2016-12-09 04:49:12
Φωτογραφία για Κύπρος: Εμφυλιοπολεμικό το κλίμα – Έντονες διαφωνίες για οδικό χάρτη
Σε έντονο κλίμα συνεδρίασε χθες το Εθνικό Συμβούλιο, καθώς «αιτία πολέμου» παραμένει –και μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο– η συμφωνία του δείπνου, η οποία καθόρισε οδικό χάρτη που οδηγεί σε σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει εκ των υστέρων γνωμάτευση από συνταγματολόγο για το πώς διασφαλίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία στη Διάσκεψη. Παράλληλα, τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησαν από τον Πρόεδρο να αποστείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία θα ζητείται να προσκληθούν Κυπριακή Δημοκρατία, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ανέφερε πως θέλει να κρατήσει εν ζωή τη διαδικασία. Παρέπεμψε, παράλληλα, στις απειλές που εκτοξεύει το καθεστώς Ερντογάν κάνοντας αναφορά σε προσάρτηση, στην «πολιτογράφηση» εποίκων, όπως και σε πιθανή αντίδραση της Τουρκίας όταν αρχίσει η αξιοποίηση του φυσικού αερίου.


Η αντιπαράθεση εντάθηκε κατά τη συζήτηση για τις εγγυήσεις. Τα κόμματα που διαφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι), διαπιστώνουν διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Ο Πρόεδρος απάντησε πως με την Ελλάδα θα συνδιαμορφωθούν σε συναντήσεις εντός Δεκεμβρίου, οι προτάσεις για το θέμα της Ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος υπερασπιζόμενος τη θέση του είπε πως πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις αλλά, σημείωσε, «είναι ζήτημα ο χρονικός ορίζοντας». Στο σημείο αυτό ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε πως θα πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις από την πρώτη ημέρα της συμφωνίας, διαφοροποιώντας τη θέση του από αυτήν του Προέδρου.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες εξήγησε τη «μεγάλη σημασία» του πρωτογενούς δικαίου για την τ/κ πλευρά και κάλεσε τις Βρυξέλλες «να πράξουν τα δέοντα», προκειμένου η λύση που ενδεχομένως επιτευχθεί, να καθησυχάζει τις ανησυχίες και να διασφαλίζει τα δικαιώματα του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου. Όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή της Ε.Ε. στη Διάσκεψη είπε πως θα μπορεί να είναι παρούσα αλλά όχι στο τραπέζι της πενταμερούς.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ