2017-01-07 16:17:07
Φωτογραφία για Καραμανδάνειο: Επιφυλάξεις για τη λίστα χειρουργείων
Φουντώνουν οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί για τις συνθήκες εφαρμογής της λίστας χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας και καλεί ...όλες τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να την εφαρμόσουν έως τον Μάρτιο. Ολα δείχνουν ότι στην παρούσα φάση μάλλον είναι αδύνατη να υπάρξει η συγκεκριμένη εξέλιξη.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Η «Π» παρουσίασε χθες τις παραμέτρους του θέματος όπως και τις αντικειμενικές δυσκολίες που εξέθεσε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ιωάννης Τσολάκης. Αυτές σχετίζονται αφενός με την έλλειψη υπαλλήλου που θα έχει τις γνώσεις, ώστε να αξιολογεί και να κατατάσσει τα περιστατικά και αφετέρου με την νοοτροπία του Ελληνα που θέλει να επιλέγει τον χειρουργό του με τις παρενέργειες που αυτό συνεπάγεται.

Η Β. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της διοικήτριας του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, Βασιλικής Γεωργιοπούλου
. «Μιλώντας αντικειμενικά οφείλω να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί η λίστα αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται πολύς χρόνος και πρέπει να προηγηθούν μία σειρά από άλλες ενέργειες. Κατ' αρχάς πρέπει να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό, μέχρι να βρούμε τη φόρμουλα εφαρμογής της απόφασης αυτής. Εκτιμώ ότι εάν επιχειρήσουμε να περάσουμε στην υλοποίησή της χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις και να λύσουμε μία σειρά άλλων σημαντικών προβλημάτων πιθανόν να πετύχουμε και το αντίθετο αποτέλεσμα».

Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Η ίδια συμπληρωματικά στις επισημάνσεις του κ. Τσολάκη υπογραμμίζει την κακή νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας η οποία συντηρεί ένα πελατειακό σύστημα ακόμα και στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων. «Υπογραμμίζω ότι η λίστα είναι απαραίτητη και θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα αλλά πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο και στη σωστή χρονική στιγμή» προσθέτει η κ. Γεωργιοπούλου.

Μετά από γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αποφασίστηκε ο ασθενής να ενημερώνεται για τη σειρά κατάταξής του από έναν αριθμό που θα του δίνει το νοσοκομείο, θα είναι μοναδικός και δεν θα προέρχεται από τον ΑΜΚΑ, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι σε καμία περίπτωση δυνατός ο προσδιορισμός της ταυτότητας του ασθενή.

Συγκεκριμένα σε γνωμοδότηση της συστήνονταν στο υπουργείο Υγείας να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους, αλλά και να εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε βελτιώσεις διατυπώσεων του σχεδίου της επίμαχης υπουργικής απόφασης. Σύμφωνα με το σχέδιο, στη λίστα του χειρουργείου θα απεικονίζονταν η σειρά προτεραιότητας που ισχύει για την εκτέλεση των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και θα καταχωρούνταν μεταξύ άλλων τα 4 τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ του ασθενούς, ο αριθμός μητρώου του ασθενούς, το είδος του χειρουργείου, η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ