2016-11-26 06:03:16
Φωτογραφία για Καρυοθραύστης τον Δεκέμβριο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το φημισμένο Russian Ballet Theater θα παρουσιάσει την αξεπέραστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά  πάνω σε μουσική Τσαϊκόφσκι από 16 έως 30 Δεκεμβρίου

Η χρυσός αιώνας του ρώσικου μπαλέτου θα αναβιώσει στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά παραμονές γιορτών για να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης σε μικρούς και μεγάλους. Το Russian Ballet Theater, το συγκρότημα που, από το 2000 όταν ιδρύθηκε, τιμάει την παράδοση της ρωσικής χορευτικής τέχνης, θα παρουσιάσει την κλασική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά σε μουσική Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι σε μια παράσταση-υπερθέαμα που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Δυο λόγια για την υπόθεση:

Πρώτη πράξη: Παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γερμανική πόλη, η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της. Ανοίγοντάς το βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο σαλόνι για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της.


Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιγνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη, η Κλάρα και ο Πρίγκιπας-Καρυοθραύστης κάνουν ένα μαγικό ταξίδι, πρώτα στη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού και έπειτα στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Νεράιδας Ζαχαρένιας. Το όνειρο δεν κρατάει πολύ. Καθώς ξημερώνουν Χριστούγεννα, η μικρή Κλάρα ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι ο γοητευτικός πρίγκιπας των ονείρων της έχει μεταμορφωθεί ξανά στον καρυοθραύστη που της χάρισε ο νονός της.

Η ιστορία του Καρυοθραύστη, ένα τρυφερό παραμύθι, είναι διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) πάνω στο παραμύθι του E.T.A. Hoffman «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών». Το 1891, ο Μάριους Πετιπά, χορογράφος του Imperial Ballet της Αγίας Πετρούπολης, αποφάσισε να χορογραφήσει την διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά και παρήγγειλε στον Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ την σύνθεση της μουσικής. Η πρεμιέρα του μπαλέτου έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892 στο Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης. Στη Δυτική Ευρώπη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο, στις 30 Ιανουαρίου του 1934, ενώ στην Αμερική πρωτοπαρουσιάστηκε μόλις το 1944 στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ