουμε προσπάθεια να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και 50 χρόνια. “Και εσείς μέσα στο κρύο θέλετε να δείτε το πρόβλημα να λύνεται και εμείς αυτό θέλουμε και γι` αυτό προσπαθούμε. Ευχή μας να μπορέσουμε αυτό να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα, να μπορέσει να υπάρξει μια νέα ζωή στις νέες γενιές και στις δύο κοινότητες”.

Ερωτηθείς εάν στα κριτήρια του εδαφικού ήρθαν σε ικανοποιητικό επίπεδο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι “σε αυτό το θέμα η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει αύριο”. Σε ερώτηση για τον καθορισμό της πενταμερούς διάσκεψης, είπε ότι εάν αύριο έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα “η πενταμερής διάσκεψη θα έρθει αβίαστα. Αυτός είναι ο στόχος”.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει δήλωση εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση αυτή τη στιγμή, αλλά “σίγουρα θα γίνει. Δηλαδή είτε είναι θετικό (το αποτέλεσμα) είτε είναι αρνητικό,που κανείς μας δεν εύχεται να είναι αρνητικό, σίγουρα θα γίνει μια δήλωση”.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα να παραταθεί η εδώ διαδικασία, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι “εάν αύριο πάνε όλα κατ` ευχήν, αλλά ο χρόνος δεν είναι επαρκής, μπορεί να γίνει λόγος για παράταση κατά μία ακόμη ημέρα. Αλλά εάν όλα πάνε καλά και τελειώσουμε δεν χρειάζεται παράταση”.

Μιλώντας στη συνέχεια στα αγγλικά, ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι εδώ και 50 χρόνια το Κυπριακό είναι άλυτο και ότι βρίσκονται εδώ για να κάνουν το καλύτερο για να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το πολύχρονο πρόβλημα. Αύριο, είπε, είναι μια σημαντική ημέρα.

Συζητούμε τα κριτήρια στο εδαφικό και εάν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε θετικά τη διαβούλευσή μας εδώ, σίγουρα θα είναι η ώρα για το επόμενο βήμα που είναι μια πενταμερής ή πολυμερής διάσκεψη, όπου θα ολοκληρωθούν όλα. “Γι` αυτό, με υπομονή, ας περιμένουμε ακόμη μια ημέρα να δούμε τι θα γίνει”, κατέληξε.

Ίσως η πιο σημαντική μέρα των συνομιλιών, λέει ο Έιντε

Η Παρασκευή είναι μια κρίσιμη ημέρα, ίσως μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην όλη διαδικασία, δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε προσθέτοντας πως έχει προσδοκίες.

Σε δηλώσεις του, έξω από το εστιατόριο στο Μοντρέ, όπου τα Ηνωμένα `Εθνη παρέθεσαν δείπνο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και τις διαπραγματευτικές τους ομάδες που βρίσκονται στο Μοντ Πελεράν, ο κ, `Ειντε ανέφερε πως έχει γίνει πολλή πρόοδος αλλά υπάρχουν εκκρεμούντα θέματα, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε σε μια φάση της διαδικασίας στην οποία δεν υπάρχουν ταμπού και πως όλα είναι στο τραπέζι.

Ο κ. `Ειντε χαρακτήρισε πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας πως έγινε πολύ σκληρή δουλειά και από τους δυο ηγέτες και τους διαπραγματευτές και τις διαπραγματευτικές ομάδες για τα πιο δύσκολα θέματα του Κυπριακού.

Ανέφερε πως είναι συνεχώς εντυπωσιασμένος από την αφοσίωση των δυο ηγετών και το κουράγιο που επιδεικνύουν για να επιλύσουν αυτά τα θέματα, τα οποία όπως επεσήμανε δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Είπε πως άκουσε τις δηλώσεις που οι ηγέτες έκαναν έξω από το εστιατόριο και πως συμφωνεί μαζί τους απόλυτα.

Ανέφερε πως αυτές τις τελευταίες ημέρες έχουν επικεντρωθεί τον περισσότερο χρόνο στα θέματα του εδαφικού, στα κριτήρια για το εδαφικό, πάντα ενθυμούμενοι το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται αυτό.

Aπηχώντας, όπως είπε, αυτά που ανέφεραν και ο κ. Ακιντζί και ο κ. Αναστασιάδης, σημείωσε πως η Παρασκευή είναι μια κρίσιμη ημέρα, ίσως μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην όλη διαδικασία. Και έχω προσδοκίες ότι θα το κάνουμε αυτό σωστά, ανέφερε.

Ερωτηθείς για το βαθμό αισιοδοξίας του ότι θα φθάσουν σε αποτέλεσμα την Παρασκευή, ο κ. Ειντε είπε πως είναι πάντα ρεαλιστικά αισιόδοξος και πως αυτό σημαίνει πως πιστεύει πως αυτό είναι δυνατό.

“Αλλά γνωρίζω επίσης τις προκλήσεις που ακόμη έχουμε να ξεπεράσουμε”, ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε προηγουμένως περίπτωση στην οποία οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων να κάνουν απευθείας διαπραγμάτευση για αυτά τα θέματα.

`Οποτε νομίζαμε ότι είχαν λυθεί ήταν απλά επειδή κάποιος άλλος τους το επέβαλλε, κάποιος από τα ΗΕ, κάποιος από τους προκατόχους μου ή κάποιος άλλος. Τώρα είναι δική τους επιλογή, είναι δική τους διαδικασία και θεωρώ ότι χρειάζεται όλοι να καταλάβουν ότι είναι πολύ δύσκολο, ανέφερε.

Έκανε λόγο για ένα συναισθηματικά φορτισμένο θέμα και για τις δυο πλευρές, αναφέροντας πως είναι πολύ σημαντικό αυτά τα θέματα να διευθετηθούν σωστά και πως εάν τα καταφέρουν αύριο, τότε ο ίδιος θα είναι πάρα πολύ αισιόδοξος για τον υπόλοιπο δρόμο προς το μέλλον.

Ερωτηθείς εάν προγραμματίζεται να γίνουν κάποιες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ο κ. `Ειντε είπε πως το αφήνει ανοικτό και πως θα συζητήσουν για το πού βρίσκονται και θα δει πώς θα χειριστούν αυτό το θέμα.

Κληθείς να πει εάν η διαδικασία θα συνεχιστεί το Σάββατο, ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε πως από τεχνικής απόψεως ασφαλώς αυτό είναι δυνατόν, χωρίς να λέει ωστόσο ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Μπορεί να μην είναι απαραίτητο, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποια είναι η διαφορά του ότι διαβουλεύονται εδώ παρά στην Κύπρο, ανέφερε πως είναι πάρα πολύ καλό που οι δυο ηγέτες βρίσκονται συνεχώς μαζί για αρκετές ημέρες, ζουν στον ίδιο χώρο, τρώνε πρόγευμα, γεύμα και δείπνο μαζί και εργάζονται 13-14 ώρες “κάνουν διάλειμμα, πάνε έξω, έρχονται πίσω, έχουν σύντομες συναντήσεις, πιο μακρές συναντήσεις, έχουν συναντήσεις μόνο οι δυο τους, μόνο οι τρεις μας, ή όλοι μας”.

“Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα και θεωρώ ότι ήταν μια καλή επιλογή γιατί αυτά τα θέματα που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι απλά δεν προσφέρονται για τρεις, τέσσερις ή πέντε ώρες στη νεκρή ζώνη με τους ηγέτες που είναι συνεχώς απασχολημένοι και με άλλα θέματα τα οποία πρέπει να χειριστούν. Για αυτό ναι, σίγουρα άξιζε τον κόπο”, επεσήμανε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να τεθούν χάρτες στο τραπέζι, ο κ. `Ειντε ανέφερε πως θεωρεί πως θα το συζητήσουν και αυτό την Παρασκευή.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ