2016-11-14 17:26:51
Φωτογραφία για Σκέφτονται ακόμη και μήνυση των υπευθύνων του ΕΟΠΥΥ για έκθεση σε κίνδυνο ασθενών
Εκπρόσωποι Ενώσεων παρακινούν τα μέλη τους ''να κοινοποιήσουν στους ασθενείς το πρόβλημα με τη συνταγογράφηση και να μην το φορτώνονται σαν να αφορά δική τους αδυναμία''.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - ΙΑΤRONET.GR

Επιστημονικές Ενώσεις και Σύνδεσμοι παρόχων συζητούν ακόμη και την από κοινού μήνυση των υπευθύνων του ΕΟΠΥΥ για έκθεση σε κίνδυνο ασθενών. Εκπρόσωποι ισχυρίζονται ότι «το θράσος των οικονομικάριων πρέπει να σταματήσει πλέον. Η ανοχή μας είναι συνενοχή».

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι Ενώσεων παρακινούν τα μέλη τους «να κοινοποιήσουν στους ασθενείς το πρόβλημα (με τη συνταγογράφηση) και να μην το φορτώνονται σαν να αφορά δική τους αδυναμία. ‘’Ζητήστε με ιδιωτικό παραπεμπτικό τις εξετάσεις που απαιτούνται και κρατήστε αντίγραφο υπογεγραμμένο από τον ασθενή. Ο εισαγγελέας αύριο δεν θα δεχθεί από τον γιατρό καμία δικαιολογία’’.

Όπως επισημαίνεται, νέα σημαντικά εμπόδια στη συνταγογράφηση απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων, έβαλε και πάλι το Υπουργείο Υγείας, με υπουργική απόφαση που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα,στην οποία τίθενται νέα κριτήρια αυστηρά λογιστικά και αριθμητικά στη συνταγογράφηση των εξετάσεων, παραβλέποντας την επιστημονική τεκμηρίωση και την ανάγκη των ασθενών
. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο γιατρός δεν μπορεί πλέον να συνταγογραφήσει βασικές εξετάσεις και ο ασθενής θα κληθεί να επιβαρυνθεί το κόστος τους.

Ειδικότερα, η εφαρμογή της απόφασης συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία των ιατρών αλλά και δυσμενείς συνέπειες για τους ασθενείς, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών και τούτο διότι στον μέσο όρο παραπεμπτικού λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εξετάσεων που γράφονται για τη συγκεκριμένη πάθηση (ICD-10) ανά ειδικότητα, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός αν αφορά σε βιοχημικές, αιματολογικές, απεικονιστικές ή άλλης κατηγορίας εργαστηριακές εξετάσεις.

Γίνεται αντιληπτό ότι με τη χρήση του μέσου όρου υπάρχει πάντα υπέρβαση του 20% σε συγκεκριμένες παθήσεις και κατά συνέπεια αδυναμία αναγραφής συγκεκριμένων εξετάσεων που είναι απόλυτα απαραίτητες για τους ασθενείς.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάται να υπάρξει διαχωρισμός των παραπεμπτικών, ανάλογα με την κατηγορία των εργαστηριακών εξετάσεων στην οποία υπάγονται, ώστε και οι γιατροί να κάνουν τη δουλειά τους και οι ασθενείς να εξυπηρετούνται. Η αναμφισβήτητα σημαντική για την Εθνική Οικονομία εξοικονόμηση πόρων δεν πρέπει επ' ουδενί να γίνεται εις βάρος της υγείας των πολιτών, η διασφάλιση της οποίας πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ