2016-11-12 11:17:05
Φωτογραφία για ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ
Καταιγίδα φοροεισπρακτικών μέτρων αναμένεται να ξεσπάσει με την είσοδο του νέου έτους. Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, οι φόροι στα καύσιμα και τα τσιγάρα, ενώ επιβάλλονται νέοι φόροι στην κατανάλωση καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επίσης με την είσοδο του νέου έτους θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου και θα αυξηθούν σημαντικά για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι ασφαλιστικές εισφορές.

Τα μέτρα αυτά θα συνδυαστούν με άλλα, ήδη εφαρμοζόμενα από τον περασμένο Ιούνιο και Οκτώβριο, τα οποία προβλέπουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, την επιβολή τέλους 10% στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπίρα.


Τι αυξάνεται

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα από την 1-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 επιβάλλεται ακόμη ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.Επιπρόσθετα, αναμένεται να επιβληθεί νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου του 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά.Ποιοι θα πληρώσουν

Σύμφωνα με τον ''Ελεύθερο Τύπο'', αποτέλεσμα της εφαρμογής όλων αυτών των μέτρων θα είναι εκατομμύρια φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο με φόρους τους οποίους δεν θα μπορούν πλέον να πληρώσουν. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού, το 2017 το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εισπράξει επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη προβλέπεται να λάβει χώρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των αυτοαπασχολουμένων με μεσαία και υψηλά εισοδήματα οι οποίοι θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται συνολικά κατά 1,45 δισ. ευρώ, λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Εν τω μεταξύ, ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης έχει γονατίσει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι προστίθενται στον κατάλογο των οφειλετών του δημοσίου ο οποίος ήδη φιλοξενεί περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας. Κάθε μήνας που περνάει, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξάνουν κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Βάσει των μνημονιακών επιταγών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καταφεύγει στη μαζική επιβολή αναγκαστικών μέτρων, κυρίως δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις υπέρ τρίτων, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχουν μπει με το μνημόνιο. Ήδη, αναγκαστικά μέτρα έχουν επιβληθεί σε τουλάχιστον 770 χιλιάδες φορολογούμενους ενώ για να επιτύχει τον στόχο της, η ΓΓΔΕ προγραμματίζει να επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα σε τουλάχιστον 100.000 οφειλέτες ακόμη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο φαύλος κύκλος, δεν θα σπάσει ούτε το 2017, έτος κατά το οποίο θα κυριαρχήσουν και πάλι, όπως αποαναφέρθκε, τα νέα φορολογικά μέτρα, με κατακόρυφη αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων, ταυτόχρονα με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, για χιλιάδες επαγγελματίες ενώ και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα υποστούν τις συνέπειες από την πλήρη ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης. Η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ξεπεράσει τα 90 δις. ευρώ αλλά και αναγκαιότητα για λήψη ακόμη περισσότερων αναγκαστικών μέτρων.

Όσοι ειδικά επαγγελματίες έρχονται αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα της αγοράς, ουσιαστικά βγαίνουν εκτός αγοράς. Η εφορία, δια του αρμόδιου δικαστικού τμήματος, δεν προχωρά σε άρση της δέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού παρά μόνο αν αποπληρωθεί ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Μόνο υπό εξαιρετικά ειδικές συνθήκες μπορεί η εφορία να επιτρέψει τη μερική άρση της δέσμευσης και αυτό προκειμένου να πληρωθούν εξαιρετικά επείγουσες υποχρεώσεις, όπως μισθοδοσίες, ιατρικές δαπάνες κλπ. Όσοι έρχονται αντιμέτωποι με τα εισπρακτικά μέτρα, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Ωστόσο, με τη μοναδική διαθέσιμη λύση αυτή τη στιγμή να είναι οι 12 δόσεις, οι δόσεις που προκύπτουν είναι υπέρογκες και η τήρηση της ρύθμισης εξαιρετικά δύσκολη.

Έχει δε περάσει περίπου ένας μήνας από τότε που η κυβέρνηση εξήγγειλε και, μάλιστα για δεύτερη φορά καθώς αντίστοιχο μέτρο είχε ανακοινωθεί και το 2015, ότι θα παρέμβει στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για να αποτρέψει τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας από δημόσιους φορείς. Προς το παρόν, η διάταξη δεν έχει έρθει στη Βουλή και πλέον θα κληθεί να τη διαχειριστεί η καινούργια αναπληρώτρια υπουργός που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των δημοσίων εσόδων.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ