2016-12-07 04:03:17
Φωτογραφία για Πως βρέθηκε η διαβόητη επιγραφή του Νταχάου στη Νορβηγία
Η διαβόητη επιγραφή «Arbeit macht frei» («Η εργασία απελευθερώνει») που βρισκόταν την πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου εξαφανίστηκε στα τέλη του 2014.

Οι γερμανικές αρχές προσέφεραν αμοιβή 10.000 ευρώ σε όποιον μπορούσε να βοηθήσει για να ξαναβρεθεί το κλεμμένο κομμάτι της πύλης, το οποίο ζυγίζει περίπου 100 κιλά και έχει διαστάσεις 2 επί 1 μέτρα.

Οι δράστες σκαρφάλωσαν στην κεντρική πύλη του πρώην στρατοπέδου, το οποίο φυλάσσεται αλλά δεν διαθέτει σύστημα συναγερμού. Από εκεί εικάζεται ότι πήραν το κομμάτι που φέρει την επιγραφή και προφανώς το φόρτωσαν σε κάποιο όχημα.

Έπειτα από μια ανώνυμη πληροφορία, η αστυνομία του Μπέργκεν βρήκε και κατάσχεσε μια πύλη από σφυρήλατο σίδερο που φέρει την ίδια επιγραφή, ανέφεραν οι βαυαρικές αρχές, χωρίς να διευκρινίσουν αν έχουν εντοπιστεί ή συλληφθεί οι δράστες της κλοπής.

Σύμφωνα με το SkyNews, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νορβηγίας δήλωσε: «Η επιγραφή βρισκόταν για αρκετό καιρό κρυμμένη κάτω από έναν μουσαμά σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Οι ιατροδικαστικές μας ομάδες δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για τους δράστες της κλοπής, όπως για παράδειγμα DNA».


Οι Ναζί έφτιαξαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1933.

Η πύλη που είχε εξαφανιστεί ήταν περίπου δύο μέτρα και αποτελούσε τμήμα της ευρύτερης και μεγαλύτερης πόρτας που υπήρχε στην είσοδο του στρατοπέδου.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από όλη την Ευρώπη οδηγήθηκαν στο Νταχάου και πάνω από 40.000 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους εκεί.

Το στρατόπεδο μετατράπηκε σε μνημείο και η κλοπή της πύλης τον Νοέμβριο του 2014 θεωρήθηκε ως βεβήλωση.

Ο διευθυντής του μουσείου του Νταχάου μιλώντας για την πύλη την περιέγραψε ως το κεντρικό σύμβολο για τις δοκιμασίες στις οποίες επιβλήθηκαν οι κρατούμενοι.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ