2016-11-19 16:25:06
Φωτογραφία για 41 καταγγελίες για κακοποίηση στο Χαμόγελο του Παιδιού απο τη Θεσσαλία
 «Γιατί δεν αντιδράς;», το μήνυμα της φετινής εκστρατείας του Οργανισμού Τηλεφωνούν στη γραμμή SOS 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού και ζητούν βοήθεια. Δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν μία κατάσταση και αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ανήλικοι λύνουν τη σιωπή τους, βρίσκονται σε κίνδυνο Το Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας του Χαμόγελου του Παιδιού δέχτηκε από την αρχή του χρόνου και μέχρι 31 Οκτωβρίου, 41 καταγγελίες για κακοποίηση – παραμέληση παιδιών. Απ’ αυτές οι 16 αφορούσαν στη Λάρισα, οι 15 στο Βόλο, οι οκτώ στην Καρδίτσα και οι δύο στα Τρίκαλα.

«Γιατί δεν αντιδράς;», είναι το μήνυμα που εκπέμπει στο πλαίσιο της φετινής του εκστρατείας ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κακοποίησης του Παιδιού, σήμερα Σάββατο 19 Νοεμβρίου.

«Μας περιγράφουν ένα πρόβλημα που έχουν και δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Κινδυνεύουν και προσπαθούν να βρουν τόπους να ανταπεξέλθουν. Αυτός είναι και ο λόγος που επισκεπτόμαστε και τα σχολεία», λέει ο Συντονιστής του Κέντρου Γρηγόρης Λιογγαρίδης.


Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν σε αγόρια. Οι μορφές κακοποίησης ήταν διάφορες. Από παραμέληση ή εγκατάλειψη μέχρι σωματική και συναισθηματική κακοποίηση, λέει ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι σεξουαλική κακοποίηση δεν καταγγέλθηκε το εν λόγω διάστημα στον Οργανισμό.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν χθες στις 6 το απόγευμα, στο Χατζηγιάνειο Πνευματικό Κέντρο, σε εκδήλωση του Χαμόγελου του Παιδιού για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ενάντια στα φαινόμενα βίας κατά των παιδιών.

Οι πληροφορίες για την κακοποίηση, καθώς και τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού παρουσιάστηκαν από την ψυχολόγο του Οργανισμού Βάσω Χατζή.

Ακολούθησαν και άλλες ομιλίες. Η ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, Ειρήνη Κουφάκη, μίλησε με θέμα «Θέτοντας την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών σε πρώτη προτεραιότητα», ενώ η υπεύθυνη του συμβουλευτικού σταθμού νέων της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Σοφία Καστανίδου ανέπτυξε εισήγηση με θέμα βελτιστοποίηση επικοινωνίας στην οικογένεια.

Στο β’ μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ιστορία παιδικής κακοποίησης, την διηγήθηκε η παραμυθού Λένα Χαϊδούτη, θεατρολόγος. Η ιστορία θα πλαισιώνονταν από τους μαθητές της εικαστικής παιδικής σκηνής της Κάκιας Χαλήμαγα - Χατζή.

Σε πανελλαδικό επίπεδο

Πανελλαδικά το Χαμόγελο του Παιδιού δέχτηκε 717 καταγγελίες, που έγιναν και στη γραμμή sos 1056 και στα κατά τόπους Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης, που αφορούσαν 1.413 παιδιά. Το 97% των καταγγελιών ήταν ανώνυμες. To Χαμόγελο του Παιδιού διενήργησε 86 επιτόπιες παρεμβάσεις που αφορούσαν 136 παιδιά. Τα 80 από αυτά έπρεπε να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον άμεσα.

Επίσης, μέσω της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης Παιδιών 116111 παρείχε συμβουλευτική σε 3.464 άτομα με θεματική τη σχέση με την οικογένεια.

Ενημερωτικές παρεμβάσεις σε θέματα κακοποίησης - παραμέλησης έκανε και σε σχολεία, 53 στο σύνολο, σε 1.443 γονείς, 29 κηδεμόνες, 367 εκπαιδευτικούς, ενώ οι παρεμβάσεις του στους μαθητές ήταν 74 σε συνολικά 3.158 ανήλικους. Η εκστρατεία ενημέρωσης του Οργανισμού κορυφώνεται αυτήν την εβδομάδα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ