2016-11-29 10:09:54
Φωτογραφία για Red Alert οι καταδρομείς
Αυξημένη ετοιμότητα και νέες ασκήσεις στις Ε.Δ. μετά το παραλήρημα του Ερντογάν

Με σκεπτικισμό, ως προς τις προθέσεις αλλά και με εγρήγορση και ετοιμότητα παρακολουθούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το παραληρηματικού τύπου κρεσέντο του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικώς με το ζήτημα της αναθεωρήσεως -κατά την άποψή του- των όρων της Συνθήκης της Λωζάννης, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή μας. Από τα ζητήματα που θέτει ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, στα βορειοδυτικά μας σύνορα μέχρι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με τον εμφύλιο στη Συρία και τις εξελίξεις στο μείζον θέμα της επιλύσεως του κυπριακού ζητήματος.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο αυτήν την περίοδο», μας έλεγε κορυφαία στρατιωτική πηγή με την οποία συζητούσαμε στο προαύλιο του Στρατοπέδου «Παπάγου» στις 22 Νοεμβρίου, εν αναμονή της αφίξεως του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη
. Και Πρόσθεσε: «Έχουν σοβαρότατα προβλήματα στις δικές τους Ένοπλες Δυνάμεις, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ακόμα "ψάχνονται". Βλέπεις ότι οι πτήσεις τους στο Αιγαίο είναι από νέους και άπειρους και σημειώνονται απλώς για να μας “υπενθυμίσουν" την πάγια άποψή τους. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι εμείς εφησυχάζουμε. Το αντίθετο».

Και ο ίδιος κατέληξε ως εξής: «Όμως, μας έχει προβληματίσει η ρητορική Ερντογάν περί αναθεωρήσεως της Συνθήκης της Λωζάννης. Και αυτό γιατί, για να αναθεωρήσεις μια συνθήκη, είτε χρειάζεσαι τη συναίνεση τουλάχιστον δύο μερών είτε την επιβάλλεις με πόλεμο ή τετελεσμένα γεγονότα. Στην περίπτωσή μας το πρώτο δεν υφίσταται φυσικά. Το δεύτερο πρέπει να μπορείς να το επιβάλεις. Η Τουρκία δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να μας επιβάλει κάτι τέτοιο τώρα, έστω και αν εμείς είμαστε για έβδομο χρόνο στο Μνημόνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επομένως, είτε όλα αυτά τα λέει "στοχεύοντας” αλλού είτε μπλοφάρει. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν κατεβάζουμε ταχύτητα και οι άνθρωποι όλων των Κλάδων είναι στις θέσεις τους».

ΠΑΡΟΝΤΕΣ. Προς επίρρωση όλων αυτών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης ΠΝ, για τις ικανότητες του οποίου έχει λεχθεί ότι «μπορεί να πουλήσει ψυγείο σε εσκιμώους και σόμπα σε Βεδουίνους», στις 18 του μηνός συμμετείχε στη μικρής κλίμακος άσκηση «Ιαπετός 11/2016» της Διοικήσεως Υποβρυχίων Αποστολών του ΠΝ, που εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως της ΔΥΚ, της οποίας ο Αρχηγός στο παρελθόν διετέλεσε Διοικητής, έχοντας υπηρετήσει σε αυτήν συνολικώς περισσότερα από 10 χρόνια. Η άσκηση διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Φλεβών, απέναντι από τον Λαιμό της Βουλιαγμένης, η οποία ως «Ναυτικό Οχυρό Φλεβών» ανήκει στο ΠΝ και χρησιμοποιείται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού της ΔΥΚ.

Εκτός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του ασκούμενου προσωπικού της ΔΥΚ, στην άσκηση συμμετείχαν ενεργώς ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Αντιστράτηγος Ιωάννης Ηλιόπουλος, ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού και Νήσων, Αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος, ο Διευθυντής του Α’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ (Επιχειρήσεις), Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Νικόλαος Φλάρης, ο Διοικητής της ΔΥΚ, καθώς και ο διοικητής της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ). Όλοι οι προαναφερθέντες εν ενεργεία αλεξιπτωτιστές ελευθέρας πτώσεως και υποβρύχιοι καταστροφείς πραγματοποίησαν άλμα στατικού ιμάντος από ελικόπτερο CΗ 47SD Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ) στη θάλασσα και ακολούθως πραγματοποίησαν κατάδυση και υποβρύχια πορεία προς την ακτή σε βάθος 30 μέτρων.

Ρωτήσαμε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για ποιον λόγο συμμετείχε ο ίδιος αυτοπροσώπως, μαζί με άλλους τέσσερις στρατηγούς και τους διοικητές δύο τόσο επίλεκτων μονάδων στην άσκηση και μας είπε: «Ασφαλώς εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε αποστολή της ΔΥΚ ή της Ζ’ ΜΑΚ. Όμως, πρέπει να ξέρουν όλοι και όταν λέμε ΟΛΟΙ, εννοούμε ΟΛΟΙ, εντός και εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, εντός και εκτός Ελλάδος ότι σε εμάς δεν περισσεύει κανείς. Όλοι είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και επαγρυπνούμε». Σοφόν το σαφές.

Σε παρατεταμένη επαγρύπνηση

Ενδεικτικώς, αξίζει να σημειωθεί ότι κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα ασκήθηκε η τοπική 8η Επιλαρχία Αναγνωρίσεως, η οποία εκτέλεσε και βολές με πραγματικά πυρά με τα άρματα μάχης της Leopard 1A5GR, ενώ και σε όλο το μήκος των χερσαίων, ποτάμιων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδος με την Τουρκία, στον Έβρο και σε νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, οι ασκήσεις των μονάδων και των σχηματισμών είναι σε διαρκή εξέλιξη, σε τέτοιο σημείο ώστε το εξαιρετικά δραστήριο Γραφείο Τύπου του ΓΕΣ να «ανεβάζει» σε καθημερινή βάση πέντε-πέντε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ασκήσεις που έχουν ολοκληρωθεί.

Το ίδιο και στην Π.Α., όπου συνεχίζουν τη δική τους εκπαίδευση με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, αλλά, λόγω της φύσεως του Όπλου τους, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος, ενώ στο Π.Ν. έχουν τις δικές τους -δοκιμασμένες- μεθόδους επαγρυπνήσεως, καθώς ήδη έχει περατωθεί το φετινό Σχολείο Κυβερνητών του Στόλου και σιγά-σιγά έχουν αρχίσει οι αναλήψεις καθηκόντων από τους νέους κυβερνήτες των μεγάλων μονάδων του Στόλου, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει. Γεγονός, πάντως, είναι ένα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε μια «παρατεταμένη», θα λέγαμε, κατάσταση ετοιμότητος και μη εφησυχασμού από τις 15 Ιουλίου, όταν εκδηλώθηκε στην Τουρκία το αποτυχημένο πραξικόπημα, και μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν και αφορούν τον αμυντικό και διπλωματικό τομέα, που μας αφορά στο παρόν άρθρο.

Τέλος, πιστεύουμε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή για τη διεξαγωγή της προσεχούς συνεδριάσεως της επιτροπής Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής στην ακριτική Μεγίστη (Καστελλόριζο), με τον συμβολισμό που εκπέμπει μια τέτοια ενέργεια, όπως έχει προγραμματίσει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, για τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 26/11/2016 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - [email protected])

ΠΗΓΗ: http://staratalogia.blogspot.gr/2016/11/red-alert.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ