2016-12-01 16:57:25
Φωτογραφία για Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΜΕΡΚΕΛ
Οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησαν για τις σχέσεις με την Άγκυρα υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και της «κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής» εκ μέρους της γειτονικής χώρας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ πραγματοποιήθηκε την ώρα που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην θέση της Τουρκίας ότι οι βραχονησίδες Ίμια αποτελούν «τουρκικό έδαφος».


Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, την Κύπρο, αλλά και την συμφωνία της Άγκυρας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, σημείωσε ότι η συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και η Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947 ορίζουν τα εδαφικά όρια στο Αιγαίο και αναφέρουν ρητά την ανάγκη αποστρατικοποίησης των νήσων του. Υποστήριξε επίσης ότι η θέση της Τουρκίας για το ζήτημα των Ιμίων δεν έχει αλλάξει από το 1996, όταν και είχε ξεσπάσει η σχετική κρίση που οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία 20 χρόνια για το ζήτημα και ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έγιναν μετά από σχετική ερώτηση των βουλευτών του κεμαλικού, κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Φικρί Σαγκλάρ και Νιγιάζι Νέφι Κάρα.

Προ ημερών, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε κατηγορήσει τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών από το 2002 Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι «δεν παίρνουν πίσω από την Ελλάδα 18 νησιά τα οποία ανήκουν στην Τουρκία».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε επαφές Ελλάδας- Τουρκίας, που άρχισαν το 2002, επί πρωθυπουργίας Μπουλέντ Ετσεβίτ και συνεχίστηκαν όταν ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν ξεκινήσει το 2002, κατά την πρωθυπουργία του αείμνηστου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 12 Μαρτίου του 2002 στην Άγκυρα και μέχρι τα τέλη του έτους που ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είχαν πραγματοποιηθεί επτά γύροι διερευνητικών επαφών», είπε.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ