2016-11-20 13:25:29
Φωτογραφία για Για εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών στα ύψη προειδοποιεί η ΙΕΑ
Καμπανάκι για την απότομη μείωση των επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα χτυπά με έκθεσή της για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Σε έκθεσή του που έδωσε στη ...δημοσιότητα την Τετάρτη η ιδρυθείσα το 1974 (μεσούσης της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης) από τον ΟΟΣΑ Υπηρεσία εκτιμά ότι η πτώση των επενδύσεων θα πυροδοτήσει ένα νέο οικονομικό κύκλο στην αγορά πετρελαίου, την εκτίναξη δηλαδή εκ νέου των τιμών στα ύψη και την κατάρρευσή τους την επόμενη δεκαετία.

Αυτά θα συμβούν επειδή, αν δεν αυξηθούν οι επενδύσεις για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας η πετρελαϊκή ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά και ως εκ τούτου οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα εκτιναχθούν στα ύψη. Η ΙΕΑ υπενθυμίζει ότι το 2015 οι επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1950.

«Αν και το 2017 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν εγκριθούν νέα πετρελαϊκά προγράμματα, η ζήτηση και η προσφορά θα ισοσταθμιστούν στις αρχές της δεκαετίας του 2020 και θα είναι πολύ δύσκολο να μην πυροδοτηθεί ένας νέο κύκλος ισχυρής ανόδου και κατάρρευσης των τιμών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΙΕΑ.


Η υπερπροσφορά έχει συμπιέσει σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια. Το 2014 είχαν ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και στις αρχές του 2016 είχαν υποχωρήσει κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού έχει ανακάμψει έκτοτε στα 46 δολάρια το βαρέλι.

Το αποτέλεσμα της υποχώρησης κατά 70% των τιμών μέσα σε δύο χρόνια ήταν οι επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα να πέσουν από τα 780 δισ. δολάρια που ήταν το 2014, στα 580 δισ. δολάρια το 2015 και στα 440 δισ. δολάρια την χρονιά που διανύουμε.

Αύξηση επενδύσεων κατά 43%

Η ΙΕΑ θεωρεί ότι οι επενδύσεις στον κλάδο του πετρελαίου πρέπει να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τουλάχιστον στα 700 δισ. δολάρια ετησίως, καθώς απαιτείται να παρέλθουν τρία έως έξι χρόνια προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή σε ένα νέο πετρελαϊκό κοίτασμα. Προτάσσει δηλαδή την ανάγκη οι εταιρείες του κλάδου να αυξήσουν τις επενδύσεις τους κατά περισσότερο από 43%.

Ανάλογες επισημάνσεις έκαναν την περασμένη εβδομάδα και οι παραγωγοί του OPEC. «Ενώ η πετρελαϊκή αγορά χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά, είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο να διασφαλίσει ότι η σημερινή έλλειψη επενδύσεων δεν θα οδηγήσει σε αδυναμία κάλυψης της ζήτησης στο μέλλον», σημείωσε ο Οργανισμός στην ετήσια έκθεσή του.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ