2017-01-02 18:31:46
Φωτογραφία για Διαψεύδει (στα ελληνικά μέσα) τον “Guardian” ο Ξανθός
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Ως ανυπόστατο και δυσφημιστικό για τη χώρα σχολιάζει το δημοσίευμα του The Guardian αναφορικά με την κατάσταση στο σύστημα υγείας της Ελλάδας η Αριστοτέλους, σύμφωνα με το οποίο άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν πεθαίνουν, εξαιτίας των σκληρών δημοσιονομικών στόχων. Πληροφορίες του Virus αναφέρουν πάντως ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο The Guardian (στα Αγγλικά) προς ενημέρωση του διεθνούς αναγνωστικού του κοινού, παρά έχει περιοριστεί στην έκδοση της προαναφερόμενης ανακοίνωσης-διάψευσης προς τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αυτήν, το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012 και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που να παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.


«Δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη» αναφέρει σχετικά ο Ανδ. Ξανθός.

Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα καυστικούς χαρακτηρισμούς, προειδοποιεί παράλληλα όσους επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, ότι θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. «Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς» εκτιμά ο Υπουργός Υγείας.

Σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η ηγεσία της Αριστοτέλους ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα το ΕΣΥ σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, καθώς ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό.

«Το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5, 1% του ΑΕΠ από το 4,6% – 4,9% της προηγούμενης τριετίας, τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν χωρίς διακρίσεις όλους τους ανασφάλιστους πολίτες, ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και τους επισκέπτες της» τονίζει ο κος Ξανθός και διαβεβαιώνει πως η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής.

Στο μεταξύ, το δημοσίευμα του Guardian αποτέλεσε «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης του Υπουργείου με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, ο οποίος κατηγορεί την πολιτική ηγεσία ότι έχει χάσει τον έλεγχο, οδηγώντας το ΕΣΥ στην πλήρη κατάρρευσή του.

«Η τραγική αυτή κατάσταση αποτελεί απόρροια τόσο των μνημονιακών πολιτικών όσο και της αδυναμίας των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να χαράξουν μια βιώσιμη πολιτική» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης. «Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του, για τη σημερινή κατάσταση ωστόσο θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για την εξυγίανση του ΕΣΥ» συμπληρώνει.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ