2016-11-19 00:02:23
Φωτογραφία για Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β! Όλες οι πληροφορίες
Παρασκευή 18 Νοέμβριος 2016

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος 

Health Report.gr

Συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να καταλήξει σχετικά με την ένταξη του εμβολίου της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Πρόκειται για τη νόσο που προκάλεσε τον πρόσφατο ακρωτηριασμό του 5χρονου κοριτσιού από το Καματερό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα τύπου Β, τον τύπο της νόσου που ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, με τα βρέφη και τους εφήβους να αποτελούν ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης, είναι το μοναδικό που δεν είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών , παρότι άλλοι τύπου Μηνιγγίτιδας καλύπτονται από το Εθνικό Πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», η οποία καταδεικνύει τα πρώτα δεδομένα – κλινικής πράξης – που αφορούν την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με ποσοστό που αγγίζει το 83% έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και 94% κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, για όλα τα παιδιά που έλαβαν τις πρώτες δύο από τις τρεις συνιστώμενες δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της ένταξης του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο από τους πρώτους δέκα μήνες εφαρμογής του προγράμματος είδε τα καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου να μειώνονται κατά 50% στον κατάλληλο για εμβολιασμό πληθυσμό σε σύγκριση με το μέσο αριθμό περιστατικών που καταγράφηκαν συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι σύσσωμοι οι παιδίατροι ζητούν με επιστολές τους προς το υπουργείο Υγείας, να ενταχθεί και το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα τύπου Β στο εθνικό πρόγραμμα ώστε να προστατευθούν πλήρως τα παιδιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην επιστολή της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής προς τον Υπουργό Υγείας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ενώ διανύουμε το 4ο έτος της παγκόσμιας κυκλοφορίας του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β, το οποίο εκτιμάται να καλύπτει το 90% των στελεχών της οροομάδας Β που κυκλοφορούν στην χώρα μας, το εν λόγω εμβόλιο δεν εντάχθηκε στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος κατά την τελευταία αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Άλλα τρία νέα περιστατικά Μηνιγγίτιδας στην Κρήτη

Και η Μηνιγγίτιδα δε φαίνεται να είναι και τόσο σπάνια τελικά στα παιδιά στη χώρα μας
. Μόνο τα τελευταία 24ωρα παρουσιάσθηκαν στην Κρήτη τρία περιστατικά της νόσου.

Στο Ρέθυμνο προκάλεσε συναγερμό κρούσμα μηνιγγίτιδας σε παιδί ηλικίας 3,5 ετών που φοιτά σε δημοτικό παιδικό σταθμό και εκδήλωσε τα ύποπτα συμπτώματα. Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων. Ταυτόχρονα άλλα δύο είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Χανίων ηλικίας 5 – 6 ετών επίσης με Μηνιγγίτιδα.

Πως χτυπά η Μηνιγγίτιδα τύπου Β

Η μηνιγγιτιδοκκοκική νόσος αποτελεί μία αιφνίδια, ύπουλη ως προς τα συμπτώματα, και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη η οποία εκδηλώνεται συχνά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα χωρίς προειδοποιητικά σημεία.

Είναι ραγδαίως εξελισσόμενη και παρουσιάζεται αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης όπως πυρετό, εμετό και πονοκέφαλο, αλλά που εντός 24 ωρών μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία που απαιτούν επείγουσα νοσηλεία στην εντατική και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει παρά τη θεραπεία, ενώ ένα στα πέντε άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες.

Σήμερα, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται κυρίως στην οροομάδα Β (MenB) και ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, με τα βρέφη και τους εφήβους να αποτελούν ευπαθείς ομάδεςπου διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της μηνιγγίτιδας είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος μπορεί να προστατεύσει τις ζωές εκατοντάδων βρεφών και παιδιών στην Ελλάδα. Το γεγονός βέβαια ότι το εμβόλιο δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών τα αφήνει έκθετα σε μια τόσο σοβαρή νόσο

Έως σήμερα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά ο εμβολιασμός για τις ορομάδες A,C,Y,Wενώ για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας Τύπου Β, που είναι η πιο συχνή στην χώρα μας, υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο εδώ και δύο χρόνια το οποίο όμως δεν καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα περίπου 20 κρούσματα Μηνιγγιτιδοκοκκικής Νόσου τύπου Β ενώ εντός του Απριλίου 2016, καταγράφηκαν τρία ακόμα κρούσματα τύπου Β, που είχαν ως αποτέλεσμα δύο από τα νήπια που προσβλήθηκαν να χάσουν τη ζωή τους.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ