2016-12-04 05:15:12
Φωτογραφία για Τι (πραγματικά) συμβαίνει με το αυτόνομο όχημα της Apple;
Με μια ξαφνική κίνηση η Apple απέλυσε δυο ντουζίνες μηχανικών που είχαν προσληφθεί για το project Titan καθώς  επιδιώκει να κάνει re-focus στον πυρήνα της μπίζνας της που δεν έχει να κάνει με την κατασκευή αλλά με την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης. Κι όλα αυτά μόλις λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του iPhone 7.

Όλη η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία –κι εμείς μαζί της- παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις προσπάθειες «νέων παικτών» να μπουν στο παιχνίδι της κατασκευής αυτοκινήτων. Η Google για παράδειγμα με το αυτόνομα αυτοκίνητά της που μας έχει βομβαρδίσει με την εξελικτική της (και μερικές φορές λόγω ατυχημάτων ανεξέλεγκτη) πορεία αλλά και η Apple.

Το project Titan της τελευταίας, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό πριν λίγα χρόνια από μια μεγάλη μερίδα θαυμαστών της που θα ήθελαν να δουν ένα αυτοκίνητο με το δαγκωμένο μηλαράκι στο καπό. Τι σημαίνει όμως ένα αυτοκίνητο από την Apple; Αλουμινένιο πλαίσιο, ποιότητα, φινέτσα, διαφορετικότητα, status, αξιοπιστία; ΟΚ μπορεί
. Όμως εδώ μιλάμε για ένα αυτοκίνητο. Εδώ δεν υπάρχει η καινοτομία και απλότητα ενός καλού iOS αλλά πολύ περισσότερα πράγματα. Οδική συμπεριφορά, ασφάλεια άνεση, χώροι…Ιδού που ήθελε να διαφοροποιηθεί η εταιρία. Στο να γίνει πιονέρος της αυτόνομης οδήγησης. Αυτά μέχρι πριν λίγες ημέρες. Τότε η εταιρία με μια ξαφνική κίνηση απέλυσε δυο ντουζίνες μηχανικών που είχαν προσληφθεί για το project Titan καθώς η εταιρία επιδιώκει να κάνει re-focus στον πυρήνα της μπίζνας της που δεν έχει να κάνει με την κατασκευή αλλά με την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης. Κι όλα αυτά μόλις λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του iPhone 7. Τα πράγματα έγιναν πιο περιπλεγμένα από ό,τι φαντάζεστε, σωστά;

Μόλις πριν λίγες ημέρες η Ford ανακοίνωσε ότι ο δρόμος της αυτόνομης οδήγησης που σκοπεύει και η ίδια να ακολουθήσει δε θα είναι στρωμένος με ρόδα. Και πώς να είναι άλλωστε; Η ηλεκτροκίνηση που είναι σαφώς πιο εύκολη υπόθεση χωλαίνει ακόμα σε επίπεδο υποδομών σε πάρα πολλές χώρες, πόσω μάλλον η αυτόνομη οδήγηση η οποία δεν απαιτεί μόνο υψηλή τεχνολογία από πλευράς κατασκευαστών αυτοκινήτων αλλά και ένα δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο. Μια ακόμη παράμετρο που μου έθεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Opel είναι ότι η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί αποκλειστική κίνηση αυτόνομων αυτοκινήτων. Σκεφτείτε για παράδειγμα να βιάζεστε να πάτε στη δουλειά σας και να κάνετε «σφήνες» σε μια Μεσογείων που κινούνται μερικές εκατοντάδες αυτοκινήτων χωρίς οδηγό. Εφιάλτης!

Για να επανέλθουμε στην Apple υπάρχουν μερικές μικρές παράλληλες ιστορίες πίσω από τις κινήσεις της εταιρίας. Πίσω, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η Apple βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας παρότι στο τιμόνι της ήταν ένας πραγματικά μεγάλος οραματιστής, ο Steve Jobs. Εκείνος επέμενε να κατασκευάζει made in USA υπολογιστές. Ο Tim Cook τον έπεισε μετά από πολύ προσπάθεια να φτιάχνει στην Κίνα φασόν εξαρτήματα με της προδιαγραφές της Apple. Αυτό ήταν, η εταιρία σώθηκε και μετά μπήκε στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας και των gadgets, φτιάχνοντας τα iPhone και ipod με δικό της λειτουργικό, δικό της design και ποιότητα Apple αλλά από κινέζικα χέρια με οθόνη, μπαταρία και επεξεργαστή από τη Samsung. Τα οφέλη της συνέργιας. Κρατήστε το αυτό το τελευταίο.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα υπέδειξε ότι οι χρήστες των προϊόντων της Apple φρονούν ότι ο καλύτερος παρτενέρ σε επίπεδο φινέτσας και καινοτομίας είναι η…BMW! Τώρα αρχίζουν όλα να αποκτούν νόημα.

Γιατί η Apple να κατασπαταλήσει τα ίδια κεφάλαιά της παλεύοντας μόνη της να κάνει κάτι που δεν το ξέρει; Υπάρχει άλλωστε… δεδικασμένο. Η Swatch όταν θέλησε να φτιάξει το δικό της αυτοκίνητο στα μέσα της δεκαετίας του ’90 το μόνο που κατάφερε ήταν να σπαταλήσει χρήμα και χρόνο μέχρι να σώσει μια κατά τα άλλα υπέροχη ιδέα πουλώντας την σε κάποιον που ήξερε από αυτοκίνητα: την Mercedes-Benz.

Πιστεύω λοιπόν ότι πολύ σύντομα θα δούμε κάτι ανάλογο από την Apple με ένα όχημα που όμως μάλλον δε θα είναι ακόμα αυτόνομο. Η Apple δεν μπορεί να παίξει μόνη της σε έναν τόσο περίπλοκο (τεχνολογικά, οικονομικά και τεχνικά) στίβο όπως είναι αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οπότε θα αναζητήσει κάποιον στρατηγικό σύμμαχο που θα της δείξει το δρόμο. Μπορεί να είναι λιγότερο αυθεντικά Apple κάτι τέτοιο αλλά σίγουρα είναι πιο ρεαλιστικό με μικρότερο ρίσκο και μικρότερη χασούρα στο μέρισμα αν κάτι δεν πάει καλά.

Όλα αυτά τα γράφω επιστρέφοντας από την Σκωτία όπου μερικοί Έλληνες οδηγήσαμε με αντίστροφη φορά των δρόμων ένα αριστεροτίμονο αυτοκίνητο, το Mokka X μιας γερμανικής εταιρίας της Opel που την έχει εξαγοράσει μια αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία η General Motors και που στη Γηραιά Αλβιόνα διατίθεται με τη φίρμα Vauxhall. Όλοι αυτοί όμως ασχολούνται με το αυτοκίνητο, αυτό ξέρουν να κάνουν και το κάνουν καλά.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ