2016-11-29 12:13:11
Φωτογραφία για Τουρκία: Φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα μείνουν για την επόμενη χρονιά
Περιμέναμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπήρχε θετικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό αλλά φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα μείνουν για την επόμενη χρονιά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει ευαισθησίες σε κάποια στοιχεία του Κυπριακού όπως είναι οι εγγυήσεις, το εδαφικό, η διακυβέρνηση και διαμοιρασμός της εξουσίας, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό οι οποίες είναι σε εξέλιξη διακόπηκαν σε ένα σημείο στο Μοντ Πελερίν, προσθέτοντας ότι “εδώ υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία η Τουρκία υπογραμμίζει ως σημαντικά”. Ανέφερε ότι “το εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων είναι ζητήματα που η Τουρκία τα αντιμετωπίζει με ευαισθησία. Ιδιαίτερα η Τουρκία διατηρεί την ευαισθησία της για τα θέματα των πολιτών της, τις υπηρεσίες τους, την ελεύθερη διακίνησή τους”.


“Εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης στην Κύπρο. Αλλά θέλουμε και να υπογραμμίσουμε ότι κάποιες αρχές δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν από πλευράς Τουρκίας κατά τη επίλυση του Κυπριακού. Μία από αυτές είναι και η σημασία που δίνουμε στην εκ περιτροπής προεδρία και με αυτή την ευκαιρία το θέτουμε και πάλι. Επιπλέον υιοθετούμε την άποψη ότι η αντίληψη η οποία βασίζεται στον ίσο συνεταιρισμό των δύο πλευρών να είναι αποτελεσματική και κυρίαρχη στις διαπραγματεύσεις. Πιστεύουμε ότι η αρχή της δίκαιης διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού είναι μια σημαντική αρχή για την ειρηνική επίλυση. Υπογραμμίζουμε ότι η συνέχιση των αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας είναι εξαιρετικά σημαντική από άποψης διασφάλισης μιας μόνιμης ειρηνικής διαδικασίας”, ανέφερε ο Νουμάν Κουρτουλμούς. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες της Τουρκίας τις οποίες έχει υπογραμμίσει και θα υπάρξει πρόοδος. “Ελπίζαμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπήρχε ένα θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες. Αλλά όπως φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα μείνουν για την επόμενη χρονιά”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε επίσης της ελπίδα να υπάρξει το συντομότερο ένα αποτέλεσμα που να έχει ως βάση του την δίκαιη, μόνιμη λύση, με αποτελεσματική διακυβέρνηση και διαμοιρασμό εξουσίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ