2017-01-04 20:09:58
Φωτογραφία για Φαρμακοποιοί: Αυξάνονται οι τιμές στα φάρμακα χωρίς συνταγή! Τι καταγγέλλουν
Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος - 

Health Report.gr

Σε αυξήσεις τιμών των ΜΗΣΥΦΑ καταγγέλλουν ότι προχωρούν οι εταιρείες αμέσως μετά την έναρξη του νέου έτους.

Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι πριν καλά καλά ξεκινήσει η νέα χρονιά, οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται η ρύθμιση περί απελευθέρωσης των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, ετοιμάζονται και οι πρώτες αυξήσεις.

Κατά τους φαρμακοποιούς ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) μεθοδεύει την αύξηση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, με πρόσχημα την απελευθέρωση των τιμών. Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΠΦΣ σημειώνει ότι ο κλάδος είχε προειδοποιήσει για τις αυξήσεις αυτές. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Λουράντος: Έρχονται αυξήσεις φωτιά στα φάρμακα χωρίς συνταγή»

Όπως τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Η ΕΦΕΧ σε μήνυμά της προς τα μέλη της δύο μόλις μέρες πριν την εκπνοή του 2016 επιχειρεί να εκβιάσει το Υπουργείο, προτρέποντας τα μέλη της να στείλουν επιστολή προς τη Διεύθυνση Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Υπουργείου Υγείας με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και προς τον κ. Υπουργό Υγείας, προσαρμοσμένο στο προσωπικό ύφος που συνήθως εκφράζεται το κάθε μέλος της ΕΦΕΧ.


Με την επιστολή αυτή, σύμφωνα με το Ν. 4254/2014, θα ζητείται άμεσα η αφαίρεση από τα δελτία τιμών των φαρμάκων της κατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ που αντιπροσωπεύει το κάθε μέλος της ΕΦΕΧ».

Κατά τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο το μήνυμα της ΕΦΕΧ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού που κατά τον Νομικό μας Σύμβουλο είναι καθόλα νόμιμη δημιουργεί μία de facto άρση της διατίμησης των προϊόντων αυτών και υλοποιεί την απελευθέρωση των τιμών.

Ο πολυπόθητος και δίκαιος στόχος για την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ γίνεται πραγματικότητα μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες του Συνδέσμου μας οι οποίες υλοποιήθηκαν μέσα από τον νόμο 4254/2014».

Οι φαρμακοποιοί επιτίθενται στα μέλη της ΕΦΕΧ σημειώνοντας πως ο κλάδος θριαμβολογεί ανερυθρίαστα, «αποκαλύπτοντας ότι το κύριο μέλημα της εν λόγω διατάξεως ήταν να αυξηθούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ και τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών, αδιαφορώντας πλήρως ότι οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν τα σπασμένα για ακόμη μία φορά».

Ξεκινά το Παρατηρητήριο τιμών

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί το Υπουργείο Υγείας «να μην ενδώσει στην εκβιαστική τακτική των εταιρειών, που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος, με την επίφαση του ανταγωνισμού και το πρόσχημα της μείωσης των τιμών μέσω αυτού».

Επίσης από το 2017 ο Π.Φ.Σ. θα λειτουργήσει ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ των ΜΗΣΥΦΑ «για να γνωρίζουν οι πολίτες αν πραγματικά οι τιμές μειώθηκαν ή όχι».

Και καταλήγει μεταξύ άλλων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «ΤαΜΗΣΥΦΑ είναι Φάρμακα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει την Υγεία αλλά και το πορτοφόλι των πολιτών».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ