2016-11-30 17:39:53
Φωτογραφία για ESM: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΤΑ 21,8% ΕΩΣ ΤΟ 2060
Τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά σχεδόν 20% έως το 2060 προβλέπει η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με εξασέλιδο έγγραφο του ESM, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η Wall Street Journal. Μεταξύ άλλων, οι πιστωτές της χώρας προτείνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και το «πάγωμα» του επιτοκίου σε ορισμένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με το σωρευτικό όφελος να συνεπάγεται τη μείωση του χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες, έως το 2060.

Εκπρόσωπος του ESM, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, διευκρίνισε ότι το σχετικό έγγραφο, το οποίο αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα εξεταστεί και το σχετικό ζήτημα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι προτάσεις θα τύχουν της ευρείας στήριξης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.


Ο κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τον ESM,  θα προστατεύσει τη χώρα από πιθανές, μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων. Σε δεύτερη φάση, ο ESM προκρίνει την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη, από 28,3 έτη σήμερα, ενώ ένα τρίτο πιθανό μέτρο συνίσταται στην άρση της ρήτρας επιβολής προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017, η οποία συνδέεται με τους στόχους αποκρατικοποίησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πηγές του ESM καθιστούν σαφές ότι ο ακριβής αντίκτυπος των συγκεκριμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές.

Δύσκολο να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup

Μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους είναι ρεαλιστικός στόχος, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ωστόσο θα είναι δύσκολο να κλείσει στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση, κυρίως εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των Ευρωπαίων, στην ουσία των Γερμανών και του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων, δηλαδή και του ΔΝΤ, κάτι που φαίνεται πως δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα εξαιτίας των διαφωνιών σε σχέση με τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Σε σχέση με το σκέλος των διαπραγματεύσεων που αφορά τους θεσμούς και την κυβέρνηση, ο αξιωματούχος προέβλεψε ότι για τα εργασιακά δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικό, που σημαίνει ότι το θέμα θα πάει τη Δευτέρα στους υπουργούς Οικονομικών. Στο δημοσιονομικό, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μικρή, ανέφερε, και αφορά ένα κενό το 2018.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης διαπιστώνει ότι έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις των θεσμών με την Ελλάδα, τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά και πως είναι αισιόδοξος για συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα είπε ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί η δεύτερη αξιολόγηση και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Διευκρίνισε ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν θα συζητηθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, γιατί θα πρέπει πρώτα να κοστολογηθεί η επίπτωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος.

Πρόβλημα μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ υπάρχει σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, όπου ο διεθνής οργανισμός ζητάει να μειωθεί κάτω του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Οι Ευρωπαίοι παραμένουν προς το παρόν στη θέση τους για πλεονάσματα 3,5% για περισσότερα από 2 χρόνια μετά το 2018. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup μέσα στο Δεκέμβριο για επίτευξη συνολικής συμφωνίας, είπε ότι έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ευέλικτοι σε έκτακτες συνεδριάσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ