2017-01-13 04:51:26
Φωτογραφία για Μύθος το “φταίει ο καιρός” για τους μυοσκελετικούς πόνους
Πολύ συχνά κατηγορούμε τον καιρό, το κρύο, την υγρασία, τη βροχή ή τον αέρα, για τον πόνο στη μέση και στις αρθρώσεις Νέα μελέτη όμως από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας George της Αυστραλίας αποκάλυψε ότι ο καιρός δεν παίζει κανέναν ρόλο στα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πόνο στην πλάτη, τη μέση ή την οστεοαρθρίτιδα.

Ο καθηγητής Chris Maher, από το Ινστιτούτο τόνισε χαρακτηριστικά: "H πεποίθηση ότι ο πόνος και ο κακός καιρός συνδέονται, ανάγεται στα ρωμαϊκά χρόνια. Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή η πεποίθηση μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι άνθρωποι τείνουν να ανακαλούν γεγονότα που επιβεβαιώνουν παλαιότερες απόψεις τους”. "Οι άνθρωποι είναι πολύ επιρρεπείς σε αυτό- έτσι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να θυμούνται έναν πόνο, όταν τον συνδέσουν με τις κρύες και βροχερές ημέρες, αφού πιστεύουν ότι ο κακός καιρός επιδεινώνει τον πόνο τους, και όχι όταν ο καιρός είναι ήπιος και έχει λιακάδα".


Στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότερα από 1.000 άτομα με πόνο στη μέση και περίπου 350 άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Παράλληλα, ζητήθηκαν στοιχεία για τον καιρό, από το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας για όλη τη διάρκεια της μελέτης. Οι ερευνητές συνέκριναν το πότε οι ασθενείς ανέφεραν πόνο, με τις καιρικές συνθήκες.

Τα αποτελέσματα δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ του πόνου στην πλάτη και της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της πίεσης του αέρα, της κατεύθυνσης του ανέμου και της βροχόπτωσης. Οι υψηλές θερμοκρασίες, αντίθετα, φαίνεται να αυξάνουν ελαφρώς τις πιθανότητες εμφάνισης πόνου στη μέση, αν και η αύξηση αυτή δεν θεωρείται στατιστικά σημαντική.

Τα ευρήματα ενισχύουν τις παλαιότερες έρευνες του ίδιου Ινστιτούτου για τη σχέση του πόνου στην πλάτη και του κακού καιρού. Οι έρευνες αυτές είχαν τύχει δριμείας κριτικής από το κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι περισσότεροι τόνιζαν ότι οι κακές καιρικές συνθήκες επιδείνωναν τα συμπτώματά τους", επισημαίνει ο καθηγητής Maher "για αυτό και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μία νέα μελέτη, με νέους ασθενείς που είχαν και πόνο στη μέση και οστεοαρθρίτιδα. Και καταλήξαμε στα ίδια αποτελέσματα- δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση μεταξύ του κακού καιρού και του πόνου».

Ο πόνος στην πλάτη πλήττει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ περίπου 10% των ανδρών και 18% των γυναικών άνω των 60 ετών έχουν οστεοαρθρίτιδα.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Manuela Ferreira, που έκανε την έρευνα σε σχέση με την οστεοαρθρίτιδα, τόνισε: "Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτές τις καταστάσεις δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται στον καιρό, γιατί δεν έχει σημαντική επίπτωση στα συμπτώματά τους και είναι παράγοντας που δεν μπορούν επίσης να ελέγξουν". "Είναι πολύ πιο σημαντικό να εστιάζει κανείς στα πράγματα που μπορεί να ελέγξει, όσον αφορά στη διαχείριση του πόνου και την πρόληψη", πρόσθεσε.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ