2016-12-03 07:07:11
Φωτογραφία για Περιορισμούς στη χρήση ντίζελ θέλει να επιβάλει η Αθήνα!
Δέσμευση ότι θα περιορίσουν τη χρήση ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών έως το 2015 ανέλαβαν οι δήμαρχοι τεσσάρων μεγάλων πόλεων, εκ των οποίων και ο δήμαρχος της ελληνικής πρωτεύουσας.

Αθήνα, Παρίσι, Πόλη του Μεξικού και Μαδρίτη υποσχέθηκαν από το βήμα της Συνόδου των Δημάρχων του C40 (Δικτύου των Πόλεων) ότι θα επιβάλουν την απαγόρευση με στόχο της βελτίωση της ατμόσφαιρας και θα δώσουν κίνητρα για να προωθήσουν τις μετακινήσεις με ποδήλατο και με τα πόδια.

Η χρήση του ντίζελ στις μετακινήσεις βρίσκει όλο και περισσότερους επικριτές τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις του στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου τρία εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο συνδέονται με την έκθεση στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι ντιζελοκίνητοι κινητήρες συμβάλλουν στο πρόβλημα με δύο πολύ βασικούς τρόπους: με την παραγωγή αιωρούμενων σωματιδίων (PM) και οξειδίων του αζώτου (NOx), τα οποία προσβάλλουν τους πνεύμονες και ευθύνονται για καρδιαγγειακές ασθένειες ή άλλες που επιφέρουν τον θάνατο. Προκαλούν επίσης σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς βεβαρημένο ιστορικό.


Καθώς πληθαίνουν οι αποδείξεις για τις πολύ βλαβερές συνέπειες της χρήσης ντίζελ, περιβαλλοντικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να τεθούν περιορισμοί και κανόνες στη χρήση του. Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου όπως αναφέρει το BBC ακτιβιστές κέρδισαν μία τέτοια δικαστική διαμάχη υποχρεώνοντας τη βρετανική κυβέρνηση να κινηθεί πιο γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε αυτή τη βάση τοποθετείται και η πρωτοβουλία των δημάρχων των τεσσάρων μεγάλων πόλεων με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίοι όπως δήλωσαν αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους δύναμη προκειμένου να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση καυσίμου ντίζελ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ