2016-12-06 09:57:26
Φωτογραφία για ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2018......ΜΕΤΑ;
Για επιτυχία της κυβέρνησης στο χθεσινό Eurogroup, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας το γεγονός ότι «έχουμε συμφωνία στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, άρα το πρόγραμμα ολοκληρώνεται». «Η συμφωνία φέρνει σταθερότητα για την οικονομία και το μέλλον», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και ξεκαθάρισε ότι με αυτή την απόφαση του Eurogroup, εκτός της συμφωνίας για το χρέος που εξασφάλισε η κυβέρνηση, εξασφαλίζει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα έως το 2018. «Η συμφωνία αυτή δεν παραπέμπει στην λήψη περισσότερων μέτρων, ούτε στην περικοπή συντάξεων», ανέφερε ο κ. Σταθάκης. Μιλώντας για τον ρόλο του ΔΝΤ, ανέφερε ότι «το ταμείο καλείται να αποφασίσει επί του συγκεκριμένου. Έχουμε μια συμφωνία των Ευρωπαίων εταίρων για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Μέχρι το 2018 αυτό είναι το πρόγραμμα και έχει κλείσει». «Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει στο 3,5% πλεόνασμα χωρίς μέτρα», τόνισε.


Πάντως, η συμφωνία για βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους μπορεί να είναι στα θετικά του χθεσινού Eurogroup ωστόσο υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία που αφορούν στα μέτρα για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Όχι μόνο μέχρι το 2018 αλλά και πολύ μετά κι αν δεν αλλάξει αυτός ο στόχος τότε τα μέτρα που θα έρθουν θα είναι πολύ σκληρά. Άλλωστε, η παρέμβαση του ΔΝΤ, το οποίο έχει πει ότι πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα αλλά πρέπει και να υπάρξουν σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες για το τι μέτρα ζητούν οι δανειστές, οι πιέσεις εστιάζονται στα εξής μέτωπα: Μείωση του αφορολόγητου ορίου. Αυτό θα σημάνει επιβαρύνσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 600-800 ευρώ ετησίως σε φόρους για εκατομμύρια Έλληνες. Υπάρχει επίσης και ο λεγόμενος δημοσιονομικός κόφτης. Αυτός θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το 2018 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%. Αυτό σημαίνει μέτρα και πάλι μέτρα, ενώ η ίδια η κυβέρνηση, έχει παραδεχθεί ότι το ΔΝΤ απαιτεί μέτρα 4,2 δισ. ευρώ από το τέλος του προγράμματος και μετά, λέγοντας όμως: «Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου». 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ