2016-12-06 01:37:16
Φωτογραφία για Επιδεινώθηκε το Νοέμβριο το επιχειρηματικό κλίμα στην Πληροφορική
Σε πτωτική πορεία, σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, βρέθηκε το Νοέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού. Ο δείκτης κινήθηκε πτωτικά, φθάνοντας στις 78 μονάδες (από 90,3 τον Οκτώβριο), σε ανώτερα επίπεδα, πάντως, σε σχέση µε τα αντίστοιχα περσινά (όταν είχε διαμορφωθεί στις 60,8 μονάδες).

Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου επιδεινώθηκαν το Νοέμβριο, µε το σχετικό ισοζύγιο των +16 μονάδων να φθάνει τις +5. Στο μεταξύ, πτώση σημείωσαν και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης (στις +15 μονάδες από +32 ο δείκτης).

Οι δε εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εξασθένησαν (και μειώθηκαν στις -3 από +20 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου καταγράφηκε, επίσης, υποχώρηση (+3 μονάδες το Νοέμβριο από +7 μονάδες τον Οκτώβριο)
. Ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση εντάθηκε ήπια (από -10 μονάδες στις -7 ο δείκτης). Τέλος, το 36% των επιχειρήσεων του κλάδου δήλωνε το Νοέμβριο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, µε το 31% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 15% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και ένα 9% τους λοιπούς παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόμματα.

Συνολικά, ο Δείκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες, όπου ανήκει ο κλάδος της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, βελτιώθηκε οριακά το Νοέμβριο σε σχέση µε τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις 85,1 μονάδες (από 84,2 τον Οκτώβριο), σε υψηλότερη επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (70,9 μονάδες).

Ελληνική οικονομία

Συνολικά, το ΙΟΒΕ διαπιστώνει επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Νοέμβριο, μετά από τρεις μήνες ανόδου. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για την ελληνική οικονομία περιορίστηκε το Νοέμβριο στις 92,4 μονάδες (από 93,8 μονάδες τον Οκτώβριο), σε επίδοση, πάντως, υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (87,1 μονάδες).

Η αλλαγή τάσης στο οικονομικό κλίμα προκύπτει ως αποτέλεσμα, κυρίως, της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και δευτερευόντως της επιδείνωσης των προσδοκιών στη Βιομηχανία. Αντίθετα, στις Υπηρεσίες, στο Λιανικό εμπόριο και στις Κατασκευές σημειώνεται βελτίωση των σχετικών εκτιμήσεων και προβλέψεων.

Ευρωπαϊκή εικόνα

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά από ένα δίμηνο έντονης ανόδου, το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο το Νοέμβριο στην ΕΕ και βελτιώθηκε οριακά στην Ευρωζώνη. Ο σχετικός δείκτης κινήθηκε στη μεν ΕΕ στις 106,5 (+0,1) μονάδες, στη δε Ευρωζώνη στις 107,3 (+0,4), πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου τους.

Αναλυτικά, στην Ευρωζώνη, καταγράφηκε κάμψη του κλίματος στη Βιομηχανία (-0,5), βελτίωση στον τομέα των Κατασκευών (+1,5) και στο Λιανικό εμπόριο (+1,1) και σταθερότητα στις Υπηρεσίες (+0,0). Ως προς την καταναλωτική εμπιστοσύνη, σημειώθηκε άνοδος στο σχετικό δείκτη (+1,9). Σε επίπεδο χωρών, από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, το κλίμα βελτιώθηκε το Νοέμβριο στην Ισπανία (+0,8) και στην Γαλλία (+1,5), επιδεινώθηκε στη Γερμανία (-0,7) και την Ιταλία (-0,8), ενώ στην Ολλανδία (+0,2) παρέμεινε, επί της ουσίας, αμετάβλητο.

Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση µε την Ευρωζώνη διαφοροποιούνται στη Βιομηχανία, όπου το κλίμα βελτιώθηκε οριακά και στις Υπηρεσίες, όπου σημειώθηκε μικρή επιδείνωση. Επίσης, στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η άνοδος του σχετικού δείκτη ήταν λιγότερο έντονη σε σχέση µε εκείνη της Ευρωζώνης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ