2016-12-03 13:52:08
Φωτογραφία για Το υπ. Εσωτερικών στέλνει 1,8εκ. για τις οφειλές του «Πατρινού Καρναβαλιού»- Ποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους
Απάντηση σε μια… καρναβαλική εκκρεμότητα που κρατάει ακόμα και από το μακρινό 2006 έδωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτης. Ο Υπουργός υπέγραψε την απόφαση για την εκταμίευσε κονδυλίου σχεδόν 1,8εκ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κοινωφελούς επιχείρησης «Πατρινό Καρναβάλι» του δήμου Πατρέων.

Η απόφαση αυτή που δίνει μεγάλη ανάσα σε τοπικούς και όχι μόνο επιχειρηματίες που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Πατρινό Καρναβάλι, σε καλλιτεχνικά σχήματα που συμμετείχαν στο θεσμό, αλλά και σε εργαζομένους του τομέα καθαριότητας που διεκδικούν επιδόματα, αναμένεται να υλοποιηθεί σταδιακά και με αυστηρό έλεγχο εκ μέρους του Υπουργείου προκειμένου τα χρήματα να διατεθούν, απόλυτα, με το γράμμα του Νόμου.

Το ποσό θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό στο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το «Πατρινό Καρναβάλι» θα καταθέτει στο Υπουργείο Εσωτερικών τις αντίστοιχες διαταγές εξόφλησης και αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν εξονυχιστικό έλεγχο νομιμότητας τότε με την σειρά του το Υπουργείο θα δίνει, ουσιαστικά, εντολή στο Παρακαταθηκών  να εκταμιευτούν τα χρήματα προς τον δικαιούχο.


Στην περίπτωση που προκύψουν υπόλοιπα ποσά, τα οποία δεν θα χρησιμοποιηθούν έγκαιρα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, η απόφαση του υπουργού ορίζει ότι θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό με ευθύνη του υπουργείου.

Στην παρούσα φάση η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Πατρέων είναι σε θέση να αποπληρώσει περίπου 500.000 ευρώ. Τα μισά από αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν προς προμηθευτές, καλλιτέχνες, εξωτερικούς συνεργάτες κ.α., ενώ τα υπόλοιπα προορίζονται για τα επιδόματα που έχουν κερδίσει με δικαστική απόφαση εργαζόμενοι του πρώην Κρητικού που μπήκαν στο Δήμο μέσω ειδικού προγράμματος.

Για όσους όμως έχουν συνεργαστεί με την ΔΕΠΑΠ ή την ΑΔΕΠ (καθώς το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έμεναν στα λόγια χωρίς να εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα κονδύλια), κι έχουν λαμβάνειν ακόμα και πριν από 10 χρόνια, υπάρχουν κάποιες «παγίδες». Και τούτο γιατί εάν έχει παρέλθει μια 5ετία τότε κανονικά τα χρέη έχουν διαγραφεί.

Ωστόσο εάν οι επαγγελματίες αυτοί έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κι έχει αναγνωριστεί το χρέος δεν έχουν κάτι να φοβούνται. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr υπάρχει φόβος για ορισμένους που θέλουν τώρα να διεκδικήσουν τα χρήματά τους να μπλέξουν καθώς, όπως επισημαίνουν κύκλοι της δημοτικής Αρχής, τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να γίνονταν αναθέσεις έργων από τις οποίες να έλειπε απόφαση του Δ.Σ. ή συμφωνητικό ή έγγραφο καλής εκτέλεσης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει ενταλματοποίηση της οφειλής και κατά συνέπεια ο δικαιούχος δεν θα πάρει τα χρήματά του.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ