2016-11-19 10:38:09
Φωτογραφία για «ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ»
Την άποψη ότι οι δρόμοι που ανοίγονται για τους πιστωτές μετά το 2018 όσον αφορά την Ελλάδα είναι είτε μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους είτε ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς.

«Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα. Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο. Οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: Είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση, είτε ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα» δηλώνει ο κ. Νταρβάς στην εφημερίδα τα ''ΝΕΑ''.


Μιλώντας για τις επενδύσεις υποστηρίζει ότι αυτό που λειτουργεί αποτρεπτικά δεν είναι το ύψος του χρέους αλλά η υπερβολική γραφειοκρατία όπως αποτυπώνεται και στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ. Όσον αφορά τον αντίκτυπο από την παρέμβαση Ομπάμα στο θέμα του χρέους ο κ. Νταρβάς δηλώνει ότι: «Φοβάμαι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα». Εκτιμά τέλος ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη πρόοδος στο θέμα του χρέους μέχρι τις γερμανικές εκλογές «πέραν ίσως κάποιων δημόσιων τοποθετήσεων ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το Μνημόνιο, κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να συμφωνηθούν μέχρι το 2018».

Άλλωστε, σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε απογοητευμένος από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, είπε ότι οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους και τάχθηκε εκ νέου κατά μιας διαγραφής χρέους.

Mιλώντας στο 26ο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης, στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, αλλά και οι επικεφαλής της Deutsche Bank και της Commerzbank, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε δυσαρέσκεια για την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. 

Πιο συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το εργατικό δίκαιο, τους κανόνες της αγοράς και όλα εκείνα είναι που, κατά την άποψή του, προωθούν την ανάπτυξη. Παράλληλα ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι: «Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Έχουν σε σχέση με το ΑΕΠ τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις απ' ό,τι για παράδειγμα οι Γερμανοί πολίτες».

Για μια ακόμα φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε κατά μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους, όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας ότι αυτό θα εξασθενούσε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας. Εξηγώντας το γιατί, τόνισε: «Αν γίνει διαγραφή χρέους τότε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Με αυτό τον τρόπο δεν προσφέρουμε στην Ελλάδα καλή υπηρεσία». «Η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της τα επόμενα δέκα χρόνια», είπε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών. 

Προειδοποίηση Σόιμπλε για νέα οικονομική κρίση

Επίσης, αυστηρή κριτική στην πρόταση του Ευρωπαίου επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προς τις χώρες-μέλη με πλεονάσματα να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, άσκησε στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε την Κομισιόν ότι με την πρότασή της αμβλύνει τις πιέσεις στις χώρες που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες. «Αυτό δεν ανταποκρίνεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Σόιμπλε τονίζοντας ότι «οι αιτίες για ορισμένα προβλήματα στην Ευρώπη δεν είναι ότι γίνονται πολλές, αλλά ότι γίνονται λίγες μεταρρυθμίσεις». Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για νέα οικονομική κρίση και νέα φούσκα λόγω της αύξησης των χρεών διεθνώς και τις συνέπειες της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Deutsche Welle/ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ