2012-05-18 18:30:15
Φωτογραφία για Δεν πρέπει για κανένα λόγο να διακοπεί η χρηματοδότηση
Mήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους στέλνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, στην οποία μεταξύ άλλων, εκτιμά πως η πιθανότητα διακοπής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα είναι μικρή, καθώς μία χρηματοπιστωτική κατάρρευση της χώρας θα συμπαρέσυρε και την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Αλλά ακόμα κι αν διακοπεί, τότε, διαμηνύει, η Αθήνα θα σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της.

Κατά την άποψη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει μία πολιτική που θα είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, για να σταματήσει η εντεινόμενη ύφεση στην Ελλάδα και να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη «ανθρωπιστική κρίση» στη χώρα.

«Πρώτη μας επιλογή», αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας, «είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δεν πρέπει, για το δικό τους συμφέρον, να διακοπεί η χρηματοδότηση» και αφού ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες», σημειώνει πως αν τελικά οι εταίροι «προχωρήσουν μονομερώς από την πλευρά τους, δηλαδή διακόψουν τη χρηματοδότηση σε εμάς, τότε θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους πιστωτές μας και θα αναστείλουμε τις πληρωμές στους πιστωτές μας».


Σε περίπτωση που υπάρξει μία ενέργεια χωρίς τη θέλησή της, η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει η ίδια τη διαχείριση (της οικονομίας της), υποστηρίζει και εκτιμά πως «μην πληρώνοντας τα χρέη της, η χώρα θα είχε αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει περικοπές στις δαπάνες για την άμυνα, αυστηρά μέτρα κατά της σπατάλης και της διαφθοράς και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των πλουσίων.

«Οτιδήποτε κάνουμε, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Ταυτόχρονα, όμως, θα είναι δύσκολα για όλη την Ευρώπη, επειδή το ευρώ θα καταρρεύσει, εάν σταματήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας», επισημαίνει και στο σημείο αυτό εκφράζει την πεποίθησή του ότι οι δύο πλευρές πρέπει να υποχωρήσουν «πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο» και να βρούμε μία «ευρωπαϊκή λύση».

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ», ξεκαθαρίζει ο κ. Τσίπρας. «Το εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ, συνεπώς δεν είναι τόσο εύκολο να κόψουμε τον σύνδεσμο. Μία έξοδος από το ευρώ θα είχε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες», γι αυτό, ξεκαθαρίζει, «δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε».

Στο σχετικό δημοσίευμά της η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την απόρριψη του σχεδίου για την αποχώρηση 150.000 εργαζομένων από το δημόσιο έως το 2015 και την ανάκληση των πρόσφατων μέτρων για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνει ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας είναι υπέρ της κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος για να κατευθύνονται καλύτερα οι πολιτικές για το δανεισμό και ότι διάκειται ευνοϊκά στο πρόγραμμα "New Deal" που ακολούθησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ την περίοδο της μεγάλης ύφεσης και στο πακέτο στήριξης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, λείπει από την Ευρώπη.

Π. Λαφαζάνης: Ακύρωση μνημονίων, αναδιαπραγμάτευση χρέους

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα μνημόνια, το χρέος και τις τράπεζες επανέλαβε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο Βήμα FM.

«Αυτό που εμείς θα κάνουμε, κατ' αρχάς ως κυβέρνηση είναι να ακυρώσουμε τα μνημόνια, ειδικότερα το δεύτερο μνημόνιο» ανέφερε και πρόσθεσε πως παράλληλα αυτό θα συνοδευτεί και από μια προσπάθεια διεκδίκησης, που θα τεθεί εξαρχής, αναδιαπραγμάτευσης, συνολικά, του χρέους, σε μια λογική που θα επιδιώξουμε να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του». Διευκρίνισε πως «η ακύρωση» των μνημονίων θα γίνει με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, επισημαίνοντας πως πρόκειται για άμεσο μέτρο.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν οι εταίροι πουν «όχι», επανέλαβε τη θέση του πολιτικού σχηματισμού για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους: ««Αν μας πουν "όχι" θα κάνουμε moratorium στην αποπληρωμή του χρέους- το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Moratorium στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, προκειμένου να δώσουμε μια ανάσα στον προϋπολογισμό, μια ανάσα, δηλαδή, στη χώρα. Να μπορέσει να εφαρμόσει μια στοιχειώδη πολιτική, η οποία να έχει κάποιο αναπτυξιακό χρώμα. Moratorium, δηλαδή διακοπή αποπληρωμής του χρέους. Αυτό το χρέος, για ένα μεγάλο διάστημα, θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση, η οποία πνίγει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα διακοπεί και θα γίνει όπως έχει αποφασιστεί με αγορά κοινών μετοχών. Όμως, τόνισε, πως αντίθετα με τις σημερινές αποφάσεις, βάσει των οποίων αυτές οι κοινές μετοχές δεν θα έχουν ψήφο, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα έχουν ψήφο. «Όπως καταλαβαίνετε, οι τράπεζες θα περάσουν από δημόσιο έλεγχο. Εμείς θέλουμε να περάσουν από δημόσιο έλεγχο για να λειτουργήσουν με έναν διαφορετικό αναπτυξιακό και κοινωνικό παραγωγικό προσανατολισμό» πρόσθεσε.

Ο κ. Λαφαζάνης απορρίπτοντας τις σχετικές βολές που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως το πρόγραμμα του πολιτικού σχηματισμού δεν μιλά για διορισμούς στο Δημόσιο: «Διορισμούς το πρόγραμμά μας δεν λέει. Ασφαλώς, όπου υπάρχουν επείγουσες ανάγκες του δημοσίου προκειμένου να λειτουργήσουν ορισμένοι κοινωνικοί τομείς, θα γίνουν. Αλλά για να πάμε σε μια λογική αθρόων διορισμών, αυτό είναι εκτός της δικής μας αντίληψης».

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εταιρείες σημείωσε πως θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι στρατηγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας να περάσουν από δημόσιο έλεγχο, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. «Αυτό θα γίνει όχι με μια αυτόματη πράξη μιας ημέρας, αλλά σταδιακά με ένα χρονικό ορίζοντα μετάβασης, και το πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα, με τι μεταβατική περίοδο, με τι χρονοδιάγραμμα, αυτά όλα θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες» συμπλήρωσε.

ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι πρέπει να φύγουμε από ευρώ

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «μας λέει και πάλι ότι πρέπει να φύγουμε από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση». Επιτιθέμενη με δριμύτητα σε βάρος του πολιτικού σχηματισμού, προσθέτει: «Αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο και τις αντιλαϊκές και επικίνδυνες προτάσεις τους. Η καταγγελία της δανειακής σύμβασης μέσα από τη Βουλή οδηγεί την Ελλάδα κατευθείαν στη δραχμή και τους Έλληνες στα δόντια όσων είναι έτοιμοι να αγοράσουν τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί».

«Καλούμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να δυναμώσουν ξανά το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη» προσθέτει η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι «η δύναμη της ευρωπαϊκής προοπτικής, η κεντροαριστερά της λογικής».

**********

Κάλεσμα στους πολίτες να αποτρέψουν με την ψήφο τους ένα «επικίνδυνο λαϊκίστικο δίπολο», μια «καρικατούρα δικομματισμού», απηύθυνε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς και «δείχνοντας» τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, «αυτό το ψευδεπίγραφο δίπολο, από τη μια η νεοφιλελεύθερη φιλοευρωπαϊκή δεξιά και από την άλλη η άλλη, η λαϊκίστικη, αντιευρωπαϊκή στην ουσία της, αριστερά εξυπηρετεί και τους δύο».

Εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, στάθηκε στην εν δυνάμει επανασυσπείρωση που επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς σε επαφές του με άλλες δυνάμεις της κεντροδεξιάς. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «συσπειρωμένες δυνάμεις της "δεξιάς πολυκατοικίας" που ξαναμπαίνουν στα διαμερίσματα όχι γιατί συμφωνούν μεταξύ τους, αλλά για να διεκδικήσουν την πρώτη θέση, επισείοντας τον κίνδυνο μιας αριστεράς που κινείται σε αντιευρωπαϊκή τροχιά».

«Όμως», πρόσθεσε, «ο κίνδυνος ενίσχυσής της είναι υπαρκτός αν απέναντι σε αυτή την δεξιά οι πολίτες βλέπουν μόνο τον πόλο μιας λαϊκίστικης και ανεύθυνης αριστεράς που ανοιχτά ερωτοτροπεί με την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κουβέλης επιτέθηκε ανοικτά και στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «αυτή η αριστερά δεν έχει οικονομικό πρόγραμμα, την μια μιλάει για καταγγελία του μνημονίου, την άλλη για επαναδιαπραγμάτευση ενώ, όταν απευθύνεται στον Μπαρόζο, περιορίζεται στην επανεξέταση».

«Με δυο λόγια, ψαρεύει στα θολά νερά. Αυτή η Αριστερά αναπαράγει τις χειρότερες παραδόσεις της παραδοσιακής αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ και κλίνει το μάτι στο λαϊκισμό, φτάνοντας να προτείνει για πρωθυπουργό τον Γεράσιμο Αρσένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι «η δεξιά θα κακοποιήσει την υπόθεση του ευρωπαϊσμού, αλλά θα εισπράξει από τον φόβο απέναντι στην ανεύθυνη αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει - γιατί δεν μπορεί - να κυβερνήσει, θα περιοριστεί να καθίσει στις δάφνες της αντιπολίτευσης».

Τέλος, ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε κατηγορηματικός λέγοντας: «Αν πάμε σε εκλογές με μόνο αυτούς τους δυο πόλους, αν ο πολίτης δεν δει μπροστά του ένα τρίτο πόλο, αριστερό και ευρωπαϊκό, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό, βαθειά μεταρρυθμιστικό, η χώρα θα μπει σε μεγαλύτερες περιπέτειες».

«Τη σημαία αυτού του τρίτου πόλου μόνο η ΔΗΜΑΡ μπορεί σήμερα αξιόπιστα να την σηκώσει και ας μην αμφιβάλλει κανείς: θα την σηκώσει», κατέληξε.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε και στη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κατηγορώντας τον πως «από την πρώτη στιγμή είχε αποφασίσει να σύρει την χώρα σε εκλογές και πάλι όχι για να κυβερνήσει, αλλά για να παραμείνει στην αντιπολίτευση».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι η άρνηση συμμετοχής του κόμματος σε κυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ «δεν οφείλεται σε ευθυνοφοβία». Οφείλεται όπως είπε, «στην εκτίμησή μας ότι αυτή η κυβέρνηση που εκ των πραγμάτων θα στηριζόταν στις δυνάμεις που ηττήθηκαν λόγω της προσήλωσης τους στο μνημόνιο, δεν θα είχε ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση, δεν θα μπορούσε να σταθεί, σύντομα θα κατέρρεε ενώ θα άφηνε παράλληλα χώρο για ανέξοδη και ανεύθυνη δημαγωγία».

*********

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα μνημόνια, το χρέος και τις τράπεζες επανέλαβε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο Βήμα FM.

«Αυτό που εμείς θα κάνουμε, κατ' αρχάς ως κυβέρνηση είναι να ακυρώσουμε τα μνημόνια, ειδικότερα το δεύτερο μνημόνιο» ανέφερε και πρόσθεσε πως παράλληλα αυτό θα συνοδευτεί και από μια προσπάθεια διεκδίκησης, που θα τεθεί εξαρχής, αναδιαπραγμάτευσης, συνολικά, του χρέους, σε μια λογική που θα επιδιώξουμε να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του». Διευκρίνισε πως «η ακύρωση» των μνημονίων θα γίνει με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, επισημαίνοντας πως πρόκειται για άμεσο μέτρο.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν οι εταίροι πουν «όχι», επανέλαβε τη θέση του πολιτικού σχηματισμού για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους: ««Αν μας πουν "όχι" θα κάνουμε moratorium στην αποπληρωμή του χρέους- το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Moratorium στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, προκειμένου να δώσουμε μια ανάσα στον προϋπολογισμό, μια ανάσα, δηλαδή, στη χώρα. Να μπορέσει να εφαρμόσει μια στοιχειώδη πολιτική, η οποία να έχει κάποιο αναπτυξιακό χρώμα. Moratorium, δηλαδή διακοπή αποπληρωμής του χρέους. Αυτό το χρέος, για ένα μεγάλο διάστημα, θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση, η οποία πνίγει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα διακοπεί και θα γίνει όπως έχει αποφασιστεί με αγορά κοινών μετοχών. Όμως, τόνισε, πως αντίθετα με τις σημερινές αποφάσεις, βάσει των οποίων αυτές οι κοινές μετοχές δεν θα έχουν ψήφο, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα έχουν ψήφο. «Όπως καταλαβαίνετε, οι τράπεζες θα περάσουν από δημόσιο έλεγχο. Εμείς θέλουμε να περάσουν από δημόσιο έλεγχο για να λειτουργήσουν με έναν διαφορετικό αναπτυξιακό και κοινωνικό παραγωγικό προσανατολισμό» πρόσθεσε.

Ο κ. Λαφαζάνης απορρίπτοντας τις σχετικές βολές που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως το πρόγραμμα του πολιτικού σχηματισμού δεν μιλά για διορισμούς στο Δημόσιο: «Διορισμούς το πρόγραμμά μας δεν λέει. Ασφαλώς, όπου υπάρχουν επείγουσες ανάγκες του δημοσίου προκειμένου να λειτουργήσουν ορισμένοι κοινωνικοί τομείς, θα γίνουν. Αλλά για να πάμε σε μια λογική αθρόων διορισμών, αυτό είναι εκτός της δικής μας αντίληψης».

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εταιρείες σημείωσε πως θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι στρατηγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας να περάσουν από δημόσιο έλεγχο, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. «Αυτό θα γίνει όχι με μια αυτόματη πράξη μιας ημέρας, αλλά σταδιακά με ένα χρονικό ορίζοντα μετάβασης, και το πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα, με τι μεταβατική περίοδο, με τι χρονοδιάγραμμα, αυτά όλα θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες» συμπλήρωσε.

*********

Απάντηση στην επίθεση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο βουλευτής του πολιτικού σχηματισμού Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει πως ο κ. Κουβέλης κράτησε «ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» ενώ επιτέθηκε σκληρότερα στο ΣΥΡΙΖΑ απ' ό,τι στο ΠΑΣΟΚ: «Ποια κυβέρνηση και με ποιους θέλει η ΔΗΜΑΡ» αναρωτιέται καταλήγοντας ο κ. Παπαδημούλης.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ