2016-12-06 09:27:26
Φωτογραφία για ΔΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΛΙΓΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΕΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αρνητικός για τη χώρα μας είναι ο πρώτος απολογισμός του χθεσινού Eurogroup κατά τα κόμματα τη αντιπολίτευσης. Πέρα του θέματος του χρέους, όλα τα υπόλοιπα συμφωνηθέντα, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστά στο σύνολό τους, σύμφωνα με τα κόμματα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, είναι άκρως επιβαρυντικά για τους Έλληνες πολίτες. «Η κυβέρνηση απέτυχε», είναι η κοινή συνισταμένη όλων, με τα πυρά προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του να έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται από τα πρώτα κιόλας λεπτά μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

«Το κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι και πάλι οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία», σχολίασε η Ν.Δ., που κατήγγειλε το γεγονός ότι στο Eurogroup δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά επιπροσθέτως καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα.


Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, με τη χθεσινή απόφαση επιβεβαιώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018, με την κυβέρνηση μάλιστα να δεσμεύεται στην επίτευξή τους, «με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του "κόφτη"».

Δυστυχώς, αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση έχει «για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας τη χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία. Και αυτό γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, είναι αναξιόπιστη και παραμένει ιδεοληπτική». Από την άλλη, θετική χαρακτηρίζει η Ν.Δ. τη συμφωνία, «έστω και με καθυστέρηση», για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους και εκεί πάντως με… αστερίσκους: «Η βιωσιμότητα επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής Κυβέρνησης, ενώ και αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσο-μακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας».

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει πάνω στις θυσίες του ελληνικού λαού, αυτές που έγιναν μέχρι τώρα και αυτές που θα γίνουν από εδώ και πέρα», είναι το πρώτο σχόλιο συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη: «Δυστυχώς δεν έχουμε εθνική επιτυχία, αλλά την προαναγγελία μιας άνευ όρων παράδοσης και αυτό που πρακτικά μας μένει ως χώρα είναι η αβεβαιότητα, η ομολογία της διαρκούς επιτροπείας και η απαγορευτική για την ανάπτυξη ανασφάλεια». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει σχέδιο, είναι εγκλωβισμένος στο ψέμα και στον λαϊκισμό και αδυνατεί να διαπραγματευτεί».

Όσο για τη μείωση του χρέους, πηγές του κόμματος σημειώνουν ότι κάθε απόφαση που μπορεί να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ωστόσο αφενός η μείωση αυτή είναι «πολύ μικρότερη της σημαντικής μείωσης χρέους που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ το 2012 και κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας» και αφετέρου «τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος παραπέμφθηκαν μετά το 2018, όπως ακριβώς ζητούσε ο κ Σόιμπλε. Κάτι που αποδεικνύει ότι οι παλληκαρισμοί του πρωθυπουργού για το χρέος μεταβλήθηκαν σε άτακτη υποχώρηση».

Με την απόφαση του Eurogroup, προκύπτει ότι τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ, που συνεπάγονται δυσβάστακτα μέτρα θα διατηρηθούν για μερικά χρόνια ακόμη, η τρόικα ξανάρχεται με τις εξοντωτικές απαιτήσεις του ΔΝΤ στο τραπέζι, η κυβέρνηση καλείται για σοβαρές υποχωρήσεις στα εργασιακά και η προοπτική συμφωνίας για το 2016 εγκαταλείπεται.

«Η απόφαση του Eurogroup όχι μόνο δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς αλλά εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια», υποστηρίζουν στο ''Ποτάμι''.

Είναι κάτι που έπρεπε να είχαμε πάρει ως χώρα από τον Σεπτέμβρη και τώρα, τόσους μήνες μετά, πανηγυρίζουμε, τονίζουν κομματικές πηγές, ενώ και ο Σταύρος Θεοδωράκης διαπιστώνει ότι «με τις διαπραγματεύσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η χώρα διαρκώς βγαίνει χαμένη». Ανέφερε δε ως παραδείγματα, το γεγονός ότι έχουμε χάσει τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών τραπεζών για τα ελληνικά ομόλογα. «Αυτά τα χρήματα τα χάσαμε το '14 γιατί διακόπηκε το πρόγραμμα, το '15 γιατί δεν είχαμε ανάγκη από τα λεφτά και βέβαια τα χάνουμε και το '16. Εδώ μιλάμε για περίπου 6 δισ. τα οποία έχουν χαθεί ολοκληρωτικά καθώς έχουν επιστρέψει στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης» τόνισε.

Προηγουμένως, με ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του ''Ποταμιού'' εκτίμησε πως «το χρέος θα ξαναδιαπραγματευτεί η γενιά του 2030. Εμείς θα πληρώσουμε εκτάκτως νέους φόρους 2,6 δισ. Νέες χαμένες γενιές με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», ενώ λίγο αργότερα διατύπωσε την άποψη πως «η αξιολόγηση έχει κλείσει. Η κυβέρνηση παριστάνει ότι κάνει διαπραγμάτευση για λόγους επικοινωνίας, ενώ υπογράφει τα πάντα». Αναφορικά με το χρέος, στο ''Ποτάμι'' υπογραμμίζουν πως «μολονότι δεν αλλάζει τα δεδομένα, έστω κι αυτή η υπολογιζόμενη μείωση κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ ως το 2060 (σε βάθος 45 χρόνων δηλαδή) μέσω επέκτασης λήξεων και οριακής μείωσης κάποιων επιτοκίων, είναι καλοδεχούμενη». 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ