2017-01-11 12:00:35
Φωτογραφία για ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ NOVARTIS ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ
Συνολικούς ελέγχους των οικονομικών και φορολογικών στοιχείων της φαρμακοβιομηχανίας Novartis αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών της διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου με ερευνώμενα αδικήματα φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων αφορά το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας και έρχεται λίγες ημέρες μετά τις κινήσεις των Εισαγγελέων Διαφθοράς που ερευνούν στοιχεία για εκτεταμένο σύστημα παράνομων πληρωμών κρατικών λειτουργών που καταγγέλλεται πως χρησιμοποιούσε η εταιρία για την προώθηση προϊόντων της και την επικράτηση της στην αγορά.

Η εντολή του κ. Αθανασίου είναι να ανοίξουν όλοι οι ύποπτοι λογαριασμοί που σχετίζονται με την εταιρία καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη της περιλαμβάνονται σε «λίστες μεγαλοκαταθετών» που ελέγχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης  και Υγείας ώστε σύμφωνα με πληροφορίες να συντονιστούν οι ενέργειες προκειμένου να συνδράμουν την έρευνα του εισαγγελέα. Συγκεκριμένα να εντοπιστούν αν υπάρχουν παλιές δικογραφίες και να εντοπιστούν πορίσματα παλιότερων διοικητικών ερευνών για την υπόθεση της εταιρίας τα οποία δεν κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. 

Να σημειωθεί ότι μία τέτοια έρευνα είχε διαταχθεί το Νοέμβριο του 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά
. Ενώ η αρχική εντολή ήταν να ερευνηθεί το θέμα εντός 90 ημερών υποβλήθηκε τελικά εντός λίγων ημερών πόρισμα μόλις οκτώ σελίδων.

Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα. Το πόρισμα αυτό φέρεται να συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2013 αλλά να μην κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ