2016-11-25 07:13:13
Φωτογραφία για Πάτρα: Αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών - 20 νέα περιστατικά κάθε μήνα
Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η Σύμβουλος Νομικής Στήριξης του Συμβουλευτικού Κέντρου Πάτρας Νίκη Καζάνη μιλάει στο tempo24.gr, παραθέτοντας σημαντικά στοιχεία σε ότι αφορά τα περιστατικά στην περιοχή μας.

Συνέντευξη στην Βίκυ Αθανασοπούλου:

Σε ποιές γυναίκες απευθύνεται το Συμβουλευτικό Κέντρο και τι υπηρεσίες προσφέρει;

Το Σ.Κ. Πάτρας παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες κ.λ.π.) από εξειδικευμένο προσωπικό που αποτελείται από σύμβουλο υποδοχής/διοικητικό προσωπικό, νομικό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και σύμβουλο απασχόλησης.

Ποιά είναι η πιο συνήθης μορφή βίας;

Δεν υπάρχει συνηθισμένη μορφή βίας. Έχουμε έρθει αντιμέτωπες με όλες τις μορφές βίας στο Κέντρο είτε αυτή είναι σωματική, ψυχολογική, λεκτική ή οικονομική, όπως επίσης και περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Η δυσκολότερη μορφή βίας σε επίπεδο απόδειξης όμως είναι η ψυχολογική.


Πόσα περιστατικά έχετε περίπου;

Έχουμε κατά μέσο όρο 15 με 20 νέες υποδοχές κάθε μήνα στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Πάτρας.

Ποιος ο ρόλος σου στην υπηρεσία;

Ως δικηγόρος του Κέντρου παρέχω στις γυναίκες υπηρεσίες συμβουλευτικής που αφορούν στο νομικό κομμάτι. Δίνω πληροφόρηση και ενημέρωση για τα δικαιώματα τους, τους σχετικούς νόμους και τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, ασφαλιστικών μέτρων, περιοριστικούς όρους, διαζυγίου. Επίσης, οι γυναίκες ενημερώνονται και παραπέμπονται στα κατά τόπον αρμόδια Πρωτοδικεία για διορισμό δικηγόρων, κάνοντας έτσι χρήση του ευεργετήματος της πενίας που αφορά σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, κάτι που τις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι γνωστό και αποτελεί εφαλτήριο για μία γυναίκα να προχωρήσει νομικά.

Συνεργάζεστε με άλλους φορείς;

Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί σε συνδυασμό με την πανελλαδικής εμβέλειας τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ (σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο), τα 39 Συμβουλευτικά Κέντρα ανά την Ελλάδα και τους δεκαεννέα ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους των Δήμων και τους δύο ξενώνες φιλοξενίας του ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στις γυναίκες που ενδεχομένως διστάζουν να απευθυνθούν σε εσάς;

To μήνυμα που θα ήθελα να στείλω σε καθεμία γυναίκα ξεχωριστά που υφίσταται οποιαδήποτε μορφής βίας είτε μέσα στο γάμο της ή απλά στην οποιαδήποτε σχέση της είτε αυτή είναι φιλική ή συγγενική, είναι να σκεφτεί ότι δεν είναι μόνη και δεν είναι η μόνη που το περνά. Να γνωρίζει πως υπάρχουν οι κατάλληλες δομές ανά της Ελλάδα, με εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να της παρέχει έστω το πρώτο βήμα, την ώθηση που θα χρειαστεί για να σπάσει τη σιωπή της και να προχωρήσει μπροστά. Τέλος να προσθέσω ότι όλες οι προαναφερόμενες υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ