2016-12-06 10:22:09
Φωτογραφία για Αβέρωφ Νεοφύτου: Για πρώτη φορά μπήκαν στο τραπέζι οι εγγυήσεις
Μια κορυφαία διαφοροποίηση της τρέχουσας διαδικασίας σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι για πρώτη φορά οι εγγυήσεις βρίσκονται πραγματικά στο τραπέζι του διαλόγου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Νεοφύτου απάντησε στις επικρίσεις που διατυπώνονται για τη συνέχιση των συνομιλιών, υπενθυμίζοντας ότι στο Μπούργκενστοκ είχε επιτραπεί η επιδιαιτησία και φορτώθηκε στο λαό η ευθύνη για τη λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα διαδικασία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που συζητείται από εμάς τους Κυπρίους το σύνταγμα της Δημοκρατίας μας, που δεν διαπραγματευόμαστε μια λύση δοτή από ξένους».

Υπενθύμισε ότι με βάση τη διαδικασία οι δύο ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν πρώτα για να μπορέσουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο λύσης στο λαό, μια προϋπόθεση που δεν επιτρέπει την επιδιαιτησία, αλλά προϋποθέτει την ελεύθερη βούληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων. «Και κρατώ την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδης να μην φέρει στο λαό λύση που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του», συμπλήρωσε.


Αναφέρθηκε στο ότι η λύση που συζητείται σήμερα είναι λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πλήρη σεβασμό του κεκτημένου και των βασικών ελευθεριών. «Αυτή είναι η κορυφαία ποιοτική υπεροχή της λύσης που διαπραγματευόμαστε, που την καθιστά σε αρκετά σημεία καλύτερη από το σύνταγμα που έχουμε σήμερα», είπε.

Μίλησε επίσης για «κλυδωνισμό του συστήματος εγγυήσεων που έχουμε από το 1960», το οποίο, όπως πρόσθεσε, «αποτελεί κορυφαία διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν».

«Διότι είναι η πρώτη φορά που στην ιστορία του Κυπριακού που οι εγγυήσεις βρίσκονται πραγματικά στο τραπέζι του διαλόγου και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη, της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και της τεράστιας εκστρατείας που εδώ και δύο χρόνια όλοι μαζί πραγματοποιούμε», συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πέτυχε το σπάσιμο της κρίσης στις συνομιλίες και μια διαδικασία που φέρει την Τουρκία κατάματα στο Κυπριακό και την άλλη πλευρά υποχρεωμένη να καταθέσει για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού χάρτη και να συζητήσει όλα ανεξαίρετα τα κεφάλαια, ακόμη και αυτό της ασφάλειας, ο κ. Νεοφύτου αναγνώρισε ότι ασφαλώς και υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτή την πορεία.

«Αυτοί όμως που διστάζουν μπροστά στους κινδύνους, είναι αυτοί που δεν πετυχαίνουν τίποτα ποτέ τους. Είναι αυτοί που βολεύονται στη στασιμότητα και αδυνατούν να δουν τους κινδύνους που η ίδια η ακινησία φέρνει. Διότι δεν ακούω πολλούς να ανησυχούν για το τι θα γίνει εάν αποτελματωθεί το Κυπριακό. Γι' αυτό δεν ανησυχούν; δεν το φοβούνται καθόλου», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στην οικονομική προοπτική της λύσης ως ακόμα ένα θέμα που εξετάζεται για πρώτη φορά ενδελεχώς στο πλαίσιο του διαλόγου.

Αναφέρθηκε στις υποδείξεις που γίνονται για το τεράστιο κόστος του κράτους που θα προκύψει μετά τη λύση, ο κ. Νεοφύτου παρατήρησε πως αυτές γίνονται «αν υπολογίσουμε μόνο τις εξοικονομήσεις από τις αμυντικές δαπάνες στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, αυτό το κόστος όχι μόνο υπερκαλύπτεται, αλλά θα δημιουργήσουμε και σημαντικά πλεονάσματα».

«Μόνο η οικονομική μυωπία θα αποτύχει να προβλέψει τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές από μια λύση του Κυπριακού. Την αλματώδη ανάπτυξη, την οικονομική θέρμανση, τις τεράστιες ευκαιρίες, το περιφερειακό ρόλο που θα μπορέσουμε να διαδραματίσουμε», τόνισε.

«Ασφαλώς», συνέχισε, και δεν είναι οικονομικοί οι κατ' εξοχήν λόγοι για τους οποίους επιδιώκουμε τη λύση του Κυπριακού. Είναι πρωτίστως εθνικοί και έχουν να κάνουν με την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του, χωρίς την απειλή και το φόβο να επικρέμμαται πάνω από τα κεφάλια μας 365 μέρες το χρόνο».

Στην ομιλία του, ο κ. Νεοφύτου υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι η οικονομία διανύει το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, που είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη.

Είπε ότι το 2016 η Κύπρος θα κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3% του ΑΕΠ, αλλά και για το 2017 η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας προβλέπεται ακόμη καλύτερη και ελπιδοφόρα με τη χώρα να διαψεύδει ευχάριστα και τους πιο αισιόδοξους διεθνείς αξιολογητές.

«Αλλά και δίνει ηχηρό ράπισμα στις θεωρίες που ακούγαμε για πολιτικές που θα προκαλούσαν, δήθεν, τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα έφερναν και 2ο και 3ο μνημόνιο», είπε και πρόσθεσε: «Έχουν υποχρέωση πολλοί σε αυτή την αίθουσα να κοιτάξουν στα μάτια την πραγματικότητα και να δώσουν τα εύσημα σε όλους όσοι ανέλαβαν να βγάλουν την Κύπρο από το οικονομικό τέλμα».

Σημειώνοντας πως η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας έπεται της ανάκαμψης των αριθμών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η πορεία ανάκαμψης είναι εμφανής πλέον στην αγορά εργασίας, στην ιδιωτική κατανάλωση, στον τομέα των ακινήτων, ο δείκτης της ανεργίας μειώθηκε στο 12% το Σεπτέμβριο του 2016 από το 16,1% το 2015.

«Οι αριθμοί ευημερούν και έχουν ξεκινήσει μαζί τους να ευημερούν και οι άνθρωποι», είπε, για να προσθέσει ωστόσο ότι «όχι όλοι οι πολίτες μας ακόμη αλλά κάθε μέρα και περισσότεροι».

Ο κ. Νεοφύτου στάθηκε επίσης στους μύθους ότι το κράτος είναι ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης, ότι ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών αποτελεί λιτότητα, αλλά και στο ότι τα δημόσια οικονομικά θα νοικοκυρευτούν αν αυξηθούν οι φορολογίες.

Υπενθυμίζοντας ότι ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας μειώθηκε κατά 75% το 2016 και καταργείται εντελώς το 2017, που σημαίνει ελάφρυνση €100 εκατομμυρίων και ότι το 2017 καταργείται η έκτακτη εισφορά τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, συνολικού ύψους €80 εκατ, ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως «ενώ μειώνουμε τους φόρους, ενώ επιστρέφουμε πίσω περικοπές, τα δημόσια έσοδα προβλέπεται να έχουν αύξηση σχεδόν 2%».

«Αυτές είναι οι διαφορές των πολιτικών μας», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις ερωτήσεις που είχαν διατυπωθεί πέρσι από το ίδιο βήμα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. “Ε λοιπόν εδώ είναι», είπε και αναφέρθηκε στο €1,5 δισ που επενδυύηκε στο τραπεζικό σύστημα, στη διαδικασία εμπορικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού, της μαρίνας της Αγίας Νάπας και το καζίνο. Αναφέρθηκε και στα ιστορικά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Στάθηκε όμως στην ανάγκη συνέχισης της μακροοικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

«Να εδραιώσουμε συνθήκες αειφόρου ευημερίας, αλλά και να καταστήσουμε την κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική σε κάθε τομέα», είπε.

Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο, ο κ. Νεοφύτου προειδοποίησε ότι «θα φανούμε κατώτεροι της αποστολής μας εάν η μικροπολιτική δεν μας αφήσει να μεταρρυθμίσουμε το κράτος μας».

Κάνοντας ειδική αναφορά στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη δημιουργία Υφυπουργείων Τουρισμού, Ναυτιλίας και Ανάπτυξης», ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε «ποιον πιστεύετε ότι εξυπηρετεί η τακτική των αναβολών και των λαϊκίστικων προσεγγίσεων για μεταρρυθμίσεις στις οποίες ακόμη και οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν».

Λέγοντας ότι η πολιτική σήμερα είναι πράξεις και εκεί κρινόμαστε όλοι, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε όλους να ψηφίσουν τον φετινό προϋπολογισμό, «ο οποίος συνδράμει στην πορεία αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ