2016-12-24 05:27:22
Φωτογραφία για To «φαινόμενο» Εμμανουέλ Μακρόν που αποσταθεροποιεί τον Φρανσουά Φιγιόν
Οι προεκλογικές εξαγγελίες του υποψηφίου προέδρου της Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, δέχονται βροχή επικρίσεων και ο ίδιος πληρώνει στις δημοσκοπήσεις τις υπερ-φιλελεύθερες θέσεις του και την επικοινωνιακή του απουσία.

Την ίδια ώρα, ένας υπερ-κομματικός υποψήφιος πρόεδρος του κέντρου, ο Εμμανουέλ Μακρόν, αναδεικνύεται σε «φαινόμενο» και απειλεί όλο και περισσότερο τον Μακρόν, ο οποίος κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο από τη στιγμή που κέρδισε τις προκριματικές εκλογές. Ο Μακρόν σαρώνει στις δημοσκοπήσεις και απειλεί ταυτόχρονα και τους υποψηφίους των σοσιαλιστών για την γαλλική προεδρία.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πραγματικά φτερά στον Μακρόν: η τελευταία του Ινστιτούτου Odoxa δείχνει ότι το 55% των Γάλλων εκτιμούν ότι ο Μακρόν θα ήταν καλύτερος πρόεδρος δημοκρατίας από τον Φιγιόν. Ας σημειωθεί ότι ο Μακρόν δεν έχει εκλεγεί ποτέ ενώ ο Φιγιόν υπήρξε πρωθυπουργός της Γαλλίας επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί.


Ακόμη και το 56% των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς θα επέλεγαν τον Μαρκόν έναντι του Φιγιόν.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 78% εκτιμά ότι ο Φιγιόν θα πρέπει να μετριάσει τις φιλελεύθερες θέσεις του ώστε να καθησυχάσει τους πολίτες για το σχέδιό του.

Τα ίδια έδειχνε και δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας στην οποία μόνο το 28% των Γάλλων θέλει να κερδίσει ο Φιγιόν τις προεδρικές εκλογές το 2017. Το 62% κρίνει ότι το πρόγραμμά του είναι «ανησυχητικό» ενώ το 72% των Γάλλων εκτιμά ότι ο Φιγιόν δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους (+9 μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο).

Ετσι, σιγά σιγά, όσο οι Γάλλοι ανακαλύπτουν το πρόγραμμα του Φιγιόν, τόσο το απορρίπτουν: το 59% των ερωτηθέντων δεν θέλει προσέγγιση με τη Ρωσία, το 59% δεν θέλει να απολυθούν 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και το 80% απορρίπτει τις θέσεις του για το ασφαλιστικό. Μόνο ένα 19% πιστεύει ότι ο Φιγιόν πρέπει να μείνει πιστός στις θέσεις του οι οποίες κρίνονται υπερβολικά φιλελεύθερες.

Αυτό που πληρώνει ο Φιγιόν, εκτός από το πρόγραμμά του, είναι ότι μετά τη νίκη του στις προκριματικές της Δεξιάς, χάθηκε από την επικαιρότητα. Εκανε ένα ταξίδι στην Αφρική, όπου συναντήθηκε με γάλλους στρατιώτες και στη συνέχεια αποχώρησε για σκι, σε χριστουγεννιάτικο θέρετρο.

Την ίδια ώρα ο Εμμανουέλ Μακρόν επιταχύνει και πολλαπλασιάζει τις εμφανίσεις. Επειδή υπήρξε υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, χωρίς να είναι εκλεγμένος βουλευτής, στόχος του Μακρόν είναι να αποδείξει ότι είναι ο μοναδικός κατάλληλος υποψήφιος για την κεντροριστερά που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές του 2017. Ακόμη και ο πρώην δεξιός πρωθυπουργός του Σαρκοζί, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε για τον Μακρόν ότι «είναι ο μόνος υποψήφιος που απευθύνεται σε όλους τους Γάλλους».

Σε άλλη δημοσκόπηση της Odoxa, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο Μακρόν έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις έναντι του Φιγιόν. Ο Μακρόν προηγείται του Μανουέλ Βαλς, του Μοντεμπούρ και του Αμόν που συναγωνίζονται για το χρίσμα των σοσιαλιστών.

Το πιο ανησυχητικό για τον Φιγιόν είναι ότι έχασε και την κυριαρχία του «προεδρεύσιμου». Ενώ τον Νοέμβριο το 61% των Γάλλων θεωρούσαν ότι έχει το status ενός προέδρου της Δημοκρατίας, σήμερα το πιστεύει μόνο το 54%.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ