2016-12-30 19:17:07
Φωτογραφία για Ισραήλ, F-16 Netz: Τέλος εποχής για τα πρώτα «Γεράκια»
Μετά από 36 χρόνια υπηρεσίας, ήρθε η ώρα της «αποστρατείας». Ο λόγος για τον παροπλισμό των αρχικών εκδόσεων του F-16 και ειδικότερα των F-16A/-B που σε ισραηλινή υπηρεσία έφεραν το προσωνύμιο «Netz» («Γεράκι»), τον οποίο ανακοίνωσε η Αεροπορία του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη δικτυακή πύλη της Αεροπορίας του Ισραήλ, η τελευταία πτήση τους έλαβε χώρα στις 26 Δεκεμβρίου 2016, από την αεροπορική βάση Ouvda, στο νότιο Ισραήλ περί τα 60 χιλιόμετρα βόρεια του Eilat, στην Ερυθρά Θάλασσα. Για την επέτειο του παροπλισμού η Αεροπορία του Ισραήλ ανήρτησε διαδικτυακή πύλη της δημοσίευμα, μετάφραση ορισμένων τμημάτων του οποίου ακολουθεί.

«Λίγα λεπτά πριν, το «Netz» προσγειώθηκε για τελευταία φορά μετά από 36 χρόνια πτήσεων», δήλωσε ο σμήναρχος Itamar, διοικητής της αεροπορικής βάσης Ouvda. «Σήμερα αποχαιρετίσαμε ένα εκπληκτικό αεροσκάφος το οποίο μοιάζει να δημιουργήθηκε από έναν καλλιτέχνη, ένα αεροσκάφος που ταιριάζει στις αποστολές του ως γάντι», συμπλήρωσε.


«Σήμερα, υπογράψαμε το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας του «Netz» στην Αεροπορία του Ισραήλ», δήλωσε ο αντισμήναρχος Udi, διοικητής της 115ης Μοίρας «Ιπτάμενοι Δράκοι» που τα τελευταία χρόνια επιχειρούσε τα μαχητικά του τύπου.

Η Μοίρα που είναι επίσης γνωστή ως «Κόκκινη Μοίρα» είναι η μόνη της Αεροπορίας του Ισραήλ η οποία επιχειρεί αεροσκάφη σταθερών πτερύγων, ελικόπτερα και επίγεια μέσα και ως αποστολή έχει την απεικόνιση των εχθρικών δυνάμεων («aggressors») κατά την εκπαίδευση στην εναέρια μάχη.

«Μόνο αυτοί που έχουν έλθει σε επαφή με το αεροσκάφος, μόνο αυτοί που τους έχει αγγίξει το αεροσκάφος, γνωρίζουν ότι το «Netz» δεν είναι απλώς αντικείμενο… [αλλά] έχει ψυχή», συμπλήρωσε.

ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πρώτα τέσσερα μαχητικά «Netz» αφίχθησαν στο Ισραήλ, στην αεροπορική βάση Ramat David (νοτιοανατολικά της Χάϊφα) στις 2 Ιουλίου 1980. Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1981 μαχητικό του τύπου με πιλότο τον έφεδρο ταξίαρχο Rafi Berkovitch κατέρριψε, υπεράνω της κοιλάδας Bekaa, συριακό ελικόπτερο Mil Mi-8 «εγκαινιάζοντας» την πολεμική του δράση.

Από τότε τα «Netz» έχουν εκτελέσει αναρίθμητες αποστολές και έχουν συμμετάσχει σε πληθώρα επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων των δεύτερου πολέμου του Λιβάνου (2006), «Grapes of Wrath» (1996), «Opera» (7 Ιουνίου 1981, προσβολή του ιρακινού πυρηνικού αντιδραστήρα στο Osirak), «Cast Lead» (2008), «Pillar of Defense» (2002) και «Protective Edge» (2014).

Συνολικά στη διάρκεια των 36 ετών υπηρεσίας με την Αεροπορία του Ισραήλ τα «Netz» έχουν καταγράψει 474.000 εξόδους και 335.000 ώρες πτήσης. «Στα ιστορικά βιβλία, το «Netz» θα καταγραφεί ως το αεροσκάφος που άλλαξε το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής» δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής παροπλισμού ο Αρχηγός της Αεροπορίας του Ισραήλ ταξίαρχος Amir Eshel.

«ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΓΕΝΕΕΣ»

Η πιο διάσημη επιχειρησιακή εμπλοκή του «Netz» σε ισραηλινή υπηρεσία ήταν η επιχείρηση «Opera» που διεξήχθη στις 7 Ιουνίου 1981 με σκοπό την καταστροφή του ιρακινού πυρηνικού αντιδραστήρα στο Osirak. Σε συνέντευξη του στο περιοδικό της Αεροπορίας του Ισραήλ, ο υποπτέραρχος (σε εφεδρεία) Amos Yadlin, τότε υποδιοικητής της μοίρας που επιχειρούσε τα «Netz» και ένας από τους πιλότους των οκτώ μαχητικών του τύπου που συμμετείχαν ανέφερε:

«Ο πυρηνικός αντιδραστήρας ήταν προστατευμένος από πυροβολαρχίες κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους – αέρος οι οποίες είχαν αναπτυχθεί μετά την προσπάθεια των Ιρανών να καταστρέψουν τον αντιδραστήρα, τον Ιανουάριο του 1981. Μέχρι τότε η Αεροπορία του Ισραήλ δεν είχε επιχειρήσει σε τόσο μεγάλη απόσταση και το τελευταίο σκέλος της πτήσης ήταν υπεράνω μίας επίπεδης περιοχής γεμάτης με ηλεκτρικά δίκτυα υπερυψηλής τάσης και όπου οι δυνάμεις της ιρακινής αεράμυνας θα μπορούσε εύκολα να μας εντοπίσει».

Παρά τις δυσκολίες είναι φανερό ότι η προσβολή του πυρηνικού αντιδραστήρα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα στην ιστορία της Αεροπορίας του Ισραήλ. «Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί απόδειξη της ανάγκης του Ισραήλ για μία ισχυρή, ποιοτική, δημιουργική και τολμηρή αεροπορική δύναμη» σημείωσε ο υποπτέραρχος Amos Yadlin. «Αποτελεί δε παράδειγμα πως μία τακτική έξοδος οκτώ μαχητικών κρούσης και έξι μαχητικών αναχαίτισης μπορεί να επιφέρει μία στρατηγική αλλαγή που παραμένει ισχύουσα για τις επερχόμενες γενεές», συμπλήρωσε.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΕΑ

Παράλληλα με το επιτυχημένο επιχειρησιακό του έργο, η συνεισφορά του «Netz», στην εκπαίδευση δεν μπορεί να αγνοηθεί: οι ιπτάμενοι της Αεροπορίας του Ισραήλ το θεωρούν απλό και εύκολο στην πτήση του. Το «Netz» χρησιμοποιήθηκε στην εκπαίδευση ιπταμένων και χειριστών οπλικών συστημάτων (ΧΟΣ) στο βασικό και στο προκεχωρημένο σχολείο εκπαίδευσης μάχης, που αποτελεί την κορωνίδα της πτητικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων.

Σήμερα, τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει τα «Lavi» (M-346) τα οποία αφίχθησαν στο Ισραήλ πριν περίπου δύο έτη και επιχειρούν με την Αεροπορική Ακαδημία και την 102η Μοίρα «Ιπτάμενων Τίγρεων» που εδρεύει στην αεροπορική βάση Hatzerim.

«Από το 2000 και μετά, τα Barak (F-16C/-D), Raam (F-15I) και Sufa (F-16I) ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρησιακής δραστηριότητας της Αεροπορίας του Ισραήλ», σημείωσε ο αντισμήναρχος Udi. «Το «Netz» έκανε ένα βήμα πίσω στην επιχειρησιακή δραστηριότητα αλλά βρήκε τον τρόπο να συνεχίσει να προσφέρει εκπαιδεύοντας την επόμενη γενεά ιπταμένων», συμπλήρωσε.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ